Newsflash

Între ghilimele

de - sept. 10 2015
Între ghilimele
Mai țineți minte scrisorile prin care oamenii muncii – din fabrici și uzine sau de pe ogoarele patriei – îi scriau celui mai iubit fiu al poporului, geniul neîntrecut, pentru a-și proclama dragostea și, desigur, supunerea totală față de partid și de stat? De-acolo de unde o fi, cred că stafia lui Ceaușescu a zâmbit nostalgic la vederea scrisorii deschise transmise ministrului sănătății (și nu doar lui, ci și presei acreditate la MS) de „salariații Serviciului de Ambulanță București-Ilfov“. Țineți-vă bine: „Mulțumim, pe această cale, pentru suplimentările de posturi (...) Apreciem, în mod deosebit, faptul că (...) ați aprobat aceste măsuri de suplimentare de posturi. Această inițiativă dovedește, încă o dată, disponibilitatea actualei conduceri a Ministerului Sănătății, pentru îmbunătățirea standardelor de calitate în asistența medicală de urgență prespitalicească, pentru asigurarea sănătății populației. Totodată, salutăm cu entuziasm și gratitudine inițiativa și reușita eforturilor făcute de dumneavoastră pentru ca salariații din sistemul sanitar să beneficieze, începând cu 1 octombrie 2015, de creșteri salariale în cuantum de 25%. Acest fapt va mobiliza și motiva lucrătorii noștri în munca desfășurată. Adresăm, cu această ocazie, sincerele noastre mulțumiri pentru implicarea dumneavoastră și a tuturor factorilor de decizie în realizarea acestui prim pas. (...) Vă rugăm respectuos să transmiteți mulțumirile și aprecierile noastre către toți factorii de decizie implicați în aceste inițiative mulțumită cărora a apărut o rază de speranță și pentru salariații din sistemul asistenței medicale de urgență prespitalicească“.
Nu putem să adăugăm decât: „Mai dă-le o sută de lei, Nicule!“ (A. M.)

 

Depășind deja dilema dacă e bine să ne spălăm pe dinți zilnic ori ba, nici starea periuței nu este o problemă a lumii civilizate. Un studiu din Journal of Family Medicine and Primary Care a demonstrat că periuța poate fi ea însăși o sursă de infecție prin bacteriile care o colonizează, subliniind importanța dezinfecției acesteia după utilizare. Da, încă o sarcină în plus de înghesuit în programul de dimineață. (C. T.)

 

De 23 august, la nămiezi, pe strada Matei Voievod. Ambulanța din spatele troleului aprinde brusc felinarele, pornește larma cu toată forța și iese, scurt, pe contrasens. Șoferul prezintă mulțumiri, cu mediusul expus în parbriz, către tot șirul de mașini înțepenite de groază – care pe unde a apucat. Dacă, până la ieșirea din șut, omul nostru nu a făcut nicio victimă, este prin grația hazardului. A reținut cineva numărul? (M. G. C.)

 

E oficial. Oamenii creativi sunt nefericiți. Psihologii au venit cu o nouă teorie, publicată în Trends in Cognitive Sciences, potrivit căreia nefericirea nevrotică și creativitatea merg mână în mână. Autorii lucrării spun că acea parte a creierului responsabilă pentru gândurile autogenerate este foarte activă și la nevrotici, ceea ce vine și cu părți bune (creativitate, imaginație bogată) și rele (nefericire intensă). M-aș bucura puțin acum, că doar studiul sugerează că aș fi creativă, dar mai bine mă duc să fabric niște gânduri „autogenerate“ despre condamnarea mea la nefericire. Overthinking e noul roz. (A. N.)

 

European Journal of Public Health a elaborat un studiu care urmărește dacă adolescenții care nu acordă importanță igienei orale au o predispoziție ca pe viitor să devină fumători. Pedodonții care nu au aflat rezultatele încă sunt liniștiți. (C. T.)

 

Zilele trecute, Nicu Bănicioiu a prezentat schița spitalului public cu trei viteze, în care „plicul“ nu este niciodată permis, dar va fi de două ori admis, așa cum crede el că se întâmplă în Franța. Adică nimeni nu are voie să „primească“, însă toți au dezlegare să accepte donații individuale și/sau ofrande colective, dacă sunt trecute pe la casierie. Putem admite, dacă ministrului îi face plăcere, că această harababură va funcționa, mai ales că toate prejudecățile sunt conservate și revizuirea se face pe ici, pe colo, prin punctele esențiale. Fără să se schimbe, în fond, nimic. (M. G. C.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe