Newsflash

Între ghilimele

de - oct. 31 2013
Între ghilimele

O cititoare comentează pe Facebook, la ancheta publicată în numărul trecut despre infecţiile nosocomiale în spitalele româneşti, aşa: „Un profesor s-a enervat când a trimis o probă de fecale şi i-a venit rezultatul steril. A sunat laboratorul, le-a spus ce avea pe suflet. Rezultatul: la următoarea probă, când au trimis ceai la laborator în loc de urină, a ieşit rezultatul cu sedimente rare“. (M. V. A.)

 

„Fie-ţi frică să încerci lucruri noi!“, este sfatul pe care un adolescent îl primeşte de la părinţii săi la despărţire, într-o caricatură de acum câteva săptămâni din The New Yorker. „Să-ţi fie teamă de eşec“, sună îndemnul de la finalul unei celebre scrisori a lui John Steinbeck către fiul său, redată cam în aceeaşi perioadă în Dilema veche. Surpriza iniţială este aceeaşi – încurajări binecunoscute sunt întoarse pe dos de părinţi aparent conservatori. Numai că în revista americană este cu intenţie – şi e de râs; în cea românească, este din greşeală de traducere – şi e de plâns. (M. C.)

 

Am citit în revista românească „Capital“ un articol cu titlul „Cel mai mare genocid modern tocmai s-a declanşat discret în SUA“. Textul descrie stadiul reformei Obamacare din sănătate punând accentul pe refuzul mai multor state americane de a accepta extinderea acoperirii cetăţenilor prin sistemul de asigurări medicale oferite de stat. Practic, înţelegem din articol, acesta este „genocidul“. Dincolo de faptul că acest „genocid“ este vechi de câteva decenii şi că este surprinzător cum un „genocid“ poate fi discret, nu ştiam până astăzi că titlul revistei „Capital“ este inspirat de fapt de Marx. (M. V. A.)

 

Un studiu din Current Biology descrie abilitatea maimuţelor de a purta o discuţie politicoasă timp de jumătate de oră sau chiar mai mult, vorbind cu rândul şi respectându-şi interlocutorul. Punând lucrurile într-o lumină evoluţionistă, asta înseamnă că strămoşul politicienilor români nu ar fi maimuţa, cum bănuiam, ci gâsca. (A. M.)

 Raed Arafat a fost decorat cu Legiunea de Onoare în grad de cavaler. În timpul ceremoniei, microfonul nu a funcţionat când a vorbit ambasadorul Franţei. Însă, când a vorbit Raed Arafat, toată tehnica de amplificare a mers perfect. Deh, experienţa şi-a spus şi de astă dată cuvântul. (M. V. A.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe