Newsflash

Între ghilimele

de - sept. 13 2013
Între ghilimele

Voluntariatul poate îmbunătăţi sănătatea mintală şi chiar speranţa de viaţă, aflăm dintr-o meta-analiză publicată în BMC Public Health. Noroc că veniturile mici din România fac ca aproape orice activitate să fie un fel de voluntariat. (A. M.)

Într-o intervenţie recentă, Vasile Astărăstoae este de părere că „blamarea medicilor a devenit un sport naţional“. Ce nu menţionează domnia sa este cum se poate face ca acest sport să nu devină internaţional sau – şi mai grav – un sport de masă.(M. Gh. C.)

Se vede treaba că englezii nu au avut recent vreun Puiu Haşotti la conducerea ministerului culturii. Nu de alta, dar tocmai ce am citit în Lancet despre limbricii lui Richard al III-lea. E drept însă că britanicii cam au de unde alege politicieni competenţi.(A. M.)

Zilele trecute avionul SMURD a ratat „de puţin“ o decolare forţată spre Turcia. Manevra s-a produs în contextul unei desfăşurări mediatice – cu proporţii de halima – expusă în comentarii care nu s-au ridicat nici ele prea mult de la nivelul solului. (M. Gh. C.)

Companiile de tutun îi îndeamnă pe fumători să scrie europarlamentarilor români pentru a le cere acestora să se opună interzicerii ţigărilor mentolate şi slim. În scrisoarea gata făcută, care poate fi semnată online şi trimisă printr-un click, primul argument folosit de tutungii este că Guvernul României se opune şi el interzicerii acestui tip de ţigări. Atâta timp cât fumatul va fi la fel de popular în rândul tinerilor precum ecologismul militant (ciudată împreunare), Guvernul poate face liniştit lobby pentru ţigări fără să se teamă de demonstraţii în stradă. (M. V. A.)

Un articol insolit din Practical Neurology vorbeşte despre neurologii care au scris romane poliţiste. Peter Conway (dr. P. Gautier-Smith), Harold Klawans, Robert Joynt şi Oliver Sacks au în comun nu doar pregătirea în neurologie sau publicarea de literatură care descrie cazurile unor pacienţi neurologici, ci şi o afinitate mărturisită pentru un celebru personaj: Sherlock Holmes. Mai mult, faimosul detectiv creat de medicul Arthur Conan Doyle (cu un doctorat în mielopatia tabetică) ar avea, se pare, o serie de trăsături atribuite în epocă părintelui neurologiei moderne, Jean-Martin Charcot. (A. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe