Newsflash

Între ghilimele

de - dec. 15 2014
Între ghilimele

Periodic apar în presă ştiri despre cât de mulţi bani pierde bugetul României prin exodul medicilor. Săptămâna aceasta în Adevărul. Întotdeauna sunt citate aceleaşi personaje de marcă ale lumii medicale. Foarte rar apar însă ştiri despre ţara cu cel mai mare număr de absolvenţi de medicină pe cap de locuitor din Europa. Tot România. Personajele de marcă fredonează doar melodia plăcută urechilor lor, iar jurnaliştii oricum sunt de obicei afoni. (M. V. A.)

 

La concursul de rezidenţiat, concurenţii au putut opta pentru neafişarea numelui alături de punctajul obţinut, bifând o căsuţă pe formularul de înscriere. Organizatorii au respectat întocmai dorinţa candidaţilor. Le-au afişat, în schimb, numărul de concurs, iar lista care face legătura dintre nume şi număr (repartizarea pe săli) este la doar un click distanţă. (A. M.)

 

Până zilele trecute, când a apărut informaţia că în judeţul Constanţa a fost achiziţionat un modern elicopter medicalizat, acesta deja făcuse şase sute de zboruri, însă nicio misiune sanitară. Ne aşteptăm ca aparatul să fie reţinut la sol, dar să zboare din posturi cei răspunzători de nesimţire şi risipă. (M. G. C.)

 

Unul dintre motivele pentru care masculii trăiesc mai puţin decât femelele ţine de eforturile pe care le depun pentru a fi aleşi ca parteneri. Ei cântă, dansează şi încearcă să miroasă bine. Cel puţin aşa stau lucrurile cu masculii de Drosophila simulans. Studiul publicat în Functional Ecology ar putea explica diferenţele de longevitate între sexe, observate la multe specii, inclusiv la oameni. Încă o confirmare că arta cere sacrificii.(M. G. M.)

 

După 75 de ani şi 20 de milioane de dolari cheltuiţi pe un studiu uriaş, menit să afle ce îi face pe bărbaţi fericiţi, cercetătorii de la Harvard au ajuns la concluzia că „fericirea înseamnă dragoste“. Cei de la Beatles rezolvaseră demult ecuaţia, mai ieftin, cu refrenul All you need is love. O altă concluzie a studiului mi-a atras însă atenţia: căsătoriile aduc mai multă satisfacţie abia după vârsta de 70 de ani. Totul e să rămâi căsătorit până atunci. (A. N.)

 

Avertisment pentru medici: nu fiţi prea prietenoşi cu pacienţii voştri, căci nu mai puteţi lua decizii obiective cu privire la îngrijirea lor, iar ei se pot simţi intimidaţi când trebuie să descrie starea de sănătate sau nu dau toate informaţiile necesare ori corecte despre efectele secundare ale tratamentelor primite. Aşa reiese dintr-un studiu publicat în The Lancet Oncology. Nu amestecaţi deci lista de pacienţi cu lista de prieteni de pe Facebook, nu le permiteţi primilor să vă tutuiască şi nu-i îmbrăţişaţi! (M. D.)

 

Se pare că nu toate trăsăturile superioare se păstrează în cursul evoluţiei. Un studiu din Frontiers in Psychology, spre exemplu, demonstrează că snobismul este un comportament specific uman, în vreme ce o maimuţă nu va alege niciodată preţul mai mare în dauna calităţii. Într-un fel, cel care alege un produs pentru că e mai scump – „şi, obligatoriu, mai bun“ – ar putea să se considere o persoană evoluată. Chiar dacă e, probabil, mai rudimentar decât o maimuţă. (A. M.)

 

Miracolele în medicina românească sunt rare, astfel că trebuie să le marcăm cum se cuvine. Cea mai dură lovitură primită de Victor Ponta după alegeri nu a venit de la mai tinerii colegi de partid, ci de la scrisoarea lui Ion Iliescu. Remarcabilă vigoare la 84 de ani, datorată – suntem siguri – doar tratamentelor excelente al căror beneficiar a fost şi este eternul Papaşa. (M. V. A.)

 

Un cunoscut comentator crede că succesul apreciatelor discursuri ale lui Klaus Iohannis consistă în pauzele lungi dintre fraze. Această tehnică ar permite publicului să priceapă mai uşor, iar oratorului să se oprească înainte să scape vreun porumbel din gură. Cine mai încearcă? (M. G. C.)

 

De plictiseală, presa noastră mainstream devine tabloidă. Cum altfel se explică analiza pe nota de plată din vacanţa unui politician ori comentariul la ţinuta adolescentină a unei ministrese la parada de 1 decembrie, ambii recent pierzători de puncte? Vreţi să o lăsaţi pe Iulia Albu fără meserie? Cum care Iulia Albu?! (M. G. M.)

 

Ne aşteptăm ca fosta antenistă Gabriela Vrânceanu-Firea-Pandele, mamă eroină în devenire şi piatră de moară de gâtul prezidenţiabilului PSD a cărui purtătoare de vorbe a fost, să combată cu aceeaşi nedezminţită obrăznicie şi rezultatele unui studiu publicat recent în Women’s Studies International Forum (Elsevier), care arată că femeile suedeze consideră că a nu face copii este dovada cea mai bună a libertăţii de a alege cum să-ţi trăieşti viaţa. (A. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe