Newsflash

Investiția în noi

de Dr. Cornelia Maria GLODEANU - apr. 1 2016
Investiția în noi
     Fie că suntem studenți sau rezidenți, avem posibilități aproape infinite de a ne modela viața cum dorim. Putem să ne plimbăm, să vizităm lumea și să învățăm în același timp. Crezi că e utopic? Probabil rezonezi cu ideea că facultatea, sistemul, cu toată teoria și cerințele lor, parcă încearcă să ne stoarcă din visuri, din planuri, încearcă să ne ia energia și să ne transforme în mici roboței ce se trezesc cu noaptea în cap și mișună prin spitale precum furnicile. Ce ai făcut, dragul meu student, în șase ani de facultate? Ești pregătit pentru viața de viitor medic?
     Răspunsul majorității sună cam așa: „Am învățat șase ani neîntrerupt și acum realizez că nu știu nimic…“. Și așa o luăm de la capăt cu anii de rezidențiat. Aici intervin alte lucruri: responsabilitatea, birocrația. Rezidentul de-o zi are aceleași responsabilități precum un coleg de-al său de an mai mare. Toți completează până la saturație hârtii. Unii din ei, revoltați, spun că și-ar dori să opereze, să facă ceva practic, să poată câștiga astfel experiență, dar nu prea au cum.
     Indiferent de greutățile din viața de student sau de rezident, putem să schimbăm totul în favoarea noastră. Putem să ne implicăm și să deschidem larg ochii și urechile în jur la toate zvonurile de congrese, de programe internaționale, de burse în străinătate.
     Am rămas plăcut impresionată să întâlnesc un coleg de-al nostru, dr. Ștefan Luchian (foto), rezident în anul trei la chirurgie plastică. A preferat să folosească din plin aceste oportunități. Își trăiește viața pe principiul „să fiu azi mai bun decât ieri și mâine mai bun decât azi“. Astfel, a plecat cu Erasmus în Franța în anul cinci și rezidențiatul, până acum, l-a făcut în mai multe locuri: Iași, București, Bruxelles. Va adăuga altul pe listă în aprilie. Nu e poveste decupată din ziare, ci este vorba de lucruri concrete pe care și noi, la rândul nostru, le putem realiza.
     De Erasmus probabil toți am auzit, dar puțini încearcă totuși să profite de această ocazie. În afară de oportunitatea nemaipomenită de a vizita o țară nouă, de a ne îmbogăți cunoștințele generale, de a socializa și de a ne face noi prieteni, acolo, sistemul de învățământ medical este diferit. Ștefan mi-a povestit despre experiența lui în Franța. Acolo, studenții fac module de câte trei-patru luni în fiecare specializare, module în care sunt considerați rezidenți mai mici și li se atribuie responsabilitățile acestora. Acest lucru înseamnă că încep să facă lucruri practice: de la a completa foaia de observație a pacientului până la efectuarea de manevre medicale: paracenteze, puncții și altele. La finalul unui modul, chiar îți însușești anumite abilități.
     La rezidențiat, ai și mai multe posibilități. Dacă vrem să petrecem câte șase luni în străinătate, în diferite centre universitare din lume, nu e nevoie decât de determinare și perseverență. Primul pas este să ne completăm CV-ul și să îl trimitem la cât mai multe spitale din străinătate. Când spun multe, mă refer la un număr în jur de o sută, fără să exagerez. Nu toate vor răspunde prompt solicitării noastre, iar noi avem nevoie să ne menținem vie speranța. Ștefan a făcut așa și, din o sută, doar două-trei spitale l-au chemat la interviu. Important este efectul acestei perioade petrecute în străinătate: ca rezidenți, avem șansa de a ne îmbunătăți abilitățile practice, de a folosi materiale și echipamente moderne, de a învăța/fura meserie de alți doctori specialiști. Așa ne formăm, adăugând câte o experiență, cărămidă cu cărămidă, la construcția vieții noastre.
     Cine ne ține câteodată pe loc? Cu siguranță, în mintea tuturor apare o ușoară teamă de necunoscut, regretul datorat îndepărtării de prieteni și familie, dar, privind totul din exterior, detașați, șase-douăsprezece luni departe de familie sunt o nimica toată în comparație cu o viață nesatisfăcătoare, plată. „Acum este perioada în care putem și este cazul să investim în noi, dacă vrem să devenim medici extraordinari.“

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe