Newsflash

Între ghilimele

de - mar. 17 2015
Între ghilimele

După ce universitatea pe care a condus-o atâţia ani a fost implicată în mai multe scandaluri de corupţie academică şi ne-academică, domnul Vasile Astărăstoae a afirmat într-un interviu acordat colegilor de la Mediafax că „sistemul francez medical este unul de învăţământ criticat de toată Uniunea Europeană, ei sunt singurii care au «numerus clausus» după anul I şi acolo s-a dezvoltat o adevărată mafie. Să nu ne dea ei lecţii“. Suntem în asentimentul fostului rector. Mafia noastră nu poate primi lecţii de la nimeni: e cea mai competentă (M.V.A.).

 

Un studiu din Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics arată foarte clar că persoanele care se cântăresc zilnic au slăbit cu până la şase kilograme mai mult în şase luni, în comparaţie cu cele care nu s-au cântărit la fel de frecvent. Nu vrem să punem sub semnul îndoielii ştiinţa, dar cumva bănuim că restricţia calorică ar fi un pic mai importantă pentru a pierde din greutate. Asta dacă nu cumva cântarul cu pricina era situat la capătul unui acces pietonal de vreo zece kilometri. (A. M.)

 

La o emisiune tv, un dentist ne expune nişte opinii foarte largi despre arta sa. Omul nostru ia credite, face cabinete, angajează doctori şi ne arată cum atrage în „clinicile“ lui clienţi pentru a le „repara“ dinţii. S-ar putea ca mentalitatea de tip autoservice să-i dea, pe viitor, ideea să facă şi „reparaţii“ de ficaţi, plămâni, inimi, precum şi pentru sindroame complicate ori sisteme rablagite. Sărmana medicină... (M. G. C.)

 

„Porumbul de floricele este cel mai amuzant porumb de gătit, deoarece sare şi pocneşte în tigaie.“ Nu, nu am citat din vreun manual alternativ de clasa a doua, ci dintr-un studiu din revista Interface, publicată de Royal Society, care şi-a propus să explice care este temperatura critică pentru ca popcornul să înflorească, de ce sare şi cum se produce pocnitura. Ca să vă fac curioşi, vă mai spun că autorii compară saltul floricelelor cu săritura umană. (A. M.)

 

Nutrim convingerea că opinia publică a fost siderată când s-a ivit ştirea că EBA a acordat Spitalului  „Grigore Alexandrescu“ şi directorului acestuia nominalizări la un premiu foarte flatant. Prea puţini au fost cei care nu au socotit informaţia drept ficţiune şi foarte mulţi cei care au aflat că EBA din poveste (Europe Business Assembly) este alta decât cea pe care o ştie o lume întreagă ca pe un cal breaz. (M. G. C.)

 

Un studiu publicat în revista Displays (Elsevier) arată că femeile care au laptop sunt mai atractive. Doar pentru bărbaţi. Şi doar dacă laptopul e roşu. Ştiu, probabil că deja vă gândiţi cui să-i daţi laptopurile alea gri sau negre, care vă fac grase şi urâte. (A. M.)

 

Pe pagina de Facebook Radio Guerilla găsesc link la un articol despre bolile pe care le poate vindeca slănina. Aflu, de pildă, cum să fac dacă mă dor articulaţiile: „Înainte de culcare, se freacă bine articulaţiile bolnave cu untură topită sau cu slănină veche, tocată prin maşina de carne, la care se adaugă o lingură de miere de albine. Deasupra se aplică celofan sau hârtie de pergament, se înveleşte cu un fular sau un batic de lână şi se lasă să acţioneze peste noapte“. E bună şi pentru inimă, şi pentru durerile de dinţi, ba cică scade şi colesterolul. Nu scrie nimic de apendicită, că sigur o convingeau şi pe Olivia Steer să renunţe la vegetarianism. Eu am depăşit de mult faza miratului, acum aştept un articol despre tutunul care ne poate ajuta să alergăm la maraton sau despre beneficiile pentru scăderea în greutate ale consumului de pizza. (A. N.)

 

Miercuri, atât fostul ministru al sănătăţii, Eugen Nicolăescu, cât şi actualul, Nicolae Bănicioiu, au ajuns la DNA, în calitate de martori, în dosarul Silvian Ciupercă, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa. Să vedem pentru cine e ciuperca mai otrăvitoare. (M. V. A.)

 

Un studiu publicat într-unul din jurnalele editate de Royal Society demonstrează cum câinii sunt mult mai eficienţi decât oamenii în detectarea fecalelor de gorilă. Aşteptăm cu interes ediţia viitoare a premiilor Ig-Nobel, unde studiul cu pricina se anunţă a fi un serios candidat. (A. M.)

 

Semnalăm situaţia delicată creată de portalul Ministerului Sănătăţii care a încadrat într-o comisie de specialitate persoana unui răposat. Deoarece nimeni nu a prezentat, până acum, cuvenitele scuze, le dorim celor responsabili ca Dumnezeu să-i ierte. (M. G. C.)

 

Această ghilimea este doar secţiunea „Vii“ a celei de mai sus. Portalul amintit a fost alimentat cu informaţii, cel puţin aşa susţin oficiali din Ministerul Sănătăţii, chiar de specialişti din societăţile ştiinţifice aferente. Unii dintre cei trecuţi pe listele comisiilor nici nu au fost întrebaţi dacă acceptă să fie acolo. Cine ştie câţi membri ai acestor comisii umblă astăzi prin ţară fără să ştie ce demnităţi înalte ocupă. (M. V. A.)

 

Din Current Biology aflăm că pinguinii şi-au pierdut, pe parcursul evoluţiei, o parte din simţul gustativ: gustul dulce, gustul amar şi gustul umami (specific cărnii). Ironic, nu şi gustul sărat, ţinând cont că aceste păsări nezburătoare trăiesc în mediu marin. Şi, dacă ar fi să-i credem pe rechini, nu şi-au pierdut nici gustul bun. (A. M.)

 

Confruntat cu mai multe dificultăţi de natură juridică, Vasile Astărăstoae a demisionat din fotoliul de rector de la UMF Iaşi. Această abdicare îndelung aşteptată nu-i afectează însă cu nimic funcţia de conducere din Colegiul Medicilor, care îi va permite să-şi valorifice, pe mai departe, importantele sale rezerve de tartuffism. (M. G. C.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe