Newsflash

Între ghilimele

de - oct. 14 2016
Între ghilimele

Chiar dacă evenimentele dramatice din sectorul sănătății au devenit foarte dese, Colegiul Medicilor își păstrează năravul de a nu avea nicio reacție față de situații în care ar trebui să sară „ca ars“. Presa, politrucii, ambuscații și țățimea de ambe sexe acuză, condamnă, execută și decid asupra unor chestiuni medicale, iar organizația profesională a doctorilor rămâne placidă ca o frescă. Poate ar mai trebui „curățată“. (M. G. C.)

 

Din anunțul unei conferințe „Despre vaccinuri și vaccinare“ găzduite duminica viitoare de o biserică (sic!) bucureșteană: „Dacă copilul are un stil de viață corect, adică alimentație cu proteine de calitate fără aditivi, cure de aer curat, somn bun eficient, evitarea marilor aglomerații, a aerului poluat, a încăperilor igrasioase, a antibioticelor și altor medicamente imunosupresive, atunci imunitatea copilului rămâne constant bună și nu e nevoie de medicamente sau vaccinuri. Remediile homeo și fitoterapice nu sânt similare vaccinurilor dar sânt eficiente în creșterea imunității prin alte mecanisme de acțiune. Faptul că nu sunt recunoscute și acceptate de întreg corpul medical nu trebuie să ne demobilizeze; explicația este una singură: metodele nu sunt predate în facultatea de medicină și sunt întotdeauna la concurență cu medicamentele chimice“. Greșelile de scriere și inepțiile debitate aparțin exclusiv autorului citat de site-ul 11mai.ro, Pavel Chirilă. Ce ar mai fi de adăugat? Că „Biserica Ortodoxă nu se opune vaccinării preventive. Patriarhia Română a încheiat în 2008 un protocol de cooperare privind parteneriatul pentru asistență medicală și spirituală cu Ministerul Sănătății. În virtutea acestui parteneriat, preoții sunt datori chiar să transmită către enoriașii lor recomandările Ministerului Sănătății“, după cum afirmă Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, pentru Republica.ro. Să te crucești și nu altceva. (A. M.)

 

La recentul congres internațional de astronautică, miliardarul Elon Musk a prezentat strategia companiei sale, SpaceX, de a coloniza planeta Marte. Acesta a declarat că în șase ani va fi pregătit sa trimită prima capsulă cu oameni către Marte. Sunt deci șanse considerabile ca naveta pentru Marte să fie gata înaintea metroului din Drumul Taberei. (M. G.)

 

În plină dispută absurdă pe chestiunea vaccinurilor, unii profită de zăpăceală. Ei au ajuns și la un târg al meșteșugarilor, unde, la raionul de „murături și dulcețuri“, pădurari, gospodine, văcari, tractoriști, rapsozi populari și arendași au adus zaharicale mai obișnuite ori mai excentrice. Lelițele și mustăcioșii jură cu mâna pe borcan că dulcețurile de brusture, coajă de salcie, dovleac, pedicuță, rostopască, troscot, usturoi, ceapă, ardei, varză, mărăcine etc. sunt „total naturale“ și cele mai bune pentru... imunizare. De asemenea, aproape toate sunt declarate și garantate ca remineralizante, antioxidante, revigorante, antialergice și calmante. Să fie clientul mulțumit. (M. G. C.)

 

„Le Figaro“ publică un articol care cuprinde cinci sfaturi pentru ca oricine să fie sigur că nu va intra vreodată în posesia premiului Nobel. Șansele sunt aproape inexistente, zic autorii, dacă ești femeie ori matematician, dacă te-ai născut în Africa, dacă ai publicat o lucrare împreună cu mai mulți cercetători și dacă ai murit. Zic să rescriem puțin. Dacă ești femeie, poți să câștigi premiul Nobel. Mai greu, dar se poate. Matematica se regăsește în economie, fizică, chiar și în medicină. Nu există restricție de zonă geografică, ci doar fonduri limitate și să nu uităm că suntem în secolul migrației. Nu există cercetare fără colaborare, dar axul descoperirii trebuie să îți aparțină. Și, chiar dacă zilele îți sunt numărate, mai rezistă un pic până în octombrie. Poate, poate. (A. C. M.)

 

Un porumbel a fost plasat în arest după ce asupra sa a fost descoperită o scrisoare de amenințare la adresa Indiei. Pasărea a fost găsită în apropiere de granița puternic militarizată cu Pakistanul, în contextul în care tensiunile între cele două țări s-au agravat în ultima perioadă. Autoritățile declară că porumbelul va rămâne în arest până la finalul anchetei. În trecut, mai multe păsări au fost acuzate de spionaj în beneficiul Pakistanului. În căutarea unui țap ispășitor, unii dintre noi suntem dispuși să îl căutăm chiar și în afara clasei mamiferelor. (M. G.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe