Newsflash

Între ghilimele

de - apr. 23 2015
Între ghilimele
Robert Weinberg, un eminent şi proeminent oncogenetician de la MIT, este în centrul unei foarte recente controverse. Pe lângă alte două articole retrase de revistaGenes and Development, cercetătorul american a pierdut şi un articol din mult mai faimoasa revistă Cell. Acesta din urmă a fost însă deja citat de 482 de ori, ceea ce ridică mai multe probleme, după cum se discută pe site-ul Retraction Watch. Recalcularea factorului de impact al revistei Cell ar duce la o scădere importantă (de la 32,4 la 31,8). Dar, mai important, ce se întâmplă cu cele 482 de lucrări bazate pe o cercetare frauduloasă? Cine le corectează pe toate? „Noroc“ că românii noştri nu au problemele astea. Ei nu publică în Cell şi oricum nu-i citează mai nimeni. (A. M.)
 

Pe două bănci, în parcul Facultăţii de Medicină, ciripesc studentele din anul întâi. Halate albe, tufe de forsiţia, caprifoi şi merişor. În faţa aulei, statuia doctorului Davila scrutează certitudini spre sud. Panta rhei. (M. G. C.)

 

Într-un studiu din PNAS, cercetătorii americani au ajuns la concluzia că interesul pentru un bun scos la vânzare pe site-urile de anunţuri depinde foarte mult de zona în care cumpărătorul potenţial îl identifică pe vânzător. Un anunţ localizat într-o zonă săracă va obţine cel mai frecvent un preţ mai slab şi va stârni mai puţin interes decât anunţurile localizate în zone bogate. Şi nu e vorba aici de locuinţe, ci de orice fel de bunuri. Aşa că, dacă vreţi un preţ mai mare pe un bun pe care vreţi să îl vindeţi, întâi mutaţi-vă într-un cartier select. (A. M.)

 

Ştiam deja că de la Parlament putem să ne aşteptăm la orice. Dar să treacă prin Senat un proiect de lege care să limiteze despăgubirile produse celor „şapte vieţi din pieptul de aramă“ al românului – în caz de malpraxis – la treizeci de mii nu am fi crezut. Aşa cum nu mai credem că meschinăria acestei camere are vreo limită.(M. G. C.)

 

Afilierea la o instituţie de mare prestigiu nu e o garanţie absolută pentru valoarea cercetărilor desfăşurate. Exemplul cel mai recent a fost dat de un studiu al unui grup de la Institutul Karolinska şi de la Universitatea din Oxford. Chiar în ziua în care articolul – care ajungea la concluzia că crimele şi contravenţiile sexuale au agregare familială (mai mult, chiar genetică, zic autorii) – apărea în International Journal of Epidemiology (Oxford University Press, factor de impact 9,197) şi era preluat de mai toate tabloidele britanice, analiza publicată pe site-ul revistei Science sublinia câteva tipuri de erori de interpretare şi practic desfiinţa studiul european. Nici Oxfordul nu mai e ce-a fost. (A. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe