Newsflash

Între ghilimele

de - iul. 19 2017
Între ghilimele

România bate recordurile europene. La rujeolă. În ultimele douăsprezece luni, pe continent s-au înregistrat 35 de decese: două în Italia, unul în Germania și unul în Portugalia. Restul? Ați ghicit, în țara în care, cum zic politicienii, nu sunt probleme cu vaccinurile. (A. M.)

 

Încă nu se poate ști dacă apatia executivului actual este o consecință a stării de buimăceală în care s-a complăcut guvernul anterior, dar este aproape sigur că ezitările sale pornesc de la teama că nu va reuși să dreagă ceva fără să strice altceva. Între aceste repere se plasează și ordinul premierului adresat ministrului să­nătății, să cerceteze de câte resurse e nevoie ca să fie „pus pe roate” Institutul Cantacuzino. Adică este „resuscitată” o chestiune tocmai bună să facă vâlvă atunci când toate proiectele mai vechi ori mai noi sunt lăsate baltă. (M. G. C.)

 

După ce am folosit o săptămână bicicleta pentru a mă deplasa prin Copenhaga, au fost suficiente zece minute de mers prin București ca să realizez ce sport extrem e ciclismul utilitar la noi. Nu știu dacă mașinile care au trecut razant pe lângă bicicletă, gropile din asfalt sau claxoanele șoferilor aflați la semafor în spatele meu au fost cele mai deranjante, dar sigur momentul cel mai eliberator de adrenalină mi-a fost furnizat de un taxi care a trecut la o palmă de mine și, imediat după ce m-a depășit, a pus frână și a virat la dreapta. Dacă știți vreun curs bun de limba daneză, aștept recomandări. (A. M.)

 

Se tot manifestă, foarte serios, o formă insidioasă de poluare cu pretenție de muzică. Nu există loc sau locușor public, static sau în mișcare, în care să nu fii expus – vrei, nu vrei – la o agresiune auditivă continuă adusă la intensitate așa de ridicată încât nici gândurile nu ți le mai auzi. Se poate presupune ce părere au despre această „debandadă citadină” oreliștii și psihiatrii, însă ar fi de dorit ca „instituțiile abilitate” să intervină activ în protecția populației, dacă nu vor să fie bănuite că agreează acest dezmăț sonor. Măcar sâmbăta și duminica, atunci când – ghinion – sunt și bibliotecile închise. (M. G. C.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe