Newsflash

Între ghilimele

de - sept. 30 2016
Între ghilimele

Mai mulți neurologi americani au urmărit o serie de filme și seriale TV de ficțiune pentru a vedea cât de corect sunt prezentate cazurile de moarte cerebrală. Deloc surprinzător, au fost puține situațiile în care informațiile corespundeau cu realitatea și chiar mai puține cele în care moartea cerebrală era un prilej pentru a discuta despre transplantul de organe. Noi nu ne putem confrunta cu astfel de probleme din mai multe motive. Întâi, pentru că puținele producții cinematografice cu subiect medical sunt, de obicei, realizate de regizori care provin dintr-un mediu pur medical (cum este cazul lui Cristian Mungiu). Apoi, pentru că nici măcar programele de știri de la noi nu corespund cu realitatea și cu toate astea nu publică nimeni studii în American Journal of Transplantation sau altundeva, pe această temă. (A. M.)

 

La inaugurarea Operei din Dubai, tânărul Bogdan Mihai a cântat în rolul Contelui din „Bărbierul...“ lui Rossini. Cunoscutul tenor român a spus că amfitrionii au fost așa de gentili încât au sistat climatizarea, numai să nu afecteze sănătatea interpreților. La deschiderea stagiunii Operei din București cu „Văduva...“ de Lehar, redutabilul Andrei Șerban s-a tânguit în fața publicului că a pregătit spectacolul în condiții „infernale“ pentru că aerul condiționat e stricat. De ce oare în mijlocul deșertului aerul rece o fi primejdios pentru artiștii lirici iar în zăvoaiele de pe Dâmbovița el ar face corzile vocale „să meargă unse“ doar oreliștii ar putea să știe. (M. G. C.)

 

Potrivit celui mai recent studiu SEPHAR (III), 45,1% din populația României suferă de hipertensiune arterială, prevalența acestei patologii fiind în creștere față de ultimii cinci ani. Principalii factori de risc cardiovascular identificați sunt diabetul zaharat, dislipidemiile și, aș completa eu, urmărirea știrilor la televizor. (M. G.)

 

Tocmai când nepăsarea instituțiilor față de accidentele de circulație părea totală, a venit o probă de implicare de unde nu se aștepta nimeni – de la Biserică. Așa se face că, după o liturghie grandioasă, patriarhul a rostit cu mare simțire o rugăciune de călătorie pentru pelerinii prezenți. Gestul nu e deloc minor dacă socotim că restul călătorilor de pe drumurile publice este lăsat „în plata Domnului“. (M. G. C.)

 

După ce un pacient internat la Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud a surprins într-o filmare șoareci plimbându-se nestingheriți prin saloane, managerul spitalului, Vasile Vultur a explicat molcom: „Spitalul nostru e amplasat într-un cadru natural foarte mare, cu parc imens și toamna se mai întâmplă să mai intre câte un șoricel în incintă“. Pentru un Vultur însă, nu prea pare să se grăbească să îi prindă. Sau poate așteaptă o pradă mai mare. (A. N.) 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe