Newsflash

Între ghilimele

de - apr. 3 2013
Între ghilimele
   Învăţasem la şcoală o zicală: „Unirea face puterea“. Credeam că e universal valabilă, dar par s-o contrazică asociaţiile de pacienţi. Există Asociaţia Română de Hemofilie, dar şi Asociaţia Naţională a Hemofilicilor;  Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, dar şi Alianţa Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România; Asociaţia Down, Asociaţia Sindrom Down şi exemplele ar putea continua. Ne întrebăm: cui foloseşte această disipare de forţe, dacă scopurile declarate sunt convergente? (M. D.)
   „De ce masculii înşelaţi de partenere rămân părinţi buni?“ Nu este un titlu dintr-un tabloid şi nici din vreo revistă glossy. Un grup de la Oxford-Yale-Lund analizează, în PLoS Biology, 50 de specii, de la insecte la peşti, păsări şi mamifere. La sentimente paterne, omul se situează pe la jumătatea ierarhiei, între piţigoiul albastru şi peştele Gasterosteus aculeatus (trei spini osoşi). Motivul: competiţia redusă face loc grijii parentale, dar efortul de a fi părinte este unul însemnat. Totul se poate explica prin evoluţie şi adaptare. Cine a spus că ştiinţa nu poate fi şi interesantă? (A. M.)
   Citesc că ministrul britanic al Sănătăţii pregăteşte o lege prin care directorii spitalelor în care au fost descoperite cazuri de neglijare a pacienţilor vor fi demişi şi nu vor mai putea lucra niciodată în sistemul de sănătate publică. Şi la noi, directorii spitalelor vor fi demişi, dar nu pentru că spitalele lor sunt murdare şi pacienţii bruftuluiţi, ci dacă acumulează datorii către stat trei luni consecutiv. Mi se pare firesc. Sistemul medical românesc este cel care „pune pacientul în centrul sistemului“, nu cel englez. (M. V. A.)
    Se zice că fraza anului ar fi rostit-o câştigătorul premiului Nobel pentru Medicină: astăzi, se investesc de cinci ori mai mulţi bani în silicoane şi stimulente ale virilităţii, decât în vindecarea bolii Alzheimer. Având în vedere scăderea natalităţii în România (dar şi în Europa în general) mă tem că declaraţia nobeliatului nu va fi citită ca o mustrare, ci doar ca o prioritizare. (C. M.)
   Nu ar fi deloc surprinzător să-l vedem pe ministrul sănătăţii afişând, imprimat pe spatele sacoului, numele unui spital privat din Capitală. La urma urmei, dacă tot a fost sponsorizat pentru renovarea biroului său de la minister, aceasta ar fi (doar) una din numeroasele posibilităţi de a mulţumi sponsorului. Să sperăm totuşi că nu vrea să schimbe şi maşina de serviciu sau destinaţiile de vacanţă. (A. M.)
   De câteva luni, nu trece săptămâna fără ca un hotel select din Bucureşti să găzduiască o dezbatere pe tema reformei în sănătate. Deschise publicului sau nu, vorbitorii sunt cam aceiaşi, subiectele mestecate aceleaşi, participanţii tot ei. S-au îndesit într-atât, încât companiile de PR organizatoare se sabotează una pe alta, dublându-şi programul, listele de invitaţi şi alegând chiar acelaşi hotel. E bine totuşi că ne ocupăm timpul cu lucruri importante. (M. V. A.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe