Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Mânăstiri din Neamț

Viața Medicală
Dr. Leontina Mihaela COTIGĂ vineri, 30 octombrie 2015
În județul Neamț întâlnim cele mai vechi și impunătoare mânăstiri din Moldova. După Mânăstirea Neamț, construită în secolul XIV de Mușatini, în 1406, Alexandru cel Bun ctitorea Mânăstirea Bistrița, unde și-a găsit și locul de veșnică odihnă (m. 1432). Este o mănăstire construită după canonul vremii, cu altar, naos, pronaos, gropniță și pridvor închis. Ștefan cel Mare a ridicat aici o impunătoare clopotniță cu paraclis, iar fiul acestuia, Petru Rareș, și-a găsit adăpost în timpul invaziei lui Soliman magnificul. Definitivarea construcției s-a făcut însă în timpul lui Alexandru Lăpușneanu. Încă de la intrare, atenția este atrasă de marele clopot de 800 kg și o frumoasă stemă a Moldovei, realizată în genul vechilor semne heraldice occidentale. În fața catapetesmei se află icoana Sfintei Ana cu Maica Domnului pruncă, ferecată în argint.
Mânăstirea Pângărați, aflată tot în județul Neamț, este ctitoria voievodală a lui Ștefan cel Mare și Alexandru Lăpușneanu. Construcția, unicat în Europa, cuprinde de fapt două biserici supraetajate, cea de jos servind ca trezorerie voievodală. Sfințirea bisericii s-a făcut în 1560. În 1642 s-a înălțat turnul clopotniței, în timpul voievodului Vasile Lupu, de asemenea unicat în Europa, dar care s-a prăbușit în 1996. În perioada comunistă a fost desființată, devenind pe rând închisoare, spital militar, sanatoriu, stațiune de cercetări și chiar magazie de plante medicinale. Obștea monahală s-a reînființat în 1989, având și o nouă biserică cu hramul Pogorârea Duhului Sfânt și Duminica Sfinților Români. Prin lucrările de modernizare se văd îmbinate cele trei secole – XV, XVII și XXI.
 
 
 
 
Albumul cu clipe este rubrica membrilor și simpatizanților ARFOMED – Clubul de artă fotografică al medicilor. Cei interesați de această artă și de activitatea Clubului ne pot contacta la arfomed@viata-medicala.ro
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mânăstirea Pângărați
Stema Moldovei realizată în genul vechilor semne heraldice occidentale
Biserica cu hramul Pogorârea Duhului Sfânt și Duminica Sfinților Români

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.