Newsflash

Între ghilimele

de - mar. 29 2013
Între ghilimele
   Laboratorul de spirometrie al Spitalului Universitar. O doctoriţă sim­patică, vorbăreaţă şi cu destule ofuri la adresa sistemului medical românesc se află faţă în faţă cu un pacient uşor speriat, într-o banală pijama de spital. De fapt, un cunoscut VIP politic sub acoperire. Probele respiratorii, mai precis proba, durează puţin, dar odată demascată identitatea insului pledoaria doctoriţei pentru mai binele medicilor, al pacienţilor şi al medicinii în întregul ei, nu cunoaşte limite. Încet, pacientul VIP rămâne fără suflare. Afară, pe coridor, convoiul celor ce doresc din tot sufletul să se supună probelor ventilatorii creşte vertiginos. Într-un târziu, simpatica vorbitoare oboseşte, pacientul doborât de bombardamentul argumentelor o aprobă non-verbal, iar un hâtru din convoiul celor care aşteaptă lansează un apel revoluţionar: „Să suflăm cu putere, fraţilor, poate mişcăm ceva din loc!“ (Dr. E. G.-P.)
   Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi-a făcut un obicei din a da declaraţii spectaculoase sau a organiza conferinţe de presă importante sâmbăta pe la prânz. Ştim că ministrul liberal este o persoană plină de energie şi mai ştim că nu iubeşte în mod special breasla jurnaliştilor (de altfel, de ce i-ar simpatiza cineva pe antipaticii ăştia care uneori spun şi adevărul?). Dar dacă nu din apreciere pentru reporteri, atunci măcar din compasiune creştină pentru cameramani, îl rugăm pe domnul ministru să observe figurile lungi, triste şi obosite ale bărbaţilor care urcă încărcaţi de cabluri şi camere scările ministerului sâmbăta, aşa pe la prânzişor. (M. V. A.)
   Cine este Eugene „Gene“ Garfield? Probabil în prezent e mai cunoscut motanul portocaliu vărgat Garfield, personaj simpatic dintr-un desen animat. Numele lui E. Garfield (n. 1925) tot mai rar citat, ne determină să reamintim că acest cercetător american, cu PhD în lingvistică – Univ. Pennsylvania (1961) a fondat Institute for Scientific Information (ISI) din Philadelphia. El a creat şi săptămânalul Current Contents (o şansă majoră de documentare la noi, înainte de 1990, datorită posibilităţii de a solicita extrase, prin trimiterea unei simple cărţi poştale, pe care cel mai adesea editorii le trimiteau cu generozitate), Science Citation Index (SCI), precum şi alte indexuri de citare, înaintea marii invenţii – internetul. Impactul ideilor sale inovatoare a fost extraordinar. Datorită lui Garfield s-a demonstrat că puţine reviste reprezintă, în frunte cu Nature şi Science, „core for all of hard science“. Editorialele sale din Current Contents rămân şi în prezent o sursă de idei originale incitante. După apariţia internetului, el a dezvoltat o serie de algoritmi de căutare. Dar asupra creaţiei lui „Gene“ Garfield vom reveni şi cu alte date ce trebuie citate. (Dr. V. R.)
   Ministerul Sănătăţii a anunţat disponibilizarea a 40 dintre cei 290 de angajaţi ai săi. Sperăm ca printre cei 40 să nu se găsească şi liftiera ministerului. Doamna este unul dintre cei mai eficienţi angajaţi din Ministerul Sănătăţii. Desigur, nu glumim… (M. V. A.)
   Ce nefericiţi suntem! Chiar ONU spune asta. Într-un raport de analiză asupra nivelului de fericire la nivel mondial (cică ar fi primul de acest fel), se spune că noi românii suntem, alături de bulgari, cei mai nefericiţi. Dar se rezolvă: de anul acesta avem o zi mondială a fericirii. ONU a decretat-o… în fiecare an, la 20 martie. Anul acesta a fost prima ediţie. Mai mult, noi românii avem şi un program de educaţie pentru fericire, lansat de Asociaţia Iniţiativa pentru Fericire. Să trăim… fericiţi! Dar cât ne costă? (D. D. M.)
   A intrat şi Bucureştiul în rândul marilor capitale. Cea mai interesantă expoziţie ştiinţifică din lume, „The Human Body“, se deschide astăzi la Muzeul Antipa. Sunt curios câte zile vor trece până ce „drept-credincioşii“ care citesc invers „card de sănătate“ ca „drac de sănătate“, vor începe să protesteze împotriva expoziţiei. Mizez pe vioiciunea lor. (M. V. A.)
   „O insultă la adresa umanităţii“, „o monstruozitate“. S-au mişcat mai repede decât îi credita colegul nostru. Dar nu vioiciune ar fi termenul corect. Nu intelectuală, în orice caz. (A. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe