Spitalele din România nu au pe statele de plată interpreţi pentru surdomuţi. O studentă la medicină a convins câţiva profesori de la Asociaţia Surzilor să-i înveţe pe colegii ei limbajul semnelor. (...) 
 "> Limbajul mimico-gestual se predă la Facultatea de Medicină - Viața Medicală
Newsflash

Limbajul mimico-gestual se predă la Facultatea de Medicină

de Dr. Sorina VASILE - apr. 1 2011
Limbajul mimico-gestual se predă la Facultatea de Medicină

   Spitalele din România nu au pe statele de plată interpreţi pentru surdomuţi. O studentă la medicină a convins câţiva profesori de la Asociaţia Surzilor să-i înveţe pe colegii ei limbajul semnelor. (...)
 
 

   Spitalele din România nu au pe statele de plată interpreţi pentru surdomuţi. O studentă la medicină a convins câţiva profesori de la Asociaţia Surzilor să-i înveţe pe colegii ei limbajul semnelor.
   Alina Vlase e studentă în anul VI şi face muncă de voluntariat de când a intrat la Facultatea de Medicină: vine să se joace cu copiii bolnavi din spitale, face campanii de informare pe sănătate elevilor de liceu şi merge la gărzi de câte ori are ocazia.
   Acum un an şi jumătate, făcea practică la SMURD, pe urgenţe, şi într-o seară a fost adus cu salvarea un bolnav surdomut. Medicii nu au înţeles ce gesticula bărbatul şi erau gata să îi dea tratament greşit, dacă rudele pacientului nu veneau să traducă. O asistentă i-a povestit Alinei că au fost cazuri de hipoacuzici care au murit pentru că nu au putut să îi facă pe doctori să înţeleagă la timp ce e în neregulă cu el.
   Legile europene spun că fiecare instituţie care lucrează cu oamenii trebuie să angajeze un interpret mimico-gestual. În România sunt doar 34 de oameni cu această profesie şi niciunul nu lucrează în vreun spital.
   Măcar pentru rezidenţi şi studenţi
   Când a ajuns acasă, Alina a dezbătut întâmplarea de la spital cu colega de cameră – Ioana, o medicinistă care acum studiază neuroştiinţe la Harvard – şi au decis să organizeze un curs de limbaj al semnelor măcar pentru studenţi şi rezidenţi.
   S-a dus ţintă la ANSR – Asociaţia Naţională a Surzilor din România – şi i-a spus preşedintelui, Mihai Grecu, că medicii şi studenţii la medicină trebuie să înveţe limbajul semnelor ca să nu mai fie greşeli de-acum încolo. Cei de acolo i-au cerut cam 17 milioane pentru certificatele de interpret care se dau la terminarea cursurilor, dar au renunţat când Alina i-a convins că e un câştig mare pentru comunitatea surdomuţilor dacă mai mulţi studenţi la medicină vor învăţa lucruri de bază fără să fie nevoie de un certificat de interpret şi de atât de mulţi bani. 
   Săptămâna următoare a dat mail-uri la mii de adrese că organizează cursurile „Învinge tăcerea!“ pentru studenţi şi rezidenţi. A primit 100 de aplicaţii online de la persoane care voiau să fie în prima serie: „Vreau să învăţ limbajul semnelor pentru că am rude care sunt surdomuţi şi mereu mi-am dorit să ştiu cum să comunic cu ei. În plus, nu vreau să fiu pusă în situaţia de a fi medic şi de a nu şti cum să vorbesc cu un pacient surdomut“, spune o studentă în cererea de înscriere. 
   Au predat prin semne despre HIV
   A selectat 40 de oameni care au învăţat, în mai puţin de două luni, de la profesorii ANSR, cum să comunice eficient cu un pacient hipoacuzic. Cursanţii au făcut apoi practică în Bucureşti, la Şcoala Specială nr. 1 pentru elevii cu deficienţe de auz – pe care i-au învăţat prin semne despre HIV şi hepatită. „Copiii de aici au fost mult mai receptivi, au pus o mulţime de întrebări şi păreau mult mai interesaţi decât elevii fără deficienţe auditive cărora le-am vorbit despre aceleaşi boli“, povesteşte Alina.
   După curs, ea şi o colegă de anul III, Oana Potinc, au început să facă workshop-uri fulger de limbaj mimico-gestual cât de des au putut şi au avut mereu sala plină. „Sunt foarte tari fetele astea şi e amuzant să înveţi limbajul semnelor. E ca un cod secret“, a spus o studentă după workshop-ul organizat anul acesta la Congresul de Studenţi şi Tineri Medici din decembrie.
   Alina e acum coordonator IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations) pe un program transnaţional cu Grecia – „Breaking the Silence“. Lucrează să construiască o platformă online care să înveţe personalul medical lucruri de bază din limbajul semnelor.
   Începe a doua ediţie a cursului
Săptămâna aceasta începe o nouă serie de cursuri „Învinge tăcerea!“, care se va ţine în fiecare marţi, la Facultatea de Medicină din bd. Eroilor Sanitari. Participanţii vor primi o atestare de la ANSR, după opt cursuri şi un examen, care va costa 40 de lei.
 
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe