Newsflash

IRA, asociată cu combinaţii medicamentoase

de Dr. Mihail CĂLIN - ian. 16 2013
IRA, asociată cu combinaţii medicamentoase

   Insuficienţa renală acută este o importantă problemă de sănătate publică: apare la peste 20% din pacienţii internaţi şi este asociată cu aproximativ o jumătate din decesele evitabile în spital, fiind frecvent declanşată de reacţii adverse la medica­mente. Cu toate acestea, nu se ştiu prea multe despre siguranţa diverselor combinaţi medicamen­toase. O echipă de cercetători canadieni a căutat să descopere în ce măsură combinaţiile de antihiperten­sive şi antiinflamatoare nesteroidiene – frecvente la vârstnicii cu afecţiuni cronice – sunt legate de o creştere a IRA. Folosind cea mai mare bază computerizată de date de medicină primară, ei au identificat aproape 490.000 de persoane care au primit antihipertensive (inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, blocanţi ai receptorilor angiotensinei şi diuretice) şi AINS. În cei şase ani în care le-a fost urmărită evoluţia, 2.215 dintre ele au fost diagnosticate cu IRA, pentru care au fost internate în spital sau li s-a efectuat dializă (o rată a incidenţei de 7 la 10.000 de persoane-ani). Potrivit studiului, publicat online în această săptămână de BMJ, combinaţia unui antihipertensiv (diuretic, IECA sau BRA) cu AINS nu a crescut riscul de IRA, în schimb cea a două antihipertensive (diuretic şi IECA sau BRA) cu AINS a fost asociată cu o creştere a IRA de 31% şi chiar mai mult în primele 30 de zile (82%). În baza acestor rezultate, autorii îndeamnă la vigilenţă la utilizarea concomitentă a antihiperten­sivelor şi AINS, în special la începutul tratamentului, dar şi la o alegere mai atentă a antiinflamatoarelor sau a analgezicelor prescrise. Într-un comentariu, cercetători de la London School of Hygiene and Tropical Medicine apreciază că studiul subesti­mează, cel mai probabil, adevărata povară a IRA asociată medicamentelor, nefiind convinşi că o combinaţie dublă – un antihipertensiv şi AINS – este într-adevăr sigură.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe