Newsflash

Între ghilimele

de - ian. 20 2017
Între ghilimele

Intenționat ori din greșeală, pe site-ul unei publicații se afirmă că guvernul are în program „o sută cincizeci de kilometri de promisiuni de autostrăzi”. Dacă la acestea s-ar mai adăuga și cei cincizeci de kilometri de făgăduieli pentru spitale noi, cu un total de două sute de kilometri de angajamente gogonate seconturează, chiar la acest început de an, cel mai glorios traseu de „vrăjeli” politice. (M. G. C.)

 

Un partid german a propus decontarea serviciilor de asistență sexuală în cazul pacienților bolnavi sau cu dizabilități. Prostituția este legală în Germania din 2002, însă, conform noii propuneri, serviciile sexuale contra cost ar putea fi considerate terapeutice și decontate din bani publici. Se ridică totuși o problemă: în perspectiva unor „tratamente” atât de plăcute, numărul persoanelor „bolnave” ar putea crește simțitor. (M. G.)

 

Pentru că noul executiv încă mai caută „greaua moștenire” a guvernului precedent, s-ar putea sugera noilor titulari ministeriali să folosească în locul acesteia „ușoara moștenire” rămasă de la cei plecați și să tragă foloase de aici. De exemplu: ministrul sănătății să scoată, în continuare, gunoaiele de sub toate preșurile sistemului, premierul să fie echilibrat, să vorbească la obiect și activitatea tuturor să fie dusă pe domeniile de responsabilitate, nu pe domeniile tv. Pentru început, guvernanții ar mai putea învăța să se deprindă cu formulele uzuale „vă rog” și „mulțumesc”, să renunțe la aerele senioriale, la felul incorect de a vorbi și, pentru a feri populația de rușinea resimțită din cauza rușinii lor, să facă efortul de a nu mai minți cu atâta nepăsare în public. Nu e greu deloc. (M. G. C.)

 

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, și primarul sectorului 6, Gabriel Mutu, au împărțit mâncare caldă și haine la Gara de Nord pentru oamenii străzii. Nu comentăm cât a fost PR și cât exemplu pozitiv - nu e nimic rău în a le face pe amândouă. Mai ciudat e că mulți din beneficiarii acțiuni le-au mărturisit reporterilor că nu stau pe străzi, ci în adăposturile primăriei, unde primesc și alimente, dar au fost îndemnați de angajații centrelor sociale să se prezinte numaidecât la gară, ca să poată primi o porție de ciorbiță direct de la doamna primar. Eu sunt optimistă: acum Cristian Mungiu are deja primul episod din „Amintiri din epoca de aur III” (și cu potențial: vă dați seama câți oameni poate filma mâncând ciorbă?) și șanse mari sunt să se strângă și mai multe, dacă alege să plaseze acțiunea în zilele noastre. (A. N.)

 

În cazul persoanelor care suferă de boală coronariană, pesimismul crește riscul de mortalitate de cauză cardiacă. Conform unui studiu publicat în BMC Public Health, pesimismul a fost asociat cu un risc crescut de inflamație, afectând în mod negativ speranța de viață a celor afectați. Ce putem face pentru a evita gândurile negative și sumbre? O primă recomandare ar fi să ștergeți toate programele de știri din grila tv. S-ar putea să vă crească speranța, inclusiv cea de viață. (M. G.)

 

Managerul de la Colentina a fost demis de primărița Bucureștilor pentru o problemă legată de încălzirea spitalului. Doar că pacienții nu avuseseră de suferit, iar centrala termică e, de fapt, la vecinii de la „Matei Balș”. Cum hâtru glumea cineva pe facebook, ar trebui, pentru consecvență, ca ministrul sănătății să corecteze situația și să îl demită pe managerul de la boli infecțioase. (A. M.)



 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe