Newsflash

Între ghilimele

de - oct. 14 2014
Între ghilimele

La numai câteva zile după ce Vasile Astărăstoae a declarat că plicurile parfumate cu plăţi informale către medici ar fi un simptom acceptabil, o voce de navigator de la DNA sesizează ANI pentru problemele de incompatibilitate cronică ale opinentului, anulând orice dezvoltare ulterioară a subiectului. (M. G. C.)

 

Atenţie, doamnelor, la măsura taliei! Nu vrem să fim nepoliticoşi, dar ne-am gândit că aţi vrea să ştiţi că riscul de cancer de sân creşte cu o treime la fiecare număr în plus la fustă, la care treceţi în zece ani. Rezultatele sunt publicate în BMJ Open şi aproape că ne întrebăm ce s-a întâmplat cu bunele maniere britanice. (A. M.)

 

Un studiu publicat de Science a concluzionat că religia nu îi determină pe oameni să adopte un comportament mai bun, ci să resimtă într-un mod mult mai acut sentimentul de vină. De asemenea, autorii studiului nu au găsit dovezi care să ateste vreo înclinaţie pentru moralitate mai mare în rândul persoanelor care simpatizează cu partidele politice conservatoare faţă de simpatizanţii partidelor liberale. Aşa stau lucrurile cu americanii. Cum e la noi vom vedea, mai e puţin până la alegeri. (M. D.)

 

Peştişorul auriu a fost operat pe creier. Toată lumea se amuză pe seama acestei ştiri. Unii spun că de acum, gata, nu ni se mai îndeplinesc dorinţele. Alţii, din contră, încep să spere. Şi nimeni nu observă declaraţia medicului veterinar: mai operase înainte zece peştişori cu tumori cerebrale. Zece! Şi toţi aurii! Oameni buni şi cu imaginaţie, nu mai stresaţi peştii! (M. G. M.)

 

Deşi suntem încredinţaţi că războiul hibrid pe care o agenţie de linie îl susţine pentru internarea câinilor abandonaţi a redus cu un ce la sută numărul persoanelor muşcate, apreciem că va mai curge multă apă pe Dâmboviţa până când centrul antirabic din Bucureşti va duce lipsă de asistaţi şi nu de personal sau de ser antirabic, ca acum. (M. G. C.)

 

„Click pentru femei“ dă de înţeles că toată cercetarea oncologică din prezent este inutilă, pentru că, de fapt, avem la îndemână o alternativă „cu un efect de 10.000 de ori mai puternic decât chimioterapia“, care „distruge celulele canceroase în 12 tipuri de cancer“. Băutura miraculoasă se face din (zgomot de tobe) lămâie şi bicarbonat de sodiu. S-o găsi leac pentru unele tipuri de cancer, dar pentru lipsa de discernământ în presă mă tem că nu există. (A. N.)

 

Americanii de la Johns Hopkins ne livrează o idee fabulos de simplă şi care totuşi a lipsit până acum în discursul politicilor de sănătate: dacă pentru femei există ghiduri şi programe privind sănătatea sexuală şi a reproducerii, în cazul bărbaţilor, acestea se regăsesc doar sub forma unor iniţiative punctuale, şi acelea controversate. E ca şi cum faptul că nu pot rămâne însărcinaţi i-ar scoate a priori din ecuaţia profilaxiei, lăsând problemele importante pe umerii familiilor sau amicilor de bere. Americanii recomandă un set de servicii pe care specialiştii în sănătate să le ofere bărbaţilor cel puţin anual, în funcţie de vârstă. A spus cineva „mentalitate“? Dar ce spuneţi de „bani“? (M. G. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe