Newsflash

Medicina, profesie fără strălucire

de - mai 26 2017
Medicina, profesie fără strălucire

     Profesiile liberale, cum e și cea de medic, nu se bucurau la mijlocul secolului al XIX-lea de un prestigiu social deosebit. În acest sens, memoriile lui Nicolae Krețulescu sunt ilustrative. Despre întoarcerea de la studii, cu titlul de doctor în medicină al Facultății de Medicină de la Paris, tânărul nostru spune: „Câteva zile după sosirea mea în București, m-am prezentat la Alexandru Vodă Ghica, care mă cunoștea dinaintea plecării mele la Paris, pe când nu se făcuse domn. Vodă Ghica, primindu-mă cu cea mai mare afabilitate, cea dintâi întrebare ce mi-a adresat într-un mod familiar a fost «că ce idee am avut ca să învăț medicina, că nu e de mine, că s-o las în lături și să urmez cariera părinților și moșilor mei»; i-am răspuns că timpurile vechi au trecut, că trebuie să căutăm și noi a păși înainte alături de popoarele civilizate, că scopul meu, îmbrățișând medicina n-a fost și nu este decât de a ridica profesiunile liberale atât de disprețuite la noi în țară și considerate de publicul român de domeniul exclusiv al străinilor, lor numai aparținând a fi doctori, farmaciști, ingineri, artiști etc.”. (Kretzulescu, 1895)

 

Fragment reprodus din volumul România Medicilor, publicat de editura Humanitas.
Constantin Bărbulescu
, autorul lucrării, predă la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe