Într-o seară sufocantă de acum două veri, Iulian Novac – un student la medicină cu freză de punkist – gonea prin parcul din centrul Brăilei şi se gândea cum ar fi să alerge o distanţă lungă şi să ajute în acelaşi timp pe cineva. Primul lucru care i-a venit în minte au fost copiii cu cancer. Când a ajuns acasă, a dat o căutare pe Google la cuvintele „cancer copil“ şi a dat peste P.A.V.E.L – Asociaţia părinţilor cu copii bolnavi de cancer. (...)"> Maraton pentru tratamentul cancerului - Viața Medicală
Newsflash

Maraton pentru tratamentul cancerului

de Dr. Sorina VASILE - apr. 15 2011
Maraton pentru tratamentul cancerului

   Un student la medicină va alerga, în octombrie, de la Satu Mare la Constanţa, ca să strângă bani pentru tratarea copiilor bolnavi de cancer.
   Într-o seară sufocantă de acum două veri, Iulian Novac – un student la medicină cu freză de punkist – gonea prin parcul din centrul Brăilei şi se gândea cum ar fi să alerge o distanţă lungă şi să ajute în acelaşi timp pe cineva. Primul lucru care i-a venit în minte au fost copiii cu cancer. Când a ajuns acasă, a dat o căutare pe Google la cuvintele „cancer copil“ şi a dat peste P.A.V.E.L – Asociaţia părinţilor cu copii bolnavi de cancer. (...)

   Un student la medicină va alerga, în octombrie, de la Satu Mare la Constanţa, ca să strângă bani pentru tratarea copiilor bolnavi de cancer.
   Într-o seară sufocantă de acum două veri, Iulian Novac – un student la medicină cu freză de punkist – gonea prin parcul din centrul Brăilei şi se gândea cum ar fi să alerge o distanţă lungă şi să ajute în acelaşi timp pe cineva. Primul lucru care i-a venit în minte au fost copiii cu cancer. Când a ajuns acasă, a dat o căutare pe Google la cuvintele „cancer copil“ şi a dat peste P.A.V.E.L – Asociaţia părinţilor cu copii bolnavi de cancer. A sunat la ei şi le-a spus că se gândeşte să alerge de la Satu Mare la Constanţa ca să strângă bani pentru tratamentul copiilor. A urmat o tăcere care s-a întins câteva zeci secunde, după care au început discuţiile despre implementare. Proiectul lui, pe care l-a numit „1.000 de paşi pentru viaţă“, a fost preluat de cei de la asociaţie şi a început să fie promovat pe reţelele de socializare, în presă şi la conferinţe.
 
   Aleargă ca să treacă peste limite
   Tânărul aleargă din primul an de facultate şi a fost atras dintotdeauna de sport şi competiţii. Aleargă la maratoane, urcă pe munte, a făcut paraşutism şi e pasionat de psihiatrie şi medicina de expediţie. „Alergatul mă deconectează. Mă face o persoană mai bună din toate punctele de vedere – fizic, psihic, emoţional şi spiritual. Îmi dă libertate şi îmi limpezeşte mintea şi spiritul. Plus că îmi permite să mă cunosc mai bine şi să trec de limitele mele psihologice“, spune tânărul.
   La Medicină a dat pentru că la 18 ani nu credea ca poate să ajute altfel oamenii. Acum vrea să-i ajute prin sport şi să alerge cu orice preţ 1.000 de kilometri până la Constanţa, ca să obţină bani pentru copii. Deja a convins prieteni, colegi, părinţi şi sportivi să i se alăture.
 
   1.000 de paşi pentru viaţă
   Organizatorii caută acum oameni care să sponsorizeze cu bani maratonul, să obţină condiţii mai bune de tratament pentru copiii bolnavi. Îşi doresc să strângă câteva zeci de mii de euro, ca să-i trateze în condiţii mai bune şi cu medicamente mai eficiente pe copiii bolnavi.
   Traseul o să-l facă în primele trei săptămâni din octombrie şi va avea un program strict: „Totul va începe la ora 9 în fiecare dimineaţă şi vom termina la 19. Se va desfăşura în cicluri: alergat o oră, 15 minute pauză, o oră mers uşor, 15 minute pauză, o alergare de o oră şi tot aşa. Oricum, vom avea permanent o maşină în spatele nostru, care să ne protejeze cât de cât de trafic, care să aibă mâncare, băutură, echipă de filmat şi fotografiat. O să dormim în pensiuni sau hoteluri, în localităţile în care o să ajungem. Singura problemă este că momentan nu avem sponsori“, povesteşte studentul.
   Iulian se pregăteşte de aproape doi ani pentru traseul de 1.000 km: aleargă în jur de 12 ore pe săptămână, face exerciţii de forţă pentru tot corpul, înoată şi merge cu bicicleta. Maratonul e mereu prezent în mintea lui: „Câteodată zic că o să fie lejer şi o să reuşească, alteori mă trezesc că-mi spun vai de capul meu, în ce m-am băgat... Îmi doresc din tot sufletul să iasă bine!“.
Asociaţia P.A.V.E.L. ajută cu bani şi consiliere psihologică peste 250 de familii cu copii bolnavi de cancer. Conform statisticilor, în România mor aproape jumătate din copiii diagnosticaţi, cu 20–30% mai mulţi ca media UE.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe