Newsflash

Între ghilimele

de - apr. 11 2017
Între ghilimele

Apatia îndelungată în care a zăcut Colegiul Medicilor se pare că a luat sfârșit. „Reanimarea” a venit tocmai de la persoana cea mai apatică, adică dinspre șeful breslei. Acesta, bănuit fiind de participare la niște acțiuni controversate, a ridicat metereze de unde trage cu declarații vitejești în cei care atacă onoarea corpului medical. Un adagiu, inspirat din hagiologia fotbalistică a unui cunoscut gafeur național, ar putea spune că a trebuit să fie mai întâi rău ca să fie la urmă bine. (M. G. C.)

 

Lista de cumpărături, România, ediția aprilie 2017, înainte de Paști: trei vaccinuri din schema națională de imunizare, care lipsesc de jumătate de an, și posibilitatea de a efectua transplanturi vitale aici, în țară, ca să nu ne mai ia panica atunci când nu ne primesc străinii prin spitalele lor. Ce primim cu generozitate: un cârd de promisiuni și amânări, luminițe de Paști și un clopot de biserică foarte mare și special, care să se asorteze cu biserica foarte mare și specială în care va fi pus. Chelie. Tichie de mărgăritar. (M. G.)

 

Dacă se hotărăsc, toți păianjenii de pe planetă ar putea să mănânce toți oamenii de pe planetă în doar 365 de zile. Aceasta este ideea-cârlig cu care își promovează lucrarea autorii unui studiu entomologic publicat în jurnalul Science of Nature, citat de publicații ca The Independent, The Washington Post, The Verge etc. De fapt, e doar un calcul care ajunge să echivaleze greutatea a 7 miliarde de oameni cu a tonelor de „carne” (de obicei insecte) pe care le mănâncă miciile bestii pe parcursul unui an. Pe oameni încă nu i-au introdus în meniul zilnic. Da, știu, am distrus corola de minuni a lumii. (A. N.)

 

Pe o costișă pâlpâie tufe de forsiția. Lângă șosea, clinicile de la Colentina stau în aer liber cu ferestrele deschise către vest. Din Tei se aude sirena ambulanței, iar dinspre Doamna Oltea un clopot bate ascuțit de trei ori. Puncte cardinale. (M. G. C.)

 

Inimă pe pat de spanac. Nu, nu e denumirea unui fel grețos de mâncare. Într-un captivant studiu de concept publicat în Biomaterials, cercetătorii de la Institutul Politehnic Worcester au reușit să transforme frunzele de spanac într-un mediu de cultură pentru țesutul cardiac, mediu în care clusterele de celule pot să bată timp de trei săptămâni. Mai e mult până acolo, dar dacă cercetările viitoare vor confirma optimismul pe care îl permite acest studiu, descoperirea ar putea fi utilă în suplinirea organelor de transplantat. Știa Popeye ce știa, deși greșise mușchiul. Olivii Steer din întreaga lume experimentează acum o disonanță cognitivă. S-ar bucura pentru reușita spanacului, dar cum ar putea să susțină progresele medicinii moderne? (A. N.)

 

Un inginer chinez, sătul de respingeri din partea femeilor cu care dorea să înceapă o relație, a construit o femeie-robot cu care apoi s-a căsătorit. Din păcate, soția nu deține „talente casnice”, însă soțul plănuiește să remedieze această problemă la următorul update de software. Lecție de viață: dacă partenerul perfect nu există, pune mâna și construiește-l. E mai ușor. (M. G.)

 

O nouă formă de artă se pregătește la Paris. Abraham Poincheval va sta timp de trei săptămâni în condiții de izolare completă, pentru a interpreta rolul unei găini. Acesta va rămâne închis într-un bloc de plexiglas și va cloci douăsprezece ouă. Întreg procesul artistic poate fi urmărit de cei care vizitează muzeul Palais de Tokyo. Pentru a-și menține temperatura corpului, se va folosi de o pătură, iar în loc de cuib va folosi un scaun prevăzut cu un loc special în care sunt depuse ouăle. Se urmărește metamorfoza în natură, cum un bărbat se poate transforma într-o găină și poate da naștere puilor prin clocire. Să sperăm că este reversibilă. (R. D.)



 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe