Newsflash

Kinetoterapia la copiii obezi

de Bogdan RACOVIȚĂ - ian. 20 2017
Kinetoterapia la copiii obezi
Bogdan Racoviță a absolvit cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Dunărea de Jos” Galați – specializarea Kinetoterapie și motricitate specială.
Are o experiență de cinci ani în cadrul unei clinici de geriatrie și în colaborarea cu o fundație de îngrijiri paliative.
În prezent activează la Fundația Hospice „Casa Speranței” București, unde coordonează kinetoterapia în cadrul departamentului pediatric și al celui de adulți.



    Lipsa mișcării și mâncarea de tip fast-food sunt cauzele principale ale creșterii prevalenței obezității la copii. Un studiu realizat de câțiva specialiști din diferite domenii medicale arăta, recent, că doar în București ar fi aproape 70.000 de copii cu grad crescut de obezitate. Fiecare copil supraponderal sau obez ar trebui să consulte un medic specialist pentru o evaluare amănunțită. Sub îndrumarea acestuia, părinții trebuie să conștientizeze importanța unui stil de viață sănătos – prin dietă, prin îndrumarea către o activitate sportivă (înot, gimnastică, fotbal etc.), prin implicarea în activități recreative pentru prevenirea sedentarismului.
   Un rol important, la copiii supraponderali sau obezi, îl are kinetoterapia. Aceasta poate preveni obezitatea prin programe specifice pentru diferite grupe musculare, indiferent de vârsta pacientului, sexul acestuia sau alte diagnostice asociate. Specialistul kinetoterapeut trebuie să cunoască diferitele tehnici și programe de reabilitare și reeducare a organismului pacientului pentru prevenirea eventualelor complicații. Programul de kinetoterapie trebuie să fie foarte bine structurat. Părinții ar trebui să fie educați și informați privind aceste programe, pentru a lucra cu copilul și în lipsa specialistului kinetoterapeut. Efortul fizic depus zilnic de copiii supraponderali sau obezi ar trebui să fie bine dozat. De exemplu, dacă într-o zi pacientul are parte de activitate fizică în proporție de 70% din timpul acelei zile, a doua zi efortul depus nu ar trebui să depășească 50% din zi. Acest proces de depunere a efortului trebuie foarte bine structurat, deoarece există riscul apariției oboselii cronice și a altor afecțiuni. Un program de kinetoterapie bine structurat ar trebui să conțină exerciții pentru toate zonele articulare și musculare.
   Exercițiile pentru membrele superioare pot crește mobilitatea articulară și forța musculară a celor mici. Pentru început, ar trebui lucrate două-trei exerciții maximum pentru fiecare grupă articulară sau musculară. Numărul de repetări nu ar trebui să fie mai mare de șase per exercițiu. Pauzele între exerciții ar trebui să fie incluse în intervalul 45–60 de secunde, ținând cont de vârsta și greutatea copilului, dar și de eventualele afecțiuni respiratorii sau cardiovasculare. Se pot efectua și exerciții cu greutăți, dar după câteva programe de kinetoterapie, deoarece organismul are nevoie de adaptare.
   Exercițiile pentru spate ar trebui efectuate după o evaluare amănunțită a fiecărei zone (cervical, toracal, lombar), în vederea observării deformărilor coloanei vertebrale. Programul de kinetoterapie poate conține atât exerciții pentru creșterea mobilității articulare în cele trei zone ale coloanei vertebrale, cât și pentru creșterea forței musculare. O coloană vertebrală „lucrată” corect, reprezintă „stâlpul de susținere” a întregului corp. Obiectele folosite pot fi diverse, iar greutățile vor fi introduse după câteva programe de kinetoterapie, deoarece la început se lucrează cu greutatea propriului corp.
   Exercițiile pentru zona abdominală sunt și ele foarte importante, chiar dacă nu sunt într-o gamă foarte largă. Prin acestea, obținem o creștere a forței musculare nu doar în toată zona abdominală, cât și în zona spatelui (lombar). Numărul de repetări la început nu trebuie să fie mare – maximum zece-douăsprezece repetări per exercițiu.
   Pentru membrele inferioare, există o serie de exerciții diferite pentru obținerea unei creșteri a mobilității și a forței musculare. Specialistul kinetoterapeut poate diversifica fiecare program, nefiind necesară păstrarea unor exerciții standard. Având în vedere grupele musculare solicitate, numărul de repetări nu trebuie să fie foarte mare la început deoarece se lucrează cu greutatea proprie.
   Kinetoterapia respiratorie nu ar trebui să lipsească din niciun program efectuat cu un copil supraponderal sau obez. De altfel, pentru programele din orice zonă articulară sau musculară, nu trebuie să lipsească kinetoterapia respiratorie. Aceasta are ca scop creșterea capacității pulmonare, ajută la o mai bună oxigenare musculară și pregătește organismul pentru următorul exercițiu.
   Fiecare specialist kinetoterapeut ar trebui să cunoască și să pună în aplicare programele pentru copiii supraponderali sau obezi. Activitatea fizică este foarte importantă pentru menținerea sănătății copilului, și nu doar din punct vedere articular și muscular, ci și mental și pentru imunitate. Un minimum de exerciții de mișcare cu durata de 45 de minute de trei ori pe săptămână este recomandat pentru fiecare copil supraponderal sau obez. Se recomandă practicarea unui sport de la vârste fragede și nu neapărat pentru performanță sportivă.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe