Newsflash

Mari nedreptăți

de Dr. Martin S. MARTIN - dec. 18 2015
Mari nedreptăți
     Istoria științei abundă în exemple despre marii descoperitori care au avut de suferit din cauza reacțiilor contemporanilor – reacții de neîncredere, suspiciune și chiar violență. Galileo Galilei a fost întemnițat în anul 1633 pentru că a susținut teoria heliocentrismului, iar Giordano Bruno a fost ars pe rug la 17 februarie 1600 pentru că descoperirile sale din astronomie contraziceau teoria catolică despre crearea și funcționarea Universului. Și în medicină, progresul cercetătorilor a adus la lumină fapte și explicații atât de noi, încât păreau provocatoare și chiar amenințătoare pentru colegii lor, care i-au tratat adesea cu ironii, insulte, amenințări și pedepse.
     Sacherman a publicat într-un studiu amplu (în anul 1997) multiple exemple din cercetarea științifică medicală care au întârziat procesul de cunoaștere, deși noile teorii se bazau pe o cercetare solidă și pe rezultate obiective. El crede că suprimarea ideilor științifice nou-născute de „specialiștii“ consacrați și obtuzi are mai multe explicații psihologice. Printre acestea se află „spiritul de turmă“, contrastul de înțelegere între descoperitori și profesioniștii convenționali, frica de o schimbare care ar putea amenința ierarhia stabilită în cercurile academice implicate, incapacitatea de înnoire a credințelor și stabilirea de tabuuri în știință.
     După ce și-a publicat istorica lucrare De motu cordis în anul 1628, lucrare în care fiziologia circulației sanguine era corect descrisă pentru prima dată, William Harvey a fost viguros atacat de mulți medici londonezi. Contemporanul său, John Aubrey l-a calificat drept „un nebun vulgar, împotriva căruia erau toți ceilalți medici care nu ar fi dat nici măcar trei bănuți pentru un medicament de al său“.
     Medicul savant italian Luigi Galvani (1737–1790), pionier în studiul efectului biologic al electricității, a fost batjocorit de public și poreclit „doctor de broaște“.
     După primul vaccin antivariolic aplicat cu succes la om în anul 1796, medicul englez Edward Jenner a devenit „părintele imunologiei“ și a contribuit la salvarea unui număr imens de oameni, deși un coleg al lui scria: „Prin inocularea cu vaccin a oamenilor, aceștia vor avea fețele transformate în capete de vită, le va crește părul pe față și vor tuși“.
     Faimosul chirurg francez Alfred Velpeau a primit introducerea anesteziei cu ostilitate și proferă în 1839: „Abolirea durerii în chirurgie este o himeră. Cuțitul și durerea sunt două termene ale chirurgiei care vor fi întotdeauna asociate cu păstrarea stării de conștiență a bolnavului“.
     Chirurgul englez Joseph Lister (1827–1912) și obstetricianul maghiar Ignaz Semmelweis (1818–1865), care a practicat și la clinicile vieneze, au avut mari dificultăți să convingă lumea medicală despre avantajele antisepsiei și asepsiei, deși metodele descrise de ei dovediseră eficacitate în prevenirea infecțiilor.
     Adepții teoriei generației spontanee s-au opus vreme îndelungată descoperirilor lui Louis Pasteur (1822–1895) și disputa lor, care a avut un mare răsunet în publicul laic, s-a deplasat de la înțelegerea mecanismului bolilor la contradicția dintre materialism și idealism/spiritualism.
     În a doua jumătate a secolului XIX, chirurgia europeană era dominată de germanul Christian Albert Theodor Billroth, cel care a perfecționat chirurgia abdominală și a ridicat-o la un nivel fără precedent până la el. Billroth era și un muzician educat, prieten apropiat al lui Johannes Brahms. Dar curând, după ce danezul Rehn a comunicat prima sutură cu succes a unei plăgi cardiace, în anul 1886, Billroth a făcut un comentariu nefericit, care va fi întotdeauna legat de numele său: „Acel chirurg care va încerca să sutureze țesutul inimii nu merită stima colegilor săi“. La numai câteva decenii de sentința greșită a lui Billroth, chirurgia cardiacă urma să-și înceapă glorioasa cariera, care a dus la corectarea celor mai multe afecțiuni ale inimii.
     Efectul optic Doppler, propus de autorul cu același nume în anul 1842, a întâmpinat atacuri pentru mai mult de două decenii. Acesta stă la baza unei tehnici de investigare neinvazive – ecografia (cu subdiviziunea de ecocardiografie), care a adus mari beneficii diagnosticului medical din secolul al XX‑lea.
     În anul 1929, rezidentul Werner Forsmann (1904–1979) a efectuat pe el însuși un cateterism cardiac, prin introducerea unui cateter prin vena antecubitală, care a fost avansat apoi până în atriul drept. Cu radiografia care confirma prezența intracardiacă a cateterului, el se aștepta să înceapă cu succes stagiul său de cardiologie la Spitalul „Charite“ din Berlin, unde fusese admis. Șeful serviciului de la „Charite“ a anulat însă postul lui Forsmann, care a ajuns în cele din urmă urolog. Fundația Nobel i-a acordat în 1954 premiul pentru introducerea tehnicii de cataterism cardiac, premiu pe care l-a împărțit cu francezul André Cournand.
     Premiul Nobel pentru biologie și medicină a fost acordat în anul 1962 lui James Watson, Francis Creek și Maurice Wilkins pentru identificarea structurii acidului dezoxiribonucleic, descoperire care a deschis calea înțelegerii eredității și studiului geneticii. Primii doi, care descriseseră modelul molecular al structurii în dublu helix în anul 1954, fuseseră sfătuiți în mod repetat de mai mulți colegi să abandoneze lucrul lor într-un „domeniu care nu duce nicăieri“.
     Cercetările lui Watson și Creek au beneficiat de descoperirea anterioară a lui Linus Pauling  (1901–1994), singurul om care a câștigat de două ori premiul Nobel (pentru chimie și pentru fizică), în domeniul structurii moleculei de proteine. Pauling a fost și foarte activ pe plan social, militând pentru interzicerea experiențelor nucleare. El a fost printre primii care au demonstrat efectul nociv asupra oamenilor al căderilor radioactive care urmau exploziilor experimentale. În calea lui Pauling s-au ridicat mari forțe potrivnice politice, militare și economice, dar savantul a reușit să mobilizeze opinia publică internațională și comunitatea savanților și să obțină acordul internațional de interzicere a experiențelor nucleare.
     Și în epoca modernă, cercetătorii din științele medicale s-au lovit de obscurantismul agresiv al colegilor. Publicații ostile au atacat descoperirea din 1972 a nanobacteriilor, de Robert L. Flock. Lynn Margulis, care a identificat în 1970 organitele endosimbiotice, a pierdut finanțarea cercetărilor sale și a fost sarcastic denigrat, iar Stanley Prusiner, care a descris prionii în 1982, a avut de așteptat mai mulți ani până când comunitatea științifică a confirmat descoperirea lui, dar a câștigat, în cele din urmă, premiul Nobel.
     După confirmarea teoriei emise de virusologul american Francis Peyton Rous (1897–1970), care a stabilit etiologia virală a unor cancere, tratamentul bolilor maligne a intrat și pe calea terapiei imune și a prevenirii prin tratarea infecțiilor cu virusuri. Rous completase seria de experiențe care i-au confirmat ipoteza și fusese propus pentru premiul Nobel din anul 1926, dar au trebuit să mai treacă patruzeci de ani ca scepticismul și neîncrederea să poată fi învinse de alte experimente confirmatoare.
     După 32 de ani în care a suportat batjocura și ignorarea descoperirilor sale, în anul 1984, B. McClintock a fost onorat cu premiul Nobel pentru descrierea elementelor genetice mobile, a transpozonilor, numiți și „gene săltărețe“.
     Abia după 1990, afirmația lui Fernando Nottenbohm că în creierele mamiferelor regenerarea poate duce la formarea de noi neuroni a fost acceptată ca adevăr dovedit științific.
     De curând, lui Robin Warren și Barry Marshall li s-a recunoscut veridicitatea explicației lor că ulcerele gastroduodenale sunt provocate de agentul infecțiosHelicobacter pylori.
     Toate acestea sunt doar câteva exemple de mari descoperiri medicale întâmpinate la început de neîncredere și minimalizate de adversarii lor, care au reușit să-și dovedească valoarea și să fie recunoscute. Cei care lucrează în mediul cercetării științifice știu că tot timpul apar ipoteze fanteziste, cercetări cu rezultate eronate prin greșeli de tehnică și metodologie și prezentări care intră în categoria pseudoștiinței. Rigoarea circumspectă a comitetelor editoriale și a celor care selectează lucrările care ajung să fie prezentate în congrese este necesară și foarte utilă. Între cele două extreme, evaluarea critică dar corectă și opoziția ostilă și greșită, cercetarea medicală își continuă progresul de la generație la generație, adesea însă întârziată, de ultima dintre cele două.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe