Newsflash

Mărturii din comunism

de Dr. Raluca BULEA - sept. 15 2017
Mărturii din comunism
     De-a lungul timpului, numeroși confrați au simțit nevoia de a-și încerca veleitățile literare sau de a transmite, sub forma unor relatări memorialistice, experiența de viață, îngemănată sau nu cu cea profesională, și încadrată, mai larg sau mai îngust, într-un tablou al realităților sociale și politice prin care au trecut, tablou devenit istoric odată cu trecerea anilor adunați în decenii.
     Dr. Victor Gordan, originar din satul Bănișor, județul Sălaj, a emigrat în SUA în 1971, după aproape șapte ani petrecuți în închisorile politice și lagărele de muncă forțată ale regimului comunist. A devenit cunoscut în America, dar și în restul lumii ca unul dintre cei care au susținut existența unui sindrom al Golfului Persic, care i-a afectat pe militarii aflați în Irak în 1990.
     Acum octogenar, a dorit să lase o mărturie scrisă despre vremurile de demult, despre consecințele pe care doctrina marxist-leninistă le-a avut atât asupra vieții sale, în plan fizic, psihologic și socio-profesional, cât și asupra societății românești, așa cum le-a perceput în cele peste două decenii în care le-a fost martor. Rezultatul este un volum scris în limba engleză și publicat în 2016 în SUA, intitulat simplu – Victor – și având subtitlul „Amintiri din regatul absurdităților și terorii”.
     Este o carte fără pretenții literare, doar autobiografice, din paginile căreia răzbat durerea și neputința, emoția tânărului fiu de țăran care voia să învețe carte și să devină medic. Dorința sa de a face bine semenilor a fost frântă în repetate rânduri de un regim care nu accepta abateri de la șablon și nici măcar gânduri personale care să iasă din linia trasată de partid și de Uniunea Sovietică. Autorul a vrut să lase astfel pentru contemporani, pentru cei tineri și pentru posteritate, o mărturie revelatoare despre atrocitățile comise în perioada comunistă și despre organizarea unui sistem de opresiune care a sfârșit prin a se autodistruge. Cele trei părți ale volumului: „O serie de viniete, fire întretăiate care definesc cadrul…”, „Uraganul sau amintiri din detenție” și „Evadarea și libertatea” marchează, de fapt, un „înainte” și un „după” ce delimitează perioada cea mai grea a vieții protagonistului – încarcerarea și munca în lagărele de concentrare.
     Scurtele istorisiri ale primei părți sunt ca mici piese de puzzle care ajung să ne descrie aparatul comunist de opresiune din perioada guvernărilor Petru Groza și Gheorghiu-Dej, și felul în care Victor Gordan, deși provenea dintr-o familie modestă, ceea ce îl califica în categoria de persoane cu „origini sănătoase”, a ajuns să fie luat în vizorul rețelei de informatori ai Securității și suspectat de a fi organizat un grup de rezistență anticomunistă.
     Prima schiță are loc în 1943, în plin război, când autorul avea doisprezece ani, și încă nu se vedea la orizont furtuna roșie ce avea să devasteze România. Se simte încă din aceste pagini, ca și din restul cărții, legătura puternică a autorului cu divinitatea, dar și cu biserica greco-catolică în a cărei credință fusese botezat și crescut. Credința nu l-a părăsit pe Victor Gordan nici în momentele cele mai negre ale vieții sale, refuzând în repetate rânduri să se lepede de ea, indiferent de consecințe, chiar și după scoaterea ritului greco-catolic în afara legii, în 1948.
     Trecând prin liceu ca bursier, și apoi, din 1952, prin Facultatea de medicină de la București, Victor asistă la schimbările noii orânduiri: sovietizarea științei și denigrarea cercetărilor venite din Vest, îndoctrinarea constantă, distrugerea instituțiilor religioase și de învățământ cu tradiție, lipsa alimentelor și insinuarea între elevii și studenții adevărați a trimișilor statului comunist. Acceptați fără examen, scopul unic al acestor indivizi era spionarea celorlalți și accederea în posturi fruntașe ale administrației. De la acești „colegi” a venit și nenorocirea lui Victor Gordan, care a fost arestat la 22 septembrie 1958, chiar înainte de susținerea ultimului examen care i-ar fi conferit diploma de medic.
     Partea a doua a cărții ne scufundă, la propriu, în atrocitățile comise de comuniști față de dușmanii de clasă, cei care nu meritau niciun fel de considerație tocmai pentru că, intelectual și moral vorbind, erau niște elite. Ridicat la propriu de la spitalul unde era intern, legat la ochi, Victor Gordan este dus într-un loc neidentificat, apoi interogat sub înfometare și privare de somn până când leșină de epuizare. Mai apoi face cunoștință cu colegii de celulă, află poveștile lor, dar și relatări despre fapte petrecute în alte închisori. În același timp, descoperă cu amărăciune că nici măcar în închisoare nu poți spune fără grijă ce gândești, căci și aici erau introduși informatori dispuși la orice pentru a obține favoruri personale.
     După un simulacru de proces, unde se vede judecat alături de alți colegi de la Medicină, este trimis inițial la Jilava și apoi la muncă forțată, în Balta Brăilei, la înălțat diguri și săpat canale, în condiții inumane. Doar spiritul, credința și forța morală i-a ținut pe o linie de plutire în fața rațiilor alimentare insuficiente, a frigului și a insalubrității generale în care erau nevoiți să trăiască. Chiar și așa, în ciuda supravegherii gardienilor și a spionilor infiltrați, organizau la adăpostul nopții adevărate cursuri și dezbateri cu cele mai diferite subiecte, în funcție de pregătirea fiecăruia. Și uneori, la marile sărbători, preoții aflați acolo săvârșeau într-un ungher de baracă taina unei liturghii care să îi apropie de Dumnezeu și să le dea tăria să reziste.
     În primăvara lui 1960, Victor Gordan este desemnat medicul coloniei de prizonieri, ceea ce îi dă prilejul să încerce îmbogățirea alimentației deținuților, care ajunseseră să consume carnea cailor rechiziționați din gospodăriile țăranilor mecanizați forțat. De asemenea, îl obligă să găsească remedii naturale pentru bolile diareice omniprezente, căci nu existau medicamente pentru „dușmanii de clasă”. Latrinele din vecinătatea bucătăriei și eterna mișunare a șobolanilor declanșează o epidemie de leptospiroză, realitate acceptată cu greu de conducerea lagărului.
     După o serie de peregrinări pe cursul Dunării, în decembrie 1961 îl regăsim la Gherla, tot ca medic al deținuților, calitate ce i-a permis să treacă prin mai multe celule și să îi cunoască pe cei închiși acolo. Aceasta este perioada în care este martorul unei noi metode de reeducare a comuniștilor: îndemnul de a-și denunța rudele și prietenii și de a mărturisi credința în victoria comunismului.
     Grațierea decretată de Gheorghe Gheorghiu-Dej în 1964 îi redă, fizic, libertatea și lui Victor Gordan, care însă nu reușește să își găsească locul, simțind că a trecut dintr-o închisoare mică într-una mai mare, întinsă peste toată țara. Abia după trei ani, timp în care a lucrat ca asistent al unui medic de țară, i se permite să susțină din nou examenul pentru obținerea diplomei de medic. Acesta includea, pe lângă probele de specialitate, medicale și chirurgicale, și chinuitorul examen de marxism-leninism. Atmosfera de opresiune și lipsa oricăror perspective de integrare socială sau de creștere profesională din cauza trecutului „pătat” îl determină să încerce să fugă din țară, în Iugoslavia, folosindu-se de informațiile căpătate de la colegii din închisoare. Prima încercare eșuează, și Victor ajunge din nou deținut, cu o sentință de trei ani, dictată într-un proces de câteva minute, din care execută, din fericire, doar unsprezece luni. După eliberare este trimis ca medic de țară într-un sat din Oltenia, unde începe iar să pună la cale marea evadare spre Apus. Cu ajutorul unui prieten, dar nu fără peripeții, reușește în toamna anului 1970 să treacă granița în Iugoslavia, să străbată toată țara pe jos, mâncând pe apucate din roadele pământului, și să ajungă în Italia, la Trieste, de unde a cerut azil politic în SUA.
     Am putea crede că este o poveste cu final fericit, dacă însuși autorul nu ne-ar fi mărturisit, de această dată foarte succint, despre coșmarurile care l-au chinuit mulți ani, când se vedea iar încarcerat sau săpând canale. Sau despre neîncrederea cu care îl priveau în primii ani americanii, chiar după ce obținuse dreptul de a practica medicina acolo, catalogându-l drept nazist, semn că aparatul propagandei comuniste își făcuse bine treaba.
     La finalul lucrării, autorul dedică mai multe pagini celei mai importante realizări profesionale: recunoașterea sindromului Golfului Persic ca o boală organică, provocată de expunerea soldaților la un mediu toxic, o patologie diferită de sindromul de stres posttraumatic. Concluzia nu e greu de văzut, utopia comunistă și-a dovedit lipsa de substanță și de sustenabilitate, în vreme ce oameni ca dr. Victor Gordan s-au ridicat din suferință și au reușit să dea un sens trecerii lor pe pământ.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe