Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Între ghilimele

   Angajaţii serviciilor de ambulanţă ar trebui să se îmbrace în roşu în timpul liber. Poate aşa ar fi lăsaţi să intervină la vreun accidentat mai grav. A păţit-o, zilele trecute, directorul medical de la SAJ Prahova, dr. Mădălin Ipatie, care a fost împiedicat de poliţie să acorde primul ajutor unei victime dintr-un accident de circulaţie la care urgentistul a fost martor şi primul medic prezent. Motivul? Un elicopter SMURD era pe drum.(A. M.)

   Ştiaţi că până ieri, asistentele medicale, farmaciştii şi medicii care lucrau în frizerii, saloane de manichiură şi de masaj, în serviciile de curăţenie din hoteluri sau la producţia şi comercializarea alimentelor erau obligaţi, printr-un ordin de ministru emis în 2003, să dea un examen prin care să demonstreze că şi-au însuşit noţiunile fundamentale de igienă? Nu ştiaţi. Dar ştiaţi că există asistente me­dicale, farmacişti şi medici care lucrează în frizerii, saloane de manichiură şi de masaj (şi în toate cele mai sus-menţionate)? Că altfel cum se explică ordinul emis ieri de Ministerul Sănătăţii prin care toţi medicii care lucrează în locurile mai sus-men­ţionate sunt scutiţi de examenul de noţiuni fundamentale de igienă? (M. V. A.)

   Ne loveşte uneori o obsesie: pentru un cuvânt, o culoare sau un număr. Eu sufăr din cauza cifrei 7 despre care am aflat tot ce se putea de pe Internet. Există şapte compuşi principali ai celulei vii şi valoarea pH-ului apei pure e şapte. Tot şapte sunt şi stadiile dezvoltării umane. Să trecem acum la socoteli: mărimea capului intră de şapte ori în înălţimea corpului; dimensiunea ochiului este a şaptea parte din lăţimea totală a capului. Să numărăm oase acum: majorita­tea mamiferelor au gâtul format din şapte oase, iar articulaţiile membrelor superioare sunt tot şapte. Şi pentru că a venit primăvara: gărgăriţele au şapte buline. Şi acum, dacă număr bine, tot şapte au fost şi observaţiile mele despre cifra 7. (C. M.)

   Constat cu bucurie că această rubrică este citită cu atenţie în cabinetul ministrului sănătăţii. Săptămâna trecută, unul dintre colegii mei se mira între ghili­mele de absenţa unui parteneriat între Ministerul Sănătăţii şi medici, în condiţiile inflaţiei de acorduri încheiate între acelaşi minister şi organizaţiile de pacienţi. Ei bine, în zilele imediat următoare publicării ghilimelei colegului meu, ministrul Sănătăţii s-a întâlnit cu reprezentanţii Colegiului Medicilor şi ai sindicatelor sanitare. Desigur că orice legătură nu este pur întâmplătoare. (M. V. A.)

   „Specialiştii de sănătate publică atenţionează cu privire la creşterea numărului de persoane care s-au adresat, în ultima săptămână, serviciilor medicale pentru înţepături cu căpuşe“, zice un comunicat al Ministerului Sănătăţii. Alo, colegii de la televiziunile de ştiri, se aude? Hai cu transmisiunile de la faţa locului: „Atacul căpuşelor se întoarce“. (M. C.)

   Mai multe date şi declaraţii din dosarul publicat de acest săptămânal despre fenomenul inflaţiei cezarienelor au fost preluate de televiziuni. Realitatea TV a citat corect ca sursă a informaţiilor „Viaţa medicală“, dar aud că Antena 1 şi B1 TV nu au considerat necesar s-o facă. Că tot s-a adus vorba de căpuşe şi de televiziunile de ştiri... (M. V. A.)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.