Newsflash

Între ghilimele

de - mai 7 2015
Între ghilimele

Am mai sărbătorit o zi naţională a transplantului şi anul acesta, de data asta la 17 aprilie. Mă tot întreb: oare cine şi cum stabileşte data? Nu de alta, dar în 2014 a fost pe 9 mai, în 2013 pe 14 mai, în 2012 pe 19 iunie şi, tot aşa, mergând în urmă, observăm că datele au fost altele. Să fie oare programate în funcţie de atingerea unui barem de transplanturi efectuate? Ştie cineva când va fi sărbătorită anul viitor? Reformulez: câte transplanturi trebuie raportate la următoarea zi a transplantului? (D. D. M.)

M-am entuziasmat ca un copil în dimineaţa de Crăciun când am văzut pe mail răspunsul oficial al unei instituţii publice la o solicitare de informaţii. Deschid cu entuziasm pdf-ul. Am primit număr de înregistrare, au pus antet, l-au ştampilat, l-a semnat directorul, mi se adresează protocolar cu „Stimată doamnă“ şi încheie „cu deosebită consideraţie“. Nu lipseşte mai nimic. A, ba da, informaţiile. „Nu intră în sfera de competenţă a instituţiei noastre.“ (A. N.)

După ce, o vreme, domnii Bănicioiu şi Ciurchea au susţinut declaraţii împreună, cei doi au revenit la maniera solo. În acest format, ministrul sănătăţii a interpretat, recent, uvertura inaugurală a secţiei de arşi la Spitalul de Urgenţă Floreasca şi cunoscuta arie a creşterii salariilor atunci când medicii vor lucra peste program. Spectacolul continuă. (M. G. C.)

Premiile de anul acesta ale Asociaţiei Medicale Române au stat sub semnul... longevităţii: în gândire, în creaţie şi în (ţineţi-vă bine) secretariatul de redacţie. Parcă şi premierea a stat sub acelaşi semn: nu se mai terminau premiile. (D. D. M.)

O cunoscută uzină autohtonă de automobile crede că este capabilă să producă ambulanţe perfect funcţionale la un preţ moderat. Având în vedere profilul pieţei, putem aprecia că acestea ar fi în stare să acopere cel puţin unele funcţii cum ar fi: trambalarea bolnavilor între spitale, împotmolirea prin nămeţi şi noroaie ori implicarea în accidente de circulaţie pe drumurile publice din toată ţara. Măcar la fel ca ambulanţele de acum dar, poate, la costuri mai mici. (M. G. C.)

La unul din evenimentele la care am participat, în mapă am găsit o tipăritură lucioasă (revistă ar fi prea mult spus) intitulată „Medical Business“. Am luat pagină cu pagină, dar nu am găsit nici măcar o semnătură pe vreunul din articole (în fapt, simple advertoriale, cu prea multe stângăcii pentru a fi luate în serios). M-am lămurit care-i partea de bussiness, doar partea medicală lipseşte. (A. M.)

Într-un ordin comun emis recent, CNAS şi MS reglementează „sporul pentru rural“ al medicilor de familie, care susţin că această schimbare le va aduce diminuarea veniturilor sau chiar desfiinţarea cabinetelor. Emitenţii susţin însă că sumele nu vor scădea, iar cabinetele nu se vor închide. Exact „ca Grigore la tocmeală“: nu şi nu. (M. G. C.)

Ştiţi cum este într-un mijloc de transport: dacă reuşeşti să nu fii atent la ce debitează oamenii vorbind la mobil sau pur şi simplu între ei, poţi totuşi să citeşti din ziarele pe care se uită alţii – tu, evident, stând în picioare. Şi ce titlu credeţi că am zărit? „Rolul slăninei (sic!) în istoria şi cultura mondială“. Şi am avut o revelaţie: cum stătea el, amiralul Nelson, înaintea luptei de la Trafalgar, şi înfuleca o bucăţică de slană scrutând zările, sau cum Baudelaire, privind albatroşii, inspirat de-o slăninuţă cu boia, a scris o aşa de frumoasă poezie. (C. M.)

Ministerul Sănătăţii a premiat marţi 74 de medici şi profesori pentru excelenţă. Prea puţin domne’ . Păi doar 74 de excelenţi avem noi în ţară? Şi în afară de diplome le-a mai dat ceva? (M.V.A.)

Citită pe Facebook: O să ajungă copiii să se vaccineze pe ascuns în scara blocului. Pe modelul: - Ce faceţi mă aici, fumaţi? - Nu nenea, luăm antitetanos, da’ să nu-i spuneţi lu’ mama! (Antivaccinistu’)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe