Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Legătură genetică între epilepsie şi migrenă

Viața Medicală
Dr. Mihail CĂLIN miercuri, 16 ianuarie 2013

   Adeseori, migrena şi epilepsia se întâlnesc la acelaşi pacient: unele cercetări au descoperit că probabilitatea ca epilepticii să sufere şi de migrenă este mai mare decât în populaţia generală. Un studiu recent publicat în Epilepsia a demonstrat însă şi o predispoziţie genetică comună pentru cele două boli. O echipă americană a analizat datele unui studiu genetic anterior al epilepsiei în familie, desfăşurat în 27 de centre din lume. Analiza lor a cuprins 730 de pacienţi din 501 familii, arătând că prevalenţa migrenei cu aură (MA) este substanţial mai mare atunci când mai mulţi membri ai familiei au epilepsie: astfel, participanţii cu epilepsie care aveau cel puţin alte trei rude cu aceeaşi boală erau de două ori mai predispuşi la MA decât cei cu mai puţine rude afectate de epilepsie. Aceasta ar fi o dovadă a faptului că una sau mai multe gene cauzează atât epilep­sia, cât şi migrena. Identificarea factorului ge­netic în comorbidităţile pacienţilor epileptici este importantă, cercetări anterioare descoperind că afecţiunile asociate influenţează calitatea vieţii, succesul tratamentului şi mortalitatea acestor bol­navi. Există chiar opinii potrivit cărora comorbidităţile ar avea un impact mai mare asupra pacienţilor decât convulsiile.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.