Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Între ghilimele

Nu dorim să presupunem cum vor suporta unele spitale antebelice, aflate în paragină prin Capitală, un episod seismic serios. Dar, de vreme ce primarul Bucureştilor ne asigură că, după ce a băgat un vagon de bani în Arcul de Triumf, acesta va rezista unui cutremur de nouă trepte, ne întrebăm cum de mai rezistă profesorul Oprescu în funcţie, cu astfel de „priorităţi“. (M. G. C.)

 

Un studiu din Journal of Epidemiology & Community Health relevă că vecinii buni şi comunitatea prietenoasă pot reduce riscul de atac de cord. Asta ar cam explica rata atât de mare de infarcturi din România. (A. M.)

 

Breaking news-ul de acum două săptămâni, când televiziunile anunţau că avem un posibil caz de infecţie cu Ebola, a dat peste cap planurile redacţiilor de ştiri. Atât de tare, încât un post TV a urcat pe site un clip video al cărui fundal sonor conţine nu relatarea jurnalistului, ci comentariile cameramanului. „Bă, eşti nebun? M-aţi luat de la ambasadă, de la şnereproductibil în printţ, pentru Ebola“, spune el în timp ce-i filmează pe oamenii în costume de protecţie. Poate de bucurie că a fost alarmă falsă au uitat editorii înregistrarea pe site. (M. G. M.)

 

„Dispariţia cheliei! S-a descoperit medicamentul care face din calviţie o amintire!“, sună titlul unei ştiri de la noi. De fapt, e vorba de un studiu de la Universitatea Columbia, publicat în Nature Medicine, referitor doar la o anumită formă de pierdere a părului, alopecia areata (boală autoimună); ea este cauzată de limfocitele T citotoxice şi poate fi tratată prin inhibiţia unei kinaze. Doar trei pacienţi au fost trataţi cu ruxolitinib (inhibitor de JAK1 şi JAK2) timp de cinci luni şi au obţinut „creşterea aproape completă a părului, sugerând utilitatea clinică potenţială a acestui tip de substanţe în alopecia areata“, se arată în articol. Aşadar, temperaţi-vă entuziasmul şi, mai ales, mergeţi la sursă, dacă vreţi adevărul. (M. D.)

 

Înţelegi în sfârşit că trebuie să renunţi la contul de yahoo când ai în spam numai mesaje care îţi promit mărirea penisului, tu fiind – de voie, de nevoie – încă femeie. Sau să fie ăsta felul internetului de a-mi spune: Zoe, fii bărbată! Îi mai dau contului o şansă, aici am primit şi „ştirea secolului“ (sic) de la Biblia medicală, care vrea să îmi vândă un plasture de purtat noaptea pe picior, care mă va scăpa de problemele cu rinichii, ficatul, durerile de muşchi, spate, picioare, articulaţii, reumatism, spondiloză, artrită, îmi va regla tensiunea arterială şi îmi va face pielea mai frumoasă. Cică e bun şi pentru persoanele perfect sănătoase, dar care sunt şansele? Singura condiţie ca să funcţioneze: trebuie să îţi bagi picioarele în ea de informaţie ştiinţifică. Nu de alta, dar e un footpatch. (A. N.)

 

Cum zilele acestea s-a desfăşurat congresul sociologilor americani, nu puteam să nu marcăm evenimentul. Am reţinut două studii. Unul a ajuns la concluzia că dragostea face sexul mai plăcut pentru cele mai multe femei. Cel de-al doilea studiu observă că femeile de vârstă medie care nu au parte de sex caută relaţii extraconjugale, nu să divorţeze. Cum astea sunt lucrări acceptate pentru congres, sunt curios cât de prost sau de banal poate fi un studiu pentru a fi refuzat. (A. M.)

 

Suntem tentaţi să apreciem că, în ultimele două săptămâni, niciuna din „scumpele“ şi indiscretele noastre ambulanţe nu a mai creat vreun eveniment rutier, ele reuşind să ajungă la destinaţie fără victime suplimentare. În privinţa ingratitudinii şi molestărilor pe care solicitanţii le aplică personalului acestor unităţi în fiecare zi, lucrurile rămân însă neschimbate. (M. G. C.)

 

La asta nu mă aşteptam, deşi ar fi trebuit: echipa de online a lui Victor Ponta s-a gândit la o modalitate ingenioasă de a creşte numărul de fani ai paginii de Facebook şi, în acelaşi timp, de a exploata (pentru a câta oară?) imaginea Simonei Halep. Au postat un anunţ despre noua pagina oficială a jucătoarei de tenis, invitând oamenii să dea like. Doar că atunci când dădeau click, deveneau, fără să ştie, fani Ponta, nu ai Simonei. Adică furăm nişte simpatie, dacă nu ştim să o câştigăm. (A. N.)

 

Un avion a fost nevoit să-şi amâne aterizarea pe un aeroport chinez, deoarece controlorii de trafic dormeau în turnul de control. Păstrând proporţiile, României nu-i va pica nimic din cer, pentru că aici se doarme nonstop şi la nivel macro. (M. G. M.)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC