Newsflash

Între ghilimele

de - aug. 14 2015
Între ghilimele

Într-o știre de genul celor difuzate de media românească, vedem un reportaj de la absolvența unei școli de pompieri. Ceasul rău a făcut ca doi dintre studenți să leșine chiar de față cu numeroasa asistență prezidată de Raed Arafat, care tocmai dorea să ia cuvântul. Leșinații au fost imediat interpelați, în bine-cunoscutul lor stil ușor pompieristic, de echipe SMURD. Acestea au fost bodogănite direct de la microfon de reputatul doctor, pentru că tocmai se luptau să întoarcă bolnavul care nu trebuia întors. Totul s-a terminat cu bine, iar ISU a mai rezolvat două situații nefericite cu final fericit. (M. G. C.)

 

S-a întrebat oare cineva dacă există vreo legătură între adolescenţii care se culcă târziu în noapte şi riscul crescut al apariţiei cariilor dentare? Da, doamnelor şi domnilor, s-au întrebat cercetători care au publicat în International Journal of Dental Hygiene. Ei au descoperit că dereglările ritmului circadian influenţează major riscul de carii, fiind frecvent asociate cu lipsa periajului dentar ori cu săritul peste micul dejun. Acum că ştim şi asta, lumea e salvată. (C. T.)

 

„Vreau să vă împărtăşesc secretul care m-a ajutat să înving durerile articulare“, zice un actor celebru într-o reclamă. Ok, să vedem. E vorba de un preparat din proteine concentrate de melci. Cică oamenii din Creta n-au artroză pentru că mănâncă non-stop melci. Mă uit mai jos pe site-ul cu proteine din melci şi văd că preparatul respectiv reîntinereşte pielea, combate ateroscleroza, hipertensiunea şi are gust de portocale. Gata, m-au convins. Mă duc în curte, alerg după 10 melci, îi prind, îi pisez/zdrobesc foarte concentrat şi îi înghit. Puah... n-au gust de portocale. Ce escroci, domn’le. (M. V. A)

 

Săptămâna trecută am fost întrebată de o colegă, șefă de serie, ce opțional îmi aleg pentru anul V al studenției la medicină. Aveam de ales între psihofarmacologie, geriatrie, chirurgie toracică, medicina în condiții extreme… și homeopatie. Auzind-o pe ultima am respirat ușurată, totuși, că nu există și un opțional de biorezonanță și reparare ADN. Doar sunt la modă terapiile alternative. Până și la facultatea de medicină. (O. R.)

 

Fricăăă, ne e frică să mergem la stomatolog. Frică de durerea aia, de freza aia, de acul ăla. Fără sedative, stomatologii ar rămâne fără pacienţi. Doar că încă din 1967 există termenul „iatrosedare“, care se bazează pe abilităţile de comunicare şi comportament ale medicului dentist, responsabil în a identifica sursa anxietăţii pacientului şi a-l ajuta să o înfrângă. Rezultatele au fost uimitoare. Alternativa este să aduceţi cu voi un hipnotizator de fiecare dată când mergeţi la dentist. (C. T.)

 

Aerul condiționat e misogin. Nu, nu glumesc. E oficial. Au spus la știri și în ziare respectate: pentru că temperatura din birouri e setată de regulă pe placul bărbaților, care simt frigul mai puțin decât femeile și se mai îmbracă și în costume cu cravată. Nemernicii, cum îndrăznesc? Nu vreau să strig: „first world problems”, așa că, pentru toate feministele care nu au nicio cauză mai bună în momentul acesta: „vă rog eu, încetați cu prostiile și cumpărați-vă un pulovăr!”. (A. N.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe