Medicii pasionaţi de fotografie s-au întâlnit la Palatul Suţu pentru expoziţia de primăvară a Clubului de Artă Fotografică al Medicilor din România. Printre cei care au participat cu lucrări s-au numărat Georgia Alexandra Baltog, Şerban Bălănescu, Cristina Beldescu, Raluca Bulea, Bogdan Buşe, Mihail Mihailide, Eliza Cinteză, Mircea Cinteză şi Maria Dragotă. Pe lângă declaraţiile medicilor participanţi la vernisaj, cititorii pot găsi şi o parte din fotografiile prezentate acolo.

"> Medicii fotografi, din nou pe simeze, de ici… de colo - Viața Medicală

Medicii fotografi, din nou pe simeze, de ici… de colo

de Radu Ştefan BĂLĂŞOIU - mai 17 2013
Medicii fotografi, din nou pe simeze, de ici… de colo

Medicii pasionaţi de fotografie s-au întâlnit la Palatul Suţu pentru expoziţia de primăvară a Clubului de Artă Fotografică al Medicilor din România. Printre cei care au participat cu lucrări s-au numărat Georgia Alexandra Baltog, Şerban Bălănescu, Cristina Beldescu, Raluca Bulea, Bogdan Buşe, Mihail Mihailide, Eliza Cinteză, Mircea Cinteză şi Maria Dragotă. Pe lângă declaraţiile medicilor participanţi la vernisaj, cititorii pot găsi şi o parte din fotografiile prezentate acolo.

Medicii pasionaţi de fotografie s-au întâlnit la Palatul Suţu din Bucureşti, pentru a vernisa expoziţia de primăvară a clubului ARFOMED (Clubul de Artă Fotografică al Medicilor din România).

   La Palatul Suţu a fost organizată expoziţia cu fotografii ale medicilor din cadrul Clubului Arfomed. Vernisajul a reunit membri ai clubului, invitaţi şi jurnalişti. Printre medicii participanţi se numără fotografi precum: Georgia Alexandra Baltog, Şerban Bălănescu, Cristina Beldescu, Raluca Bulea, Bogdan Buşe, Mihail Mihailide, Eliza Cinteză, Mircea Cinteză, Cristian Cotigă, Mihaela Cotigă, Alina Dellecase, Maria Dragotă, Maria Iacob şi Radu Stoenescu.

„Fotografia era o artă mult prea complicată“

   Preşedintele ARFOMED, dl prof. dr. Mircea Cinteză, a deschis expoziţia printr-un discurs despre „vechiul club de fotografie“, cel înfiinţat în urmă cu peste 50 de ani, o perioadă în care medicii „făceau fotografii pe care le developau în laboratoarele de radiologie ale spitalelor dumnealor“. Mai mult, în acea perioadă de început a clubului, „fotografia […] era o artă mult prea complicată“.
 
 

,,Medicul este practicantul ideal al artei fotografice“

 

   Deşi abordează subiecte „aparent banale“, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România (AAFR), dl Eugen Negrea, a considerat că imaginile expuse „au căpătat nebănuite valenţe estetice. Medicul este practicantul ideal al artei fotografice pentru că are capacitatea de a sesiza şi analiza amănunte pe lângă care, de multe ori, trecem nepăsători. Ştiinţa de a comunica, de a transmite mesaje de calitate şi responsabilitate […] se regăseşte în toate lucrările expuse“. Ca un punct culminant al discursului, Eugen Negrea a subliniat că acel element care face ca expoziţia să fie la „un nivel artistic foarte ridicat“ este „gradul de cultură generală al expozanţilor“ şi că „fără un bagaj temeinic de cunoştinţe generale nu poţi să faci o fotografie bună“.

 

Insigna AAF

 

   Mircea Cinteză, unul dintre membrii care s-au înscris în club în urmă cu 25 de ani, a primit „noua insignă a AAFR-ului“. Mulţumind, prof. dr. Mircea Cinteză l-a amintit pe mentorul clubului, Eugen Ciocan, cel care „ne găzduieşte în atelierul lui din Centrul Vechi“. Profesorul Cinteză a vorbit şi despre aparatele digitale care „ne permit să nu trăim în lumea electronică ci, folosind electronica, să trăim în lumea de frumos din jurul nostru“.

 

„Erau fotografii din altă lume“

 

   Fotograful profesionist Dragoş Lumpan a povestit despre vremurile din liceu, înainte de 1989, când se ducea la Policlinica Titan, la medicul de familie. Pe hol, spune dl Lumpan, erau fotografii din altă lume. „Fotografiile de atunci aveau, într-adevăr, o putere mai mare în ele decât cele de acum. Cu siguranţă şi din cauza că nu era inflaţia de fotografii de acum, apropo de inflaţia digitală şi a aparatelor de fotografiat“.

 

„De ici, de colo…“

 

   Ideea expoziţiei „De ici, de colo...“ a pornit, povesteşte profesorul Cinteză, de la Eugen Ciocan, care vorbea despre un proiect al Comisiei Europene legat de calitatea materialelor din presă. Acest proiect ar urma să împartă publicaţiile în două categorii: cele care abordează subiecte de tip tabloid şi cele serioase – care „nu au voie să ia în derâdere“. Titlurile fotografiilor respectă ideea acestui proiect, consideră Mircea Cinteză, adică un titlu serios sau unul comic, dar şi fotografiile în sine, care au două feţe: „una serioasă şi mai fadă şi alta uşuratică şi care uneori poate să distreze“. Totuşi, în „patru sau cinci ediţii“, spune dr. Cinteză, au găsit „una sau două [fotografii] la care se puteau imagina două titluri“. Prin urmare acest proiect „a căzut“, astfel că s-au făcut poze din toate domeniile, iar titlul expoziţiei „exprimă acest lucru“. Dr. Cinteză aminteşte şi de fotografiile medicale din reportaje, despre care spune că medicii nu le pot face, pentru că „bolnavii noştri, prin jurământul lui Hipocrate, nu trebuie să fie arătaţi în afară“, ceea ce nu permite „să arătăm drama sau tragedia care se găseşte în jurul nostru“. Ca o alternativă, el propune fotografia de vacanţă sau de peisaje, care se remarcă prin „transparenţă, bucurie, seninătate“, fotografia reportaj, care să surprindă aspecte ale culturii locului fotografiat, precum şi portretistica fotografică. „Avem imensa şansă să călătorim în lume şi să luăm ceva din diverse colţuri şi aici intervine legătura dintre imagine şi cultură“, spune preşedintele ARFOMED.

 

„După ce vorbeşte preşedintele, vicele tace!“

 

   Directorul fondator al săptămânalului „Viaţa medicală“, dr. Mihail Mihailide, a povestit despre întâlnirile oficiale dintre preşedintele SUA şi vicepreşedinte în cadrul cărora „după ce vorbeşte preşedintele, vicele tace“. „Numai în România“, a continuat dr. Mihailide, „după ce vorbeşte preşedintele, premierul refuză să tacă“, cu referire la preşedintele ARFOMED, dr. Mihailide imaginându-se în postura de premier. Cu umor, dr. Mihailide şi-a mărturisit greşeala: „Greşeala mea, de data aceasta între ghilimele, este aceea că v-am propus pe dumneavoastră preşedinte. Dacă nu greşeam în modul acesta fericit […] expoziţia aceasta probabil nu exista şi nu numai expoziţia, ci întreaga evoluţie a clubului nostru de fotografie. Pentru acest lucru, eu vă mulţumesc şi vă rămân dator“. 

 

Mulţumiri şi concluzii

 

   Problema membrilor, a încheiat prof. dr. Mircea Cinteză, rămâne „să găsim şi un sediu pentru AAFR […] să găsim o modalitate de exprimare, site-ul există, dar el poate să devină mult mai viu“. Concluzia serii a venit de la Dragoş Lumpan: „Mă bucur că existaţi în această formă fotografică!“

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe