Newsflash

Între ghilimele

de - aug. 1 2016
Între ghilimele

Trecând „luna de miere“ sălbatică a lui Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătății, acesta a făcut câteva precizări unui reporter. El a declarat, între altele, că dorește respectarea strictă a legii, iar, în privința reducerii infecțiilor nosocomiale, evidențiază problematica spălatului corect pe mâini în instituțiile sanitare – care, deși pare minoră, este cea mai nimerită procedură. Sau, parafrazând un recent cântec-manifest al lui Dan Teodorescu: „Domnul Vlad preferă legea, / legea și problematicile mici“. (M. G. C.)

 

Rățușca cea urâtă s-ar putea să fie, în cele din urmă, măcar deșteaptă, consolare pentru cine nu credea că legea compensației funcționează. Un studiu publicat de curând în Science arată că rățuștele sunt capabile de gândire abstractă, mai exact să facă diferența între „același“ și „diferit“ când compară formele și culorile obiectelor. La o zi după publicarea cercetării, doi bărbați din California au căzut de pe marginea unei prăpastii încercând să prindă pokemoni. Dovadă că s-ar putea să ne fi grăbit când ne-am autoproclamat specia cea mai inteligentă.(A. N.)

 

De afecțiuni musculoscheletale suferă mulți medici dentiști, iar un studiu recent apărut în Journal of Back and Musculoskeletal Rehabilitation demonstrează că postura incorectă este deseori adoptată încă de la începutul carierei. Majoritatea studenților au prezentat un risc crescut de dezvoltare a acestei patologii, atenționând asupra importanței acordate ergonomiei încă din perioada facultății. Ori despre importanța pauzelor lungi și dese. (C. T.)

 

Sistemul imunitar afectează direct comportamentul social al ființelor vii, influențând printre altele dorința de a interacționa cu ceilalți – e doar una din concluziile interesante ale unui studiu publicat recent în Nature. Dincolo de uriașul potențial de exploatare a rezultatelor în cercetări privind autismul sau schizofrenia, de pildă, mizantropa din mine se bucură și pe termen scurt. La următoarea invitație pe care vreau să o refuz politicos o să pot da vina pe sistemul meu imunitar. (A. N.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe