Newsflash

Medicamente periculoase care salvează vieţi

Medicamente periculoase care salvează vieţi
   Efectele nocive ale medicamentelor ajung pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume. În fond, poveştile de groază despre „medicamentele ucigaşe“ se vând bine. Însă, deşi efectele distrugătoare ale medicamentelor sunt un real motiv de îngrijorare, acestea nu reprezintă cu adevărat o problemă de sănătate publică cât timp beneficiile asigurate sunt superioare riscurilor. Anumite medicamente cu reale riscuri pentru siguranţă sunt utilizate pentru a trata afecţiuni cu potenţial letal – inclusiv diverse forme de cancer, artrita inflamatorie şi HIV – deoarece, în ultimă instanţă, fac mai mult bine decât rău. În locul evaluării separate a siguranţei unui anumit medicament, efectele nedorite ale acestuia trebuie să fie analizate luând în calcul şi eficacitatea sa. Cu alte cuvinte, trebuie să se ajungă la un echilibru beneficii-riscuri. Însă transmiterea acestui mesaj publicului s-a dovedit a fi dificilă. Reuşita tratamentelor medicamentoase şi a prevenirii bolilor poate eşua în demersul său de a capta interesul cititorilor sau electoratului. În plus, siguranţa medicamentelor este un factor principal al stabilirii modului de reglementare a acestora.
   În 1961, s-a descoperit că thalidomida, un medicament hipnotic utilizat şi pentru a trata stările de greaţă la femeile gravide, provocase malformaţii congenitale grave la peste 10.000 de copii din 46 de ţări din momentul introducerii sale, cu patru ani înainte. Dată fiind amploarea tragediei, procesele de dezvoltare a medicamentelor au fost astfel modificate încât să susţină profilul de inocuitate al acestora. Drept rezultat, multe dintre medicamentele prescrise la scară largă astăzi au fost supuse unui lung proces de testare preclinică, urmat de o serie de studii clinice care au durat câţiva ani şi care au costat milioane de dolari, înainte de a se obţine aprobarea organismelor de reglementare.
   Însă acest model de dezvoltare nu mai poate fi aplicat astăzi. Nu numai că este costisitor şi lent, dar s-a dovedit a fi şi neproductiv. Din 2001–2002, sectorul farmaceutic a cheltuit 1.100 de miliarde de dolari americani pentru cercetare şi dezvoltare, însă cele mai mari companii, în număr de 12, au primit aprobarea forurilor de reglementare doar pentru 139 de compuşi moleculari noi.
   Lucrurile sunt însă în schimbare. Medicii şi pacienţii caută acum să obţină acces precoce la medicamentele biologice – o nouă varietate de medicamente injectabile, care include proteine, acizi nucleici şi vaccinuri ce au la bază biotehnologia. Aceste medicamente au un real potenţial de a vindeca anumite forme de cancer şi de boli autoimune şi nu doar de a trata simptomele bolii. Prin urmare, accesul este solicitat mai repede decât permite organismul de reglementare, în mod normal, în procesul de autorizare. Acest lucru reprezintă o dilemă, deoarece organismele de reglementare sunt preocupate de lipsa de informaţii despre siguranţa acestor noi medicamente. Preocuparea s-ar putea dovedi pe cât de inutilă, pe atât de restrictivă. Noi modele de aşa-numită autorizare adaptivă sau aprobare condiţionată sunt utilizate pentru a echilibra nevoile pacienţilor cu precauţia organismelor de reglementare. Pacienţii cu afecţiuni grave pot obţine acces precoce la medicamente promiţătoare înainte ca acestea să fie complet autorizate. În schimb, sunt supuşi unor evaluări riguroase, pentru a se stabili siguranţa şi eficacitatea medicamentelor pentru uzul larg. Modelul autorizării adaptive redefineşte astfel autorizarea medicamentoasă ca proces mai suplu, bazat pe raportul beneficii-riscuri. În loc să stabilească, pur şi simplu, dacă un medicament este eficient sau are efecte adverse nedorite, urmăreşte să evalueze beneficiile şi riscurile în funcţie de nevoile specifice ale pacientului.
   Preţul medicamentelor a devenit tot mai important, deoarece costul dezvoltării de noi medicamente, precum biofarmaceuticele, a crescut. În Marea Britanie, costul unui medicament biologic ajunge, în medie, la 9.500 GBP (15.200 de dolari) per pacient per an, în comparaţie cu 450 GBP pentru tratamentul medicamentos convenţional. Dată fiind diferenţa substanţială, plătitorii de servicii de sănătate cu resurse financiare limitate trebuie să estimeze dacă noua generaţie de medicamente se va dovedi profitabilă. Drept rezultat, organismele de dezvoltare a medicamentelor devin tot mai conştiente de faptul că depăşirea dificultăţii prezentate de reglementări nu mai este suficientă; ele trebuie să îl satisfacă şi pe plătitor, care a devenit, de fapt, un al doilea gardian al accesului pacienţilor la noile medicamente.
   O chestiune corelată o reprezintă apariţia aşa-numitelor medicamente personalizate. Cunoştinţele genetice tot mai vaste au dat naştere unei noi generaţii de medicamente, special concepute pentru pacienţii individuali, dar reprezentând o altă provocare pentru industrie, organismele de reglementare şi plătitori.
   Pe scurt, inovaţiile din domeniul cercetării medicale necesită un proces actualizat de dezvoltare a medicamentelor, în care pacientul să fie pe primul plan. Bazându-se pe o analiză a beneficiilor şi riscurilor, mai degrabă decât pe un proces de aprobare etapizat şi mai rigid, medicamentele cu potenţial de salvare a vieţii pot ajunge mai uşor la acei pacienţi care au nevoie de ele.

 

© Project Syndicate, 2012. www.project-syndicate.org

 

Traducere din limba engleză de Sorana Graziella Cornea

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe