Newsflash

La Vilnius, ca la Paris

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - ian. 30 2015
La Vilnius, ca la Paris
   Dialogul citat mai jos a fost prezentat nu demult la una din conferinţele internaţionale de anestezie, de un eminent medic anestezist din nordul Europei. L-am reţinut pentru că el deschide poarta spre o interesantă discuţie despre nivelul medicinii în era noastră.
   Medicina evoluează şi progresează în primul rând datorită abnegaţiei cu care slujitorii ei se dedică îngrijirii celui suferind şi caută noi remedii acolo unde predecesorii au eşuat. Fără această imensă doză de umanitate, dublată de un interes ştiinţific remarcabil, probabil că am fi fost mult în urmă şi maladii azi dispărute ar fi continuat să facă ravagii. Dar progresul medicinii necesită şi o imensă investiţie materială, iar acest aspect crucial al realităţii de azi creează diferenţe nu mai puţin semnificative între diverse niveluri ale practicii medicale. Un adevăr ce nu mai trebuie demonstrat e reprezentat de discrepanţa dintre felul cum se practică medicina în acele locuri în care afluenţa materială e evidentă şi nivelul tratamentului în ţările cu o capacitate bugetară restrânsă.
   Într-una din vizitele sale în Israel, Hillary Clinton a fost mirată că, în timp ce ţara sa alocă medicinii aproape 14% din produsul naţional brut, Israelul ocupă un loc modest pe lista ţărilor aşa-zise avansate, cu numai 7%. Întrebarea vizitatoarei a fost relevantă pentru modul în care poate fi înţeleasă această semnificativă diferenţă: „Oare nivelul medicinii din Israel este la jumătate din cel din Statele Unite?“.
   Da, medicina e dependentă de alocaţia bugetară, dar nu în întregime. Sunt convins că acum mai bine de două sute de ani, Franţa se afla la un nivel remarcabil de dezvoltare şi belşug, incomparabil cu cel al Lituaniei din acele timpuri. Şi, cu toate acestea, Jedrzej Sniadecki (1768–1838), primul profesor de medicină şi chimie al Universităţii imperiale din Vilna (Vilnius), i-a dat replica împăratului francez fără a se sfii să compare medicina din ţara sa (Uniunea statală polono-lituaniană până în 1795, Imperiul ţarist după 1795) cu cea practicată în oraşul-luminilor. Oare să avem de a face cu o exagerare menită să producă confuzie în mintea interlocutorului sau cu un produs al îngâmfării săracului care nu e în stare să-şi recunoască inferioritatea? Să fie, oare, un adevăr istoric, greu de dovedit şi de acceptat?
   Medicina este o profesie care nu cunoaşte graniţe. Un exemplu elocvent e produs de răspândirea veştii folosirii eterului pentru anestezia pacientului chirurgical. Bill Morton a folosit eterul pentru prima oară la 30 septembrie 1846 şi apoi într-o demonstraţie publică la 16 octombrie. La exact şase săptămâni după aceea, un dentist londonez folosea eterul pentru o extracţie dentară şi, la mai puţin de două luni, la 15 decembrie 1846, prima anestezie cu eter se administra în Franţa. Eterul, ca anestezic general, avea să fie folosit câteva luni mai târziu la Timişoara, iar, în primăvara anului 1847, ajunsese deja în îndepărtata Indie.
   Dar tendinţa societăţii umane de „contaminare“ a progresului ştiinţific nu poate masca o altă realitate: din cauza diferenţelor în practica medicinii în diverse ţări, numeroşi pacienţi nu pot beneficia de progresul medicinii şi nu pot avea acces la un tratament cunoscut, verificat şi intrat în rutină în alte regiuni ale globului. Chiar şi în prezent, într-o lume în care anesteziologia e parte integrantă a medicinii şi e practicată numai după un proces de învăţământ îndelungat şi după verificarea expertizei obţinute, mai există în lume ţări şi regiuni unde anestezia e administrată de persoane fără competenţa necesară unui act ce poate cu uşurinţă deveni fatal. Mai mult, chiar şi pe continentul european există diferenţe semnificative între un spital şi altul, între un sistem medical şi altul, între o regiune şi alta, din cauza alocării inegale de resurse – fonduri şi cadre medicale. Fără discuţie, banii cântăresc greu, mai ales în medicină. Nu e de mirare că, după al Doilea Război Mondial, dezvoltarea practicii medicale s-a produs cu precădere în Lumea Nouă, acolo unde elementele necesare pentru progresul terapeutic erau deja o realitate de necontestat.
   Ar fi însă o greşeală să punem totul pe socoteala banului. Uneori, progresul practicii medicale e legat de o organizare mai bună, de o atmosferă propice dezvoltării şi aplicării principiilor etice, azi recunoscute peste tot, de satisfacţia personalului medical şi de un sistem educaţional care să asigure o legătură pozitivă permanentă între factorul curativ şi pacienţi.
   Personal, mă îndoiesc de veridicitatea replicii clinicianului din Vilna privitor la nivelul medicinii de acolo în urmă cu două sute de ani. Dar nu am nicio îndoială că diferenţele ar putea fi estompate dacă toţi cei responsabili de situaţia sistemului sanitar vor înţelege că numai activitatea asiduă, înţelegerea perfectă a realităţii şi cooperarea pot – împreună – să producă rezultatele aşteptate şi dorite.
 

Napoleon: „Ce fel de medicină practicaţi voi acolo, la Vilna?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jedrzej Sniadecki: „Exact la fel ca la Paris!“

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe