Părinţi,
fiţi atenţi: un pericol serios pentru sănătate pândeşte în casele dumneavoastră
şi copiii sunt expuşi zilnic la el. Este vorba de un ingredient banal din bucătărie
pe care îl folosiţi la mai toate mesele: sarea. Poate părea inofensiv, dar
consumul excesiv de sare poate duce la hipertensiune, crescând riscul de a face
boli cardiovasculare sau AVC.
Sarea
se găseşte în aproape tot ceea ce mâncăm, de la pâine şi cereale la brânză şi
mezeluri. Cele mai multe alimente preparate sau procesate conţin deja niveluri
mari de sare şi adesea o adăugăm alimentelor pe care le pregătim noi înşine.
Peste tot în lume, sarea se găseşte pe mesele din restaurante, în bucătăriile
domestice sau comerciale, şi în aproape toate spaţiile comerciale în care se
procesează alimentele.
Sodiul,
prezent în sare, este necesar pentru a menţine volumul plasmatic, echilibrul
acido-bazic, transmiterea impulsurilor nervoase şi funcţia celulară normală.
Sarea iodată oferă iodina necesară pentru a preveni deteriorarea cerebrală la
copii şi o gamă largă de alte probleme de sănătate.
Dar
cei mai mulţi oameni consumă mult mai multă sare decât este nevoie pentru a
oferi aceste beneficii de sănătate. La nivel global, oamenii consumă în medie
aproximativ 10 g de sare pe zi – dublu faţă de maximul zilnic recomandat de
OMS, de 5 g (sau aproape o linguriţă de ceai). OMS recomandă un conţinut şi mai
mic de sare pentru copiii cu vârste între 2 şi 15 ani, în funcţie de necesarul
lor energetic.
Consumul
crescut de sare a contribuit la o creştere globală a bolilor netransmisibile,
principala cauză a morţii premature în secolul 21. Două din principalele boli
netransmisibile, boala cardiovasculară şi accidentul vascular cerebral, sunt
adesea legate de sare. Dacă am reduce consumul global de sare la nivelul
recomandat, aproximativ 2,5 milioane de decese – echivalentul populaţiei din
Jamaica – ar putea fi prevenite anual. Şi aceste eforturi ar fi extrem de
cost-eficiente – în special date fiind costurile de sănătate şi economice
asociate cu o rată mai mare a bolilor netransmisibile.
Ţinând cont de asta, OMS a stabilit o
reducere relativă cu 30% a consumului mondial de sare, ca ţintă pentru 2025, în
planul său global de acţiune pentru a susţine eforturile guvernelor de a
elimina bolile netransmisibile evitabile. OMS a creat şi o serie de recomandări
pentru reducerea sării, care ar putea genera un an suplimentar de viaţă sănătoasă
pentru costuri mai mici decât media venitului anual per capita în ţările cu venituri mici şi mijlocii.
Fiecare are un rol de jucat în această iniţiativă.
Producătorii şi comercianţii de alimente ar trebui să reducă treptat conţinutul
de sare din produsele lor. Politicile guvernamentale ar trebui să încurajeze
reducerea cantităţii de sare în şcoli şi la locul de muncă. Iar societatea
civilă poate îmbunătăţi impactul acestor politici lucrând cu comunităţile
locale pentru a se asigura că oamenii înţeleg riscurile pe care sarea le prezintă
pentru sănătatea lor. Dar familiile şi indivizii au cel mai mare rol de jucat,
pentru că ei aleg ce cumpără, ce pregătesc şi ce consumă. E responsabilitatea
lor să adopte câteva strategii simple pentru a reduce consumul de sare şi a
îmbunătăţi şansele copiilor la o viaţă lungă şi sănătoasă.
1.Află câtă sare consumi. Citeşte
etichetele alimentare când cumperi alimente procesate şi verifică nivelurile de
sare. Cumpărând produse cu mai puţină sare, îi poţi face pe producători şi
comercianţi să îşi extindă ofertele în acest sens.
2.Nu adăuga mai multă sare mâncării. Elimină
solniţa de pe masă. Dacă vrei să foloseşti sare când găteşti, toarnă o cincime
dintr-o linguriţă de ceai şi limitează-te la această cantitate pe parcursul
unei zile.
3.Foloseşte pentru condimentare ierburi şi
condimente naturale în locul cuburilor de supă, care sunt extrem de sărate.
4.Lasă alimentele foarte sărate pentru uzul
ocazional. Limitează consumul de
produse precum cărnuri procesate, brânzeturi, chipsuri de cartofi, alimente
semipreparate, condimente ca sosul de soia sau ketchupul.
5. Ghidează gusturile copiilor tăi. Obişnuieşte-i
cu o dietă de alimente în principal natural, neprocesate, fără sare adăugată,
care îi va învăţa să se bucure de mâncarea sănătoasă pe tot parcursul vieţii.
Dacă
toţi actorii relevanţi – inclusiv guvernele – vor face tot ceea ce este necesar
pentru a reduce consumul de sare, beneficiile pentru sănătate nu vor întârzia să
apară. Ba mai mult, aceste beneficii vor fi şi mai mari în timp, pe măsură ce
obiceiul de a mânca sănătos va deveni o practică din ce în ce mai răspândită în
întreaga lume.
© Project Syndicate,
2014, www.project-syndicate.org
Traducere din limba engleză de Alexandra Nistoroiu
Oleg Chestnov este director general adjunct pentru boli
netransmisibile şi sănătate mintală al Organizaţiei mondiale a sănătăţii. |