Un comentariu pe marginea importantei lucrări de memorialistică „O jumătate de veac în slujba medicinei legale, 1959–2009“, semnată de dl prof. dr. Vladimir Beliş, în articolul „Lux in tenebris“, la rubrica Jurnal de jurnale, susţinută de dl dr. Mihail Mihailide. (...)
"> „Lux in tenebris“ - Viața Medicală
Newsflash

„Lux in tenebris“

de Dr. Mihail MIHAILIDE - feb. 11 2011
„Lux in tenebris“

   Un comentariu pe marginea importantei lucrări de memorialistică „O jumătate de veac în slujba medicinei legale, 1959–2009“, semnată de dl prof. dr. Vladimir Beliş, în articolul „Lux in tenebris“, la rubrica Jurnal de jurnale, susţinută de dl dr. Mihail Mihailide. (...)

   „Cum mi-a venit ideea de a urma medicina? Cred că un rol aparte l-a avut şi familia. În mod sigur nu eram înclinat spre matematică, aşadar din start am eliminat Politehnica sau alte studii de ştiinţe exacte. Oscilam între agronomie, iubind natura, dar mă interesau şi enigmele vieţii, astfel că în cele din urmă am ales medicina, spre care mă îndemnau şi părinţii mei.“ Aşa îşi începe depănarea amintirilor întinse pe „O jumătate de veac în slujba medicinei legale, 1959–2009“ dl prof. dr. Vladimir Beliş, în lucrarea sa memorialistică astfel intitulată (Editura Medicală, 2010, Bucureşti), ediţie-omagiu cu prilejul împlinirii vârstei de 80 de ani, apărută sub îngrijirea dlui conf. dr. Octavian Buda.
   Din punctul de vedere al literaturii biografic-confesive, de care mă ocup în această rubrică, recenta carte a cunoscutului medic legist este atipică prin originalitatea alcătuirii. Într-adevăr, între aceleaşi coperte, citim o autobiografie, adică acea istorie neterminată a vieţii, dar adusă la cunoştinţă publică prin exemplaritatea ei – autorul având conştiinţa valorii sale – iar în cazul de faţă, şi bogată în informaţii adiacente, de interes pentru Iatroistorie. În speţă, pentru evoluţia specialităţii căreia, descifrându-i treptat misterul şi percepându-i frumuseţea, încă din anul al şaselea de medicină, datorită revelaţiilor avute la cursurile profesorului Theodor Vasiliu (1894–1957), elev al celebrului Mina Minovici, şi ale conferenţiarului Gh. Diaconiţă, i s-a dedicat cu pasiune timp de o jumătate de secol. Descoperim, de asemenea, – într-o prezentare succintă – un Curriculum Vitae, o Recomandare de primire în Academia Română, purtând semnătura acad. Nicolae Cajal (2003), rămasă însă fără finalitate, precum şi Editoriale şi articole selectate din Revista de Medicină Legală, publicaţie periodică iniţiată de profesorul Nicolae Minovici sub deviza „Lux in tenebris“1 (sistată la începutul Războiului al Doilea Mondial), „reanimată“ de dsa în 1993, şi Articole reproduse din săptămânalul Viaţa medicală (perioada: 1994–2009), apărute, fireşte, sub semnătura sa, câteodată asociindu-şi un colaborator. Aceste editoriale şi materiale publicistice – uneori adevărate mostre ale speciei „eseu“ – completează în mod fericit informaţiile memorialistice, pentru că majoritatea sunt scrise de un autor aflat în „mijlocul cetăţii“ – texte nealterate de coroziunea necruţătoare a timpului, cum se întâmplă adesea. Deşi, în această privinţă, ilustrul biograf Stefan Zweig e de altă părere: „(…) eu văd în memoria noastră nu o facultate care reţine numai accidental unele lucruri şi pe celelalte tot accidental le pierde, ci o forţă care ordonează cu ştiinţă şi elimină cu înţelepciune. Tot ceea ce se uită din propria viaţă a fost, de fapt, cu mult înainte condamnat de un instinct interior să fie dat uitării. Numai ceea ce vrea să se păstreze pe sine însuşi are dreptul să fie păstrat şi pentru alţii(…)“2. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Notă autor:

1 „Lux in tenebris“ – Lumină în întuneric. Prin această sintagmă,
care însoţeşte sigla primului număr al Revistei de Medicină Legală
din 1936, profesorul Nicolae Minovici a caracterizat scopul
specialităţii căreia i s-a consacrat.
2 Stefan Zweig, Lumea de ieri, traducere de Ion Nastasia, prefaţă de Victor Ernest Maşek (Bucureşti, Ed. Univers, 1988).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe