Newsflash

Kinetoterapia la pacienții cu tetrapareză spastică

de Bogdan RACOVIȚĂ - feb. 17 2017
Kinetoterapia la pacienții cu tetrapareză spastică
     Pacienții cu tetrapareză spastică au nevoie de programe speciale de kinetoterapie, care să le scadă spasticitatea la nivelul membrelor. Tetrapareza spastică este forma de paralizie cerebrală reprezentată de sindromul de neuron motor central. Etiologia este uneori greu de determinat – de obicei, sunt mai mulți factori implicați, iar cauzele sunt pre- sau perinatale. Factorii prenatali de risc includ: întârzierea creșterii intrauterine; anomaliile materne uterine (hemoragii) sau placentare (infarct placentar, placenta praevia); factori genetici; malformații cerebrale; factori de mediu (iradierea maternă prenatală, infecțiile congenitale din grupul TORCH) etc. Factorii prenatali sunt cei mai importanți, dar este dificilă diferențierea lor, iar cele mai frecvente forme de tetrapareză spastică au o cauză nedeterminată, istoricul prenatal fiind normal. Factorii perinatali de risc sunt reprezentați de traumatisme obstetricale și de traume de tip hipoxic-ischemic ale parenchimului cerebral.
    Pacienții cu tetrapareză spastică necesită tratament farmacologic și non-farmacologic. Specialistul kinetoterapeut urmează un protocol de evaluare a membrelor superioare și a celor inferioare. Este prezent un sindrom bipiramidal (hipertonie cu spasticitate, reflexe osteotendinoase vii și semne patologice de tip piramidal – Babinski – bilateral). Membrele superioare sunt în hiperextensie și cele inferioare în flexie. Pacientul nu poate menține poziția ortostatică și nici nu poate merge, fiind mai tot timpul imobilizat în scaun cu rotile. Kinetoterapia are ca scop împiedicarea apariției contracturilor persistente, educarea mișcărilor normale și eliminarea treptată a pozițiilor vicioase. În final, kinetoterapia duce la îmbunătățirea calității vieții pacientului și a familiei acestuia.
    Programele de kinetoterapie constau în mobilizări active și pasive ale membrelor, kinetoterapie respiratorie, jocuri de mișcare, jocuri de îndemânare ș.a. Programele trebuie efectuate zilnic, atât în cadru organizat, sub îndrumarea unui specialist kinetoterapeut, cât și acasă, cu părinții copilului afectat de tetrapareză spastică. Programele de exerciții nu trebuie întrerupte, chiar dacă apare ameliorarea unor deficiențe. Fiecare program durează aproximativ 50–60 de minute și, dacă sunt efectuate mai multe programe zilnic, rezultatele apar rapid.
   Specialistul kinetoterapeut nu trebuie să neglijeze părinții, frații, surorile, bunicii pacientului diagnosticat cu tetrapareză spastică. Educarea și informarea acestora privind diferitele tehnici de kinetoterapie simple este de ajutor pentru pacient: poate crește foarte mult tonusul mental al copilului afectat prin implicarea părinților în exercițiile de kinetoterapie. Kinetoterapia este importantă la copiii cu tetrapareză spastică, deoarece duce la îmbunătățirea calității vieții prin scăderea spasticității, creșterea tonusului muscular și articular și, nu în ultimul rând, a tonusului mental.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe