Newsflash

Marketingul negativ în medicină

de Dr. Martin S. MARTIN - ian. 13 2017
Marketingul negativ în medicină
     Costul total al publicității, în anul 2015, a fost de 180 de miliarde de dolari, într-o piață care valorează peste 600 de miliarde de dolari și crește cu 5% pe an. Dar rezultatul publicității s-a concretizat într-un volum crescut de vânzări care a contribuit la aproximativ 20% din produsul național brut. Forța de muncă folosită de industria publicității se cifrează la aproximativ 20 de milioane de salariați.
     O parte importantă a cheltuielilor pentru reclamă este cea din industria medicală și farmaceutică, în interiorul căreia numai vânzările de medicamente pe rețetă cumulează 330 de miliarde de dolari pe an, adică mai mult de 1.000 de dolari pe cap de locuitor pe an. Cele mai mari trei companii farmaceutice, Johnson&Johnson, Novartis și Pfizer, cheltuiesc mai mult pe reclame și promovarea vânzărilor decât în cercetare (43,5 miliarde față de 24,7).
     Începută în lumea politică, tehnica reclamelor negative s-a dezvoltat rapid, fiindcă s-a dovedit foarte eficace. Publicul are tendința să dea mai multă atenție știrilor defăimătoare și reține pentru mai mult timp informațiile negative în comparație cu cele laudative. O explicație ar fi aceea că reclamele negative au mai multă putere emoțională decât cele favorabile și ele stârnesc porniri umane ancestrale: ură, dispreț, invidie, revoltă, răzbunare, furie.
     Publicitatea medicală pozitivă are o lungă tradiție. Ea se adresează bolnavilor, pentru atragerea lor spre anumite grupuri profesionale, rețele medicale sau sisteme de asigurări, dar și lansării și promovării anumitor produse medicale și farmaceutice, tehnici medicale noi, alternative sau și inovative și a unor remedii naturale.
     În varianta negativă, publicitatea medicală folosește tehnici de înfricoșare (cei care au folosit un anumit produs, citat pentru efecte secundare majore, sunt încurajați să contacteze firme de avocați care recrutează clienți pentru procese colective de daune – class actions), de momeală (sunt promise avantaje materiale care pot rezulta din acționarea în justiție pentru malpraxis a unor profesioniști, firme sau instituții medicale), de discreditare (se folosesc videoclipuri în care „martorii” relatează îmbunătățiri remarcabile prin trecerea la alt produs, superior) și de crearea de speranțe (texte alcătuite cu mare grijă, folosesc anumite date din studii medicale care să sugereze că abandonarea unui medicament în favoarea altuia, sau schimbarea strategiei de tratament, vor aduce beneficii mult mai mari, în comparație cu terapia urmată până la acel punct, terapie care este sugerat ca fiind inferioară. Anunțurile publicitare de acest fel folosesc des formulări ca „x % din doctori preferă produsul/metoda y” cea pe care o promovează reclama sau „întreabă doctorul tău de ce nu ești și tu tratat cu/prin produsul/metoda z”). De obicei, noul produs medical pe care îl promovează reclama este mai scump.
     Ca vehicul, publicitatea medicală folosește toate mediile de comunicare tradiționale, dar înregistrează o tendință marcantă în a spori volumul ei online. La acestea, se adaugă materialele de toate felurile adresate medicilor și instituțiilor medicale, sub forma reclamelor clasice, sau a prezentării succinte și foarte atractive a studiilor medicale cu concluzii care îi avantajează pe prezentatori.
     Lista produselor medicale atacate de campaniile negative este foarte lungă. În ea sunt cuprinse unele proteze articulare, medicația antidiabetică (pentru că s-au semnalat unele cazuri de cancer pancreatic și pentru efectul de a induce ketoacidoză), inhibitorii pompei de protoni (insuficiență renală), anticoagulantele (sângerări), anxioliticele (defecte congenitale ale noilor născuți), medicația pentru osteoporoză (fracturi), antiinflamatoarele (complicații gastrice, renale și accidente coronariene) și multe altele.
     Dar au fost și campanii publicitare medicale negative care au intervenit pentru cauze lăudabile. Cea mai de succes este campania antifumat, care a dus la suprimarea fumatului în toate locurile publice, în majoritatea instituțiilor și la toate locurile de muncă. Percepția publicului despre produsele tabagice s-a schimbat radical după ce reclamele încurajatoare (bărbați „macho”, puternici și femei atractive sugerau sănătatea, sofisticarea elegantă și succesul) au fost interzise, educația antifumat a cunoscut o foarte intensă răspândire, comunitatea medicală s-a alăturat eforturilor de suprimare a obiceiului și firmele producătoare au fost obligate să înscrie etichetele cu avertizarea efectelor de afectare a sănătății pe ambalajele de țigări.
     Mai puțin eficace decât atacurile asupra fumatului, comerțului de produse tabagice și industriei de țigări, campaniile antidrog au început să aibă succes, în special în școli. Dar aceste eforturi sunt subminate de liberalizarea consumului și comercializării marijuanei în cinci state, cu perspectiva deloc încurajatoare ca decriminalizarea și legalizarea drogurilor să fie introduse și în alte state. Iar campania de combatere a drogurilor prin media nu are nici pe departe atâția activiști și organizații de suport cât au forțele antifumat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe