Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Între ghilimele

Un profesor de „școală nouă“, nutriționist și nefrolog, renunță la aerele de semizeu cu care ne „desfată“, de obicei, universitarii și coboară cu argumente și deslușiri în paginile unui tabloid unde niște demimonde, playboy și companii publicitare „bagă oamenii în boală“ cu rețete de alimentație și de „viață sănătoasă“. Acostând ignoranța chiar pe terenul ei, doctorul Cristian Serafinceanu desființează multe mituri la modă, plasând câteva lovituri „în lung de linie“ și către majoritatea medicilor – care, la fel ca noi, nu cunosc prea bine nefrologie și nutriție. Probabil că din acest motiv oferă o carte de specialitate scrisă chiar de el, pentru oricine se deranjează să i-o ceară. Superb deranj. (M. G. C.)

 

Pentru a preveni sarcinile nedorite la adolescenți, nu mai puțin de 89 de țări desfășoară un fel de simulări parentale, în care tinerele trebuie să aibă grijă, la sfârșit de săptămână, de un surogat de sugar. În plus, în școli și licee, se predau noțiuni despre ce înseamnă o sarcină sănătoasă, renunțarea la fumat, alcool și droguri sau despre nutriția bună a femeii însărcinate. Un studiu australian publicat în Lancet a verificat cât este de eficient un astfel de program (finanțat ca intervenție de sănătate publică) pentru prevenirea sarcinilor nedorite la adolescente. Surpriză! Fetele care au trecut prin programul de prevenție au avut un risc de două ori mai mare de a rămâne însărcinate înainte de a împlini 20 de ani, în comparație cu elevele care au primit educația pentru sănătate obișnuită. Programul ăsta pare gândit de Eugen Nicolăescu, la cât de eficient s-a dovedit. (A. M.)

 

Strada „Mihai Eminescu – poet național“ confluează, lângă Salvare, cu două străduțe firave. Zona pare să fie sub înrâurirea unui „drob de sare“, iar edilii au răsădit prin jur stâlpi cu indicatoare de pericol care arată ca o gogoașă neagră pe fond alb. Aici, prea des, mașini se tamponează, oameni sunt răniți, traficul se blochează și „riveranii“ trăiesc speriați. Toată tărășenia s-ar fi rezolvat până acum chiar și într-o țară în care degringolada câștigă tot mai mult teren, dar, acolo unde dregătoriile sunt câștigate prin nepăsare și stupiditate, „drobul“ nostru cel de toate zilele se simte ca la el acasă. (M. G. C.)

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC