Newsflash

Între ghilimele

de - mai 6 2016
Între ghilimele

O companie farma susține că îi ajută (cu un lipici) pe „fericiții“ cărora dentistul le-a făcut o proteză care nu stă locului. Adevărul este că orice student de stomatologie știe că o proteză instabilă conține greșeli și nu face nici două parale. În această istorie pot fi trei „delicte de onoare“: a doctorului care face astfel de proteze, a colegiului care tolerează astfel de reclame și a firmei care promite marea cu sarea. Toate ar trebui „reperate“. (M. G. C.)

 

Un studiu prezentat săptămâna asta la conferința Societății psihologice britanice arată că politicienii care nu sunt realeși în funcții publice au un risc mai mare pentru sănătate decât ceilalți politicieni. În România, probabil că un astfel de studiu ar avea aceleași rezultate: politicienii care nu sunt realeși au riscuri mai mari pentru sănătate, în special din cauza stresului. Până la urmă, să tot mergi la DNA și să mai intri și la pușcărie poate fi dăunător sănătății. De partea cealaltă însă, realegerea lor e sigur dăunătoare sănătății. Sănătății publice. (A. M.)

 

Pe când mai ținea cabinetul, doctorul L. putea fi uneori găsit spălând un măr pe care îl freca zdravăn cu perie și săpun. Pediatru „în retragere“, omul nostru are un fond complet de proverbe cu mere și o grădină de meri pentru consumul personal. Când merge la vreun copil bolnăvior zice că duce și „la export“. După ce intră, scoate mărul din geantă și dă primele indicații: „Orice măr trebuie spălat perfect. E mai bine“. Poți să nu-l crezi? (M. G. C.)

 

Dacă cei care lucrează la birou se plâng de sedentarism, nici medicii nu sunt mai feriți. Un studiu apărut recent în Journal of Physical Therapy Science arată o prevalență crescută a durerilor de spate în rândul medicilor dentiști: 70% au fost diagnosticați cu această afecțiune, cauzată de postura incorectă de lucru. Specialiștii spun că o soluție ar fi exercițiile fizice între programări, iar ședințele de relaxare ar fi obligatorii. Așa recomandări să tot primești. (C. T.)

 

Aproape un sfert din spitalele româneşti evaluate de Ministerul Sănătății în vederea realizării planului de prevenire şi control al infecțiilor nosocomiale nu au o stare igienico-sanitară bună. O candidată la Primăria Capitalei anunță că dacă va fi aleasă primar general va închide spitalele care nu sunt „conforme cu toate normele în vigoare“. S-o fi gândit ea că aşa va gestiona mai bine deficitul de personal din spitalele pe care le va guverna? Căci, unde ar putea să meargă personalul disponibilizat din viitoarele spitale închise? Exact pe locurile vacante de la restul spitalelor încă neînchise. (D. D. M.)

 

Nu de puține ori s-a demonstrat că pacienții știu anumite lucruri mai bine ca medicii. Cel puțin în privința motivelor pentru care își aleg medicul dentist. Un recent studiu apărut în Patient Preference and Adherence relevă că pentru pacienți sunt foarte importante, alături de competența medicului, recomandările făcute de cunoscuți, în strânsă legătură cu răbdarea pe care o manifestă medicul. Poate că ar fi utilă o nouă materie în curricula studenților dentiști. (C. T.)

 

În apropierea sărbătorilor, citim pe internet sfaturi despre cum să preparăm carnea de miel fără să aibă aromă de miel. Cred că tocmai mi-a venit o idee strălucitoare: dacă nu ne place carnea de miel, putem încerca o mulțime de alte sortimente de carne existente pe piață, cum ar fi cea de curcan, pui sau porc. (O. R.)

 

Faptul că pacienţii sunt tot mai informaţi este un lucru recunoscut, dar nu ştim multe despre cât de corect sunt ei informaţi. International Endodontic Journal atrage atenţia printr-un studiu că deşi există o varietate mare de videoclipuri pe youtube cu tratamente stomatologice, pacienţii devin expuşi pericolului dezinformării. Poate n-ar strica să mai cerem sfatul şi altor medici, nu doar doctorului Google. (C. T.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe