Newsflash

Între ghilimele

de - iul. 18 2013
Între ghilimele

O bună vreme, am primit comunicate de presă alarmist-îngrijorate, care deplângeau mortalitatea infantilă din România şi apoi serveau datele din SUA sau din Marea Britanie privind infecţiile cu pneumococ la copil. Am aşteptat ca aceleaşi firme care au investit masiv în lobby pentru includerea vaccinurilor lor în programele naţionale de imunizare să finanţeze şi studiile epidemiologice româneşti, prin care să justifice deciziile aşteptate. În zadar. Acum însă, că ministrul şi zâna campaniei au decis vaccinarea pneumococică din bani publici, comunicatele au încetat. Aflu însă, dintr-un alt comunicat primit recent, că România are cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană (date devenite un loc comun). Ce mai aflu? Că, potrivit OMS, „infecţiile cu rotavirus sunt responsabile de 30% din decesele copiilor“. Morala: de ce să schimbi strategia (eventual făcând cercetare serioasă în România), când deciziile nu se iau pe dovezi, ci pe lobby? (A. M.)

   Au trecut trei ani de la tragedia de la Maternitatea Giuleşti din Bucureşti şi a fost dată prima sentinţă (procesul va continua căci se poate face apel). Electricianul şi asistenta medicală vor face închisoare, au mai fost aruncate nişte amenzi încolo şi încoace, una chiar către Maternitate (90.000 de euro). Ce nu înţeleg eu: cum adică au amendat spitalul? Spitalul e plătit fie prin fonduri de la CNAS, fie de la Ministerul Sănătăţii. Adică din banii mei şi din banii dumneavoastră. De ce trebuie să plătim noi o amendă (fie şi numai de câţiva cenţi) pentru ce s-a întâmplat la Maternitatea Giuleşti? (M.V.A.)
 

  Probabil că din cauza căldurii primim şi unele comunicate dilematice: „Implante anatomice sau rotunde?“. Textul lămureşte diferenţele: „Implantele anatomice (...) conferă un aspect natural şi discret sânilor“, în vreme ce „Implantele rotunde conferă sânilor o formă mult mai agresivă“. Din câte femei or avea asemenea dileme, oare niciuna nu şi-o dori implanturi? (A. M.)

Mi-a sărit inima în sus de bucurie când, citind ultimul raport ECDC, am aflat că România stă foarte bine la infecţiile nosocomiale. Avem foarte puţine faţă de restul europenilor, prindem chiar un merituos loc doi. Apoi mi-a căzut inima la loc de dezamăgire: doar 2% din spitalele româneşti au participat la studiu. Şi nici nu ni se spune care. Autorii constată că reprezentativitatea datelor din România e slabă. Când să ne mândrim şi noi cu ceva, aflăm că de fapt nu suntem reprezentativi. (M.V.A.) 

A murit inventatorul mouse-ului, Douglas Engelbart. Să fie uitat în pace. Semnat: omenirea ipocrită şi nerecunoscătoare. (M.V.A.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe