Newsflash

Între ghilimele

de - sept. 16 2016
Între ghilimele

Doamna Ilenica este pe lista doctoriței Scorbură „de la început“. Merge voioasă spre nouăzeci de toamne, a lucrat în industria farmaceutică și spune că acum este „străbunică de înaltă specialitate“. Când se întâlnesc „pentru rețetă“, cele două schimbă amabilități și evocă mici cancanuri. De vreo doi ani, străbunica primește prescripții cu nicergolină de 10 mg, care de un an se fabrică numai în „figurine“ de 30. Dar, pentru cineva care a lucrat după farmacopee și știe că miligramul este mare „cât roata carului“, atunci când i se spune că „și astea sunt la fel de bune“ este limpede că și alții au trebuință de simpaticul alcaloid. (M. G. C.)

 

Medicina și muzica s-au completat dintotdeaua. Sau cel puțin asta susține un studiu dedicat influenței sunetelor asupra percepției anxietății în timpul tratamentului endodontic, publicat în Journal of Endodontics. Utilizată ca adjuvant nonfarmacologic, terapia prin muzică a determinat modificări ale presiunilor sistolică, diastolică și ritmului cardiac în timpul și după tratamentul stomatologic, fiind de un real folos pacienților anxioși. Interesant ar fi și un studiu privind influența anumitor genuri muzicale asupra anxietății.(C. T.)

 

Nu sunt disponibile actualizări privind reabilitarea străvechilor ziduri ale spitalului de arși, dar, și dacă el ar fi gata mâine, dezbinarea și ranchiuna care se pare că au „infectat“ oamenii de acolo ar face discutabilă funcționarea acestuia. Într-o jalbă adresată ministrului, doctorița care a făcut acele poze sugerează că ar trebui „la ziduri noi, oameni noi“. De acord.(M. G. C.)

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe