Newsflash

Între ghilimele

de - apr. 25 2014
Între ghilimele

Primeam, anii trecuţi, la redacţie, câte un exemplar din fiecare apariţie a unei reviste de PR care-şi pusese pe frontispiciu nici mai mult nici mai puţin decât „Luminarea medicilor este obligaţia noastră sacră“. După o cronică publicată în „Viaţa medicală“ însă, nu am mai primit revista şi am crezut că aceasta şi-ar fi încetat apariţia (nu se găseşte de cumpărat, deoarece legea sponsorizării nu permite acest lucru). Am primit apoi, după patru ani de tăcere totală, un mesaj din care aflu că publicaţia glossy aniversează opt ani de existenţă. Salutăm îndulcirea tonului în textul pus pe frontispiciu: „Prima pagină în presa medicală“. Chiar dacă e încă foarte departe de adevăr, măcar e un mic pas în direcţia bună. Până la „O păginuţă din PR-ul medical“ nu mai e mult. Hai că se poate! (A. M.)

 

Sperasem ca o practică mai veche a miniştrilor sănătăţii – aceea de a demite şefi de spital de îndată ce ajung în funcţie – să nu fie preluată şi de actualul ministru de la sănătate. După vizita acestuia de acum câteva zile la un spital bucureştean, am realizat că am fost prea optimişti. (M. G. C.)

 

Secretarul pe probleme de sănătate al Statelor Unite, Kathleen Sebellius, a demisionat pentru că site-ul asigurărilor de sănătate a funcţionat prea lent. Extrapolând, oare câte demisii ar fi generat blocajele şi întârzierile refor­melor din domeniul sanitar de la noi, dacă s-ar fi petrecut în SUA? (A. N.)

 

Într-un interesant interviu din săptămânalul nostru, prof. dr. Mircea Beuran face afirmaţii directe şi tranşante. Nădăjduim ca din cauza niciuneia din­tre ele să nu se spună că reputatul chirurg „a fluierat în biserică“. (M. G. C.)

 

Conceptul propus de psihiatrul Charles Krauthammer în 2003, Bush Derangement Syndrome, se referă la „debutul acut de paranoia, la persoane altfel normale, ca reacţie la politicile, preşedinţia, ba chiar la însăşi existenţa lui George W. Bush“. Cu un minim efort de imaginaţie, putem transfera conceptul şi la noi, fie în tabăra de stânga, fie în cea de dreapta. Ar fi suficient să înlocuim numele lui Bush şi preşedinţia. Schimbul de declaraţii dintre premierul Ponta şi preşedintele Băsescu nu este departe de a ne arăta care sunt primii bolnavi ai ţării. (A. N.)

 

Cu fiecare conferinţă pe sănătate ce are loc la Palatul Parlamentului revine senzaţia că lucrurile nu se vor schimba câtă vreme sforile se trag (şi) de acolo. Mai întâi eşti plimbat de la o intrare la alta, apoi te pierzi pe holurile imense, apoi te plictiseşti aşteptând lifturile. În sfârşit, ajuns la eveniment, observi cum reprezentanţii MS citesc cuvinte din manual, după care se grăbesc să plece, reţinuţi de alte obligaţii. Eficient. A nu se citi printre rânduri că promovăm sediul MApN.(M. G. M.)

 

Senatorul PSD Sorin Lazăr a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare pentru că şi-a angajat fiul la biroul de parlamentar. Este primul parlamentar condamnat pentru conflict de interese în România. I-ar putea urma alţi 22, judecaţi în dosare similare. Dar nu vă faceţi griji: deja există un trust de presă care veghează la integritatea „lipsei de integritate“ a clasei politice româneşti. S-au pus deja pe strâns semnături pentru demiterea lui Horia Georgescu din fruntea ANI. Încă puţin şi vom afla că este voinţa poporului ca abuzul în funcţii publice să fie protejat prin lege. (A. N.)

 

M-a surprins, la întoarcerea de la Bruxelles, faptul că în avioanele pline de români încă se mai aplaudă la aterizare (nu, nu am fost cu low-cost-ul). Mirarea nu vine din faptul că un călător sau altul ar simţi nevoia să bată din palme odată ce roţile păsării din metal rulează pe asfalt, ci din faptul că aceiaşi aplaudaci nu ar bate în veci din palme pentru reuşita unei operaţii chirurgicale sau a unui tratament medical efectuate în cele mai vitrege condiţii.(A. M.)

 

Citeam în articolul unei doamne care se ocupă de astrologie, postat pe internet, că „Luna Plină şi Eclipsa totală de Lună se formează astăzi (15 aprilie 2014), la ora 10:41, pe Axa Iubirii, cu Luna în Balanţă şi în casa a V-a, în conjuncţie cu Destinul şi cu Marte retrograd şi Soarele în Berbec, în casa a XI-a în conjuncţie cu Junona şi cu Nodul Sud. Ascendentul evenimentului este în Rac în conjuncţie cu Jupiter şi cu Lilith”. Nu-i aşa că aţi înţeles exact cum s-a format eclipsa totală de Lună? De-aia mă bucur eu că am avut inspiraţia să consult astrele.(D. D. M.)

 

Şcoala privată, o afacere sacră pentru Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Taxa de înscriere este de 340 de lei, iar taxa anuală de şcolarizare variază între 6.500 şi 11.000 de lei, aproape dublu faţă de taxele percepute de alte şcoli private. Pare impresionant, dar asta nu este decât o nouă sursă de venit a Mitropoliei, alături de multe altele pe care le are în portofoliu: o fabrică de lumânări, o firmă de turism, brutărie, tipografie, ocoluri silvice, spitale şi policlinici private. Oare când vor binevoi mai marii bisericii să nu mai ceară bani enoriaşilor pentru întreţinerea lăcaşelor de cult? Pe la ce nivel al profiturilor? (A. N.)

 

Un salon de înfrumuseţare din Bangkok utilizează o metodă simplă şi, se zice, foarte eficientă, de mărire a sânilor: pălmuirea lor. Guvernul thailandez e de acord cu „tehnica“, de vreme ce organizează cursuri pentru tinerele care vor să o practice. Sunt mai ieftine câteva perechi de palme decât o pereche de silicoane, dar încă n-avem studii de eficienţă. (M. D.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe