Newsflash

Între ghilimele

de - iun. 4 2015
Între ghilimele

Contul cu bulinuţă albastră al lui Raed Arafat de pe Facebook a postat – probabil cu gândul să se apere de acuzele privind ineficienţa intervenţiei de urgenţă în cazul femeii sinucigaşe de pe un bloc din centrul Bucureştiului – un (alt) filmuleţ, indian de data asta, în care un grup de pompieri nu reuşeşte să oprească un bărbat de la a-şi curma viaţa în acelaşi mod. Bravo, domnule doctor, haideţi să aducem cât mai multe exemple de suicid! Şi să le facem cât mai publice! Că nu există pericolul de contagiune a ideaţiei suicidare. Sau... e tocmai invers, dar politicianul iresponsabil tocmai l-a anihilat complet pe medicul responsabil Raed Arafat? (A. M.)

 

Domnul C. – mare actor, nonagenar, vecin. Face roluri, regie de teatru, face piaţa, face pe şoferul soţiei. Care e mai mărişoară şi nu mai conduce. Zice să nu-i spui „maestre“, că acum toţi combinatorii, cioplitorii, scriptomanii, dipsomanii, potcovarii, zugravii, frizerii şi cizmarii se cred aşa. Ca să nu mai vorbim de avocaţi. Spune că doar printre medici nu găseşti maeştri „din ăştia, de o zi“. O breaslă cu lipsuri. (M. G. C.)

 

Gata, de-acum toţi negaţioniştii încălzirii globale pot jubila: s-a dovedit ştiinţific (un studiu din Lancet, deşi cu o metodologie cel puţin discutabilă) că vremea rece ucide de 20 de ori mai mulţi oameni decât canicula. Un argument în plus şi pentru cei care vor continua să ardă gazul. (A. M.)

 

„Dacii şi neurochirurgia. Descoperiri arheologice uluitoare atestă că strămoşii noştri stăpâneau medicina avansată“ este titlul unui articol publicat în Adevărul de un jurnalist din Botoşani. Aflăm din text că „preoţii-vrăjitori ai dacilor erau experţi în medicină“ şi că, „pe lângă descântece ritualice, cu care scoteau demonii din oamenii, făceau operaţii chirurgicale complicate, chiar intervenţii neurochirurgicale“. Aşteptăm să mai sape puţin jurnalistul botoşănean, ca să arate că tot dacii au inventat chirurgia laparoscopică, telemedicina, poate chiar tehnologia wireless, Facebook‑ul şi dronele. (A. N.)

 

Cercetători de la Universitatea din Wyoming au descoperit că bacteriile contribuie activ la procesul de reabilitare a semenilor, în cazul în care aceştia îşi pierd integritatea fizică. Poate ar trebui şi noi, specia umană, să aprofundăm subiectul. Dacă nu practic, măcar în teorie. (O. R.)

 

După încercările eşuate ale mai multor demnitari de a scoate Institutul „Cantacuzino“ din impasul în care se află, a făcut o vizită la sediul unităţii şi prezidentul republicii. Excelenţa sa nu a declarat încă dacă motivul declinului ar fi o chestiune de şansă ori de... ghinion. (M. G. C.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe