Newsflash

Medicina bazată pe valori

de Dr. Al. TRIFAN - ian. 16 2013
Medicina bazată pe valori
   „Ce poate face filosofia pentru practica medicală?“ se întreabă Kenneth Fulford, întemeietorul şi îndrumătorul grupului de specialişti de la Oxford care se preocupă de două decenii de mariajul dintre medicină şi filosofie. „Biblia“ acestei „secte“ a constituit-o cartea sa: „Moral science and medical practice“. Termenul „moral“ din titlu se referă la teoria valorilor. În această singulară lucrare, autorul analizează toate instrumentele care caută valoarea în boală şi în diagnosticul medical. Ce anume face diferenţierea între diagnosticul bazat pe dovezi şi cel întemeiat pe evaluări, valori şi concepţii? Fulford răspunde împreună cu Giovanni Stanghellini şi Matthew Broome, într-un articol din „World Psychiatry“ (2004), la întrebarea aceasta şi aceea formulată la început. Ce caută filosofia în medicină? Lucrul poate cel mai important: să fundamenteze practica bazată pe valori (PBV) utilizând modele care conectează faptele cu valori şi concepte, ceea ce permite edificarea unor instrumente adaptate cunoaşterii globale a pacientului. PBV are intenţia de a concepe decizii efective în asistenţa medicală, pe terenul diferitelor şi uneori chiar potenţial conflictualelor valori implicate. Se poate vorbi în cadrul PBV nu atât de bune practici, cât de bune raţionamente sau prelucrări. Ele ar depinde, după autorii citaţi, de zece puncte, formulate astfel în sectorul clinic: • orice decizie trebuie să fie centrată pe pacient, care reprezintă valoarea principală • multidisciplinaritatea valorilor se află în prim-plan • conştientizarea faptului că este posibil ca diferite valori să fie concurente la luarea deciziilor • testarea deprinderilor pentru a fi adecvate obţinerii valorilor autentice • cunoaşterea valorilor principale relevante pentru diferite concluzii (simp­tomele patognomonice) • transmiterea deprin­derilor pentru clasificarea valorilor şi rezolvarea conflictelor • orice decizie trebuie să se bazeze pe fapte şi valori • evidenţierea valorii trebuie făcută în orice situaţie, nu numai când există un conflict • progresul ştiinţei conduce la posibilitatea de noi alegeri în medicină şi noile oportunităţi aduc noi valori • un parteneriat între PBV şi decidenţi.
   Orientarea spre o medicină bazată pe valori (MBV) va putea contribui la extincţia stigmatizării pe care boala o imprimă dimensiunii umane. Axiologia ne arată că omul bolnav nu este un alt om şi că de multe ori infirmităţile sale îi conferă achiziţia unor aptitudini morale care nu se regăsesc în euforia stării de sănătate. Este suficient să privim creaţia unor mari bolnavi unde infirmitatea a desluşit un spectru de nuanţe estetice de excepţie. Dar nu este vorba numai de aceasta, ci şi de faptul că PBV ne învaţă să considerăm pacientul cu HIV/SIDA, cu epilepsie ori cu schizofrenie nu ca pe o fiinţă care şi-a pierdut valoarea umană, ci ca pe un semen de-al nostru, care, prin existenţa sa, demonstrează diversitatea infinită a naturii. MBV are un cuvânt de spus în opoziţia dintre organizarea pragmatică a modelelor de îngrijire medicală şi acelea centrate pe menţinerea valorii umane. Pediatria, psihiatria şi geriatria şi-au dezvoltat continuu metodele de îngrijire la domiciliu, păstrătoare în cea mai mare măsură a valorii umane a pacientului. În aceeaşi măsură, patul de spital a devenit ţinta unor reforme în care conceptul de pragmatism a fost temperat de cel al „feţei umane“. Gândirea reflexivă este chemată în ajutor atunci când apare un conflict între cerinţele familiale, instituţiile sociale şi autonomia pacienţilor. Până în anul 1990, în ţara noastră, ca urmare a unei filosofii reducţionist-materialiste, instituţiile socio-medicale emanate din excesul de autoritate striveau atât contextul familial, cât şi autonomia pacienţilor. Devierile au fost aplicate din cauză că nu a fost luat în seamă terminalul gândirii conceptuale prin care zburăm spre o viziune clară a sensurilor lumii în care trăim.
   Nu este de prisos a observa că interdisci­plinaritatea care stă astăzi la temelia cercetării medicale s-a născut pe tărâmul filosofiei. Într-adevăr, aceasta şi-a alimentat cursul din izvoarele diferitelor discipline particulare, condensând aburul lor conceptual. În acest fel, filosofia ne-a arătat beneficiul pe care-l obţinem prin conectarea minţilor.
   Un ultim – dar poate nu cel din urmă – domeniu în care inferenţele axiomatice şi aforistice ale filosofiei au prins rădăcini este educaţia medicală continuă. Aici, începutul este făcut de familiarizarea cu aptitudinile clinice şi tehnice generice, fără de care specializările ar fi lipsite de un suport trainic.
   În final, intrarea medicinii în secolul XXI a dus cu sine obstacole din ce în ce mai vizibile, apărute prin multiplicarea aritmetică sau poate chiar logaritmică a investigării tehnice disponibile în cercetarea şi identificarea bolilor. În această situaţie a început să se scrie (Woodbridge şi Fulford) despre întocmirea unei lucrări, un ghid de bună practică unde, alături de practica bazată pe dovezi, să se afle şi o practică bazată pe valori.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe