Newsflash

Între ghilimele

de - iul. 31 2017
Între ghilimele

După ce șeful său direct i-a cerut o rezolvare pentru problema acoperirii vaccinale scăzute, ministrul sănătății a găsit soluția: implicarea autorităților locale. Încă unul-două schimburi de ștafetă mai departe și copiii vor primi sarcină de serviciu să se vaccineze. Că doar nu vor avea cui să mai delege sarcina trasată de primul om din guvern. Mă rog, de fapt, al doilea. (A. M.)

 

Chiar și medicii care ar prefera alt ministru la sănătate cred că este oribil ca la fiecare ședință de guvern omul să fie „bodogănit” de către premier. Șeful executivului se uită chiorâș, se încruntă strașnic ori se răstește la demnitar și îl ia la rost ba despre dubele pentru Salvare, ba de Institutul Cantacuzino, ba de vaccinări. Pentru că aceste reprize de săpuneală sunt făcute în prezența jurnaliștilor, blândul doctor a răspuns la toate admonestările cu un ton aproape ecleziastic și calm-justificativ. Dar, dacă situația aceasta nu se normalizează și nu pot lucra unul cu celălalt, ar fi bine să demisioneze. Oricare dintre ei. (M. G. C.)

 

Statul român, prin Ministerul Dezvoltării Regionale, vrea să dea, din fonduri europene, 40.000 de euro tinerilor români care nu lucrează și nici nu învață. Perfect! Atunci hai să luăm niște bani de la tinerii care învață și lucrează. Să începem cu bursele pentru rezidenți? (O. R.)

 

O situație dubioasă este semnalată de un cunoscut chirurg șef de clinică, în legătură cu unele întruniri creditate cu puncte EMC. Pe lângă faptul că respectivele comunicări sunt purtătoare de interese comerciale și au mesaje părtinitoare, prezentările sunt ținute de niște cupeți care au trecut prin facultate cu rezultate deplorabile. Cunoscut ca o persoană dintr-o bucată și având poziționare favorabilă în Colegiul Dentiștilor, ar trebui să ne așteptăm ca, după eliminarea unor alegații despre activitatea sa, profesorul să opereze „la mare artă” și această „plagă”, până la restitutio ad integrum. (M. G. C.)

 

Corbii sunt atât de inteligenți, încât își fac planuri de viitor. Experimentele realizate de o echipă de oameni de știință din Suedia au arătat că aceste păsări sunt capabile să renunțe de bunăvoie la o recompensă imediată pentru a beneficia de una mai bună în viitor. Acest tip de comportament a fost considerat specific oamenilor și altor primate, se precizează în studiul publicat la sfârșitul săptămânii trecute în jurnalul american Science. Ce nu se spune este că undeva pe parcurs oamenii au pierdut aproape total această abilitate. (M. G.)

 

Dacă medicii ar opera fără haine, s-ar reduce răspândirea bacteriilor, arată un studiu realizat la Universitatea din Washington. La fel și dacă s-ar spăla mai des pe mâini, am putea completa concluzia studiului. (O. R.)

 

O icoană „care te vindecă de cancer” a fost adusă la spitalul TBC din Sibiu. Potrivit presei locale, icoana, pictată la muntele Athos, are competențe medicale multiple, cu supraspecializări în oncologie, boli reumatice și chiar psihiatrie. Eu zic că medicii de la spitalul din Sibiu ar putea să-și ia o vacanță. Pacienții sunt pe mâini bune. (M. G.)

 

Leul auriu de la intrarea Muzeului Kitschului din București a fost furat. „Statueta face parte dintr-o pereche de doi lei aurii care ne împodobesc intrarea și îi fac pe vizitatorii noștri să zâmbească încă dinainte de a ne călca pragul. Leul nostru ar trebui dat imediat în consemn la frontieră”, a declarat îngrijorat directorul muzeului, Cristian Lică. Pentru cel care va ajuta la prinderea hoților și recuperarea leului, acesta a promis ca recompensă o carpetă cu răpirea din serai. În cadrul muzeului sunt expuse și alte piese de mare valoare: peștele din cristal de pe televizor, mileuri, icoane 3D. (R. D.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe