Newsflash

Medicină și justiție

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - sept. 12 2016
Medicină și justiție
    Autorul citatului alăturat a trăit în secolul XIX, într-o perioadă în care procesele intentate medicilor și medicinii erau extrem de rare, aproape inexistente, chiar în așa-zisa lume civilizată de atunci, Anglia, Franța sau Statele Unite. De aceea, citatul ar trebui să-i surprindă pe cei care cunosc istoria relațiilor dintre medicină și justiție. Un amănunt interesant din viața lui David Paul Brown, avocat din Philadelphia, va explica, poate, lucrurile: adolescent fiind, Brown a dorit să devină medic și a început studiile în această direcție, fără însă să le termine, întrucât „a schimbat macazul“ și a hotărât să urmeze dreptul. A avut o lungă și reușită carieră în domeniul criminalisticii. A cunoscut numeroase aspecte ale medicinii judiciare și e de presupus că s-a lovit de mulți medici care au luat parte la procese intentate acuzaților de crimă. Așa se poate explica faptul că Brown a avut ocazia să judece și să observe medicii cu care a venit în contact, clasificându-i după cunoștințele lor medico-legale și judiciare.
    Oare lucrurile s-au schimbat în mod radical de atunci? În primul rând, apariția slujitorilor lui Esculap în sălile tribunalelor a devenit o realitate aproape zilnică. În majoritatea țărilor, numărul acțiunilor judiciare împotriva instituțiilor medicale și medicilor crește de la o zi la alta. Explicațiile sunt simple. Cetățeanul zilelor noastre își cunoaște din ce în ce mai bine drepturile și dorește să i se facă dreptate ori de câte ori simte că tratamentul ce i s-a oferit nu a fost cel așteptat, mai ales când rezultatele sunt nefavorabile.
    Pacientul de azi e mult mai bine informat în legătură cu maladia sa și cu metodele de tratament, precum și cu rezultatele probabile la care trebuie să se aștepte. Accesul la informație a devenit universal și mai bine de jumătate din populația globului posedă facilitățile necesare pentru a ajunge la datele de care are nevoie. Epoca în care opinia medicului era considerată ca venită „de pe muntele Sinai“ a dispărut cu desăvârșire, fiecare cuvânt și fiecare propunere a medicului sunt luate cu titlul de inventar, verificate, dezbătute, confruntate adesea cu o a doua sau chiar a treia opinie. În plus, de ani buni asistăm la un fenomen de origine nord-americană răspândit tot mai larg: atitudinea activă a avocaților, care nu așteaptă să fie contactați de viitorii clienți, ci inițiază discuții preliminare cu acei pacienți care ar putea fi nemulțumiți de tratamentul oferit. În urmă cu zeci de ani, mi se povestise de acei avocați americani care se plimbau pe coridoarele spitalelor, observau cu atenție pacienții internați și-i acostau pentru cele mai neimportante efecte secundare ale unui tratament, cum ar fi hematomul apărut la locul puncției venoase pentru colectare de sânge în vederea analizelor. Din toate aceste motive întâlnirea dintre un avocat și un medic în sălile tribunalelor a devenit un fapt curent, ceea ce a produs un alt fenomen și anume permanentul efort al uneia din profesii de a acumula cunoștințe în domeniul celeilalte.
    Nu sunt la curent cu ce se întâmplă în acest domeniu în România, dar în Israel crește în mod constant numărul medicilor care, după terminarea unei specializări în domeniul medical, urmează cursurile unei facultăți de drept, trec examenele de barou și primesc dreptul de liberă practică în această a doua profesie. Unii părăsesc în totalitate medicina și dedică dreptului anii de maturitate. Printre ei se află azi distinși avocați și juriști, care, bineînțeles, abordează cu precădere cazurile medico-legale, în care dubla expertiză le asigură un avantaj clar în fața oricărui alt profesionist.
    Mi s-ar putea riposta că medicii care abandonează profesiunea în favoarea alteia o fac pentru că nu au reușit să se afirme în meseria inițială, ceea ce-i obligă să caute o „nișă“ alternativă – și nu am argumente pentru a combate această afirmație. Dar, indiferent de motivele care stau la bază, fenomenul nu poate fi contestat. O scurtă privire asupra celor mai mult de o sută de dosare medico-legale care mi-au trecut prin mână indică o semnificativă prezență a confraților mei, de data aceasta în calitate de reprezentanți ai intereselor judiciare ale pacienților. Mai puțini sunt medicii-avocați care și-au stabilit câmpul de activitate în instituțiile medicale, în rol de apărători sau având în grijă managementul riscului, o activitate obligatorie în fiecare instituție spitalicească israeliană.
    Care e situația în partea cealaltă, amintită de Brown? În ce măsură s-a creat o pătură de juriști dedicați problemelor și cazurilor medico-legale? Nu cunosc (ceea ce nu înseamnă că nu există!) avocați care au absolvit apoi și o facultate de medicină, dar am avut de-a lungul vremii contact cu juriști ce posedau vaste cunoștințe de medicină, începând cu bazele anatomiei și fiziologiei și continuând cu anumite aspecte ale patologiei medicale, mai ales în traumatologie, chirurgie și obstetrică, trei domenii care împreună cu terapia intensivă și anestezia acoperă cea mai mare parte a plângerilor împotriva instituțiilor medicale.
    De obicei, e vorba de avocați cu stagii îndelungate și o vastă experiență în domeniul medico-legal. O discuție cu un asemenea jurist oferă ocazia de a aprecia ușurința cu care fiecare din ei „înoată“ în noianul de date medicale, justețea remarcilor și corecta judecată a faptelor cuprinse în dosar. Asemenea profesioniști știu să cântărească de la bun început șansele de succes în cazul depunerii unei plângeri și mai ales cunosc metodele de a reduce la minimum (sau chiar de a anula) dorințele pacientului de a depune o plângere oficială împotriva unui medic sau unei instituții spitalicești, în situația în care nu poate fi vorba de malpraxis. Un asemenea avocat posedă experiența necesară de a decela acele cazuri în care e nevoie de părerea unui medic specialist înainte de a deschide orice acțiune judiciară.
   Dar nu despre medicii-avocați și nu despre avocații posesori ai unei vaste experiențe medico-judiciare și a unui discernământ corect amintea Brown în citatul alăturat. El se referea la acei medici și avocați care se remarcă printr-o totală neînțelegere (sau chiar ignoranță) a realității care pune față în față cele două grupe de profesioniști și care cere din partea fiecăruia o bună cunoaștere a situației din punct de vedere medical sau judiciar. Cu alte cuvinte, obligația de a cunoaște și partea cealaltă, o modificare a vechiului dicton latin audiatur et altera pars (ascultă și partea cealaltă).
    Lipsa de înțelegere a implicațiilor medico-legale conduce spre o largă gamă de greșeli, uneori cu consecințe grave. De exemplu, absența unor date esențiale din foaia de observație a pacientului. Am întâlnit cazuri în care saturația sângelui cu oxigen era înscrisă în dosarul pacientului doar o dată pe zi, deși acesta fusese monitorizat 24 de ore din 24. Cum poți explica judecătorului această aparentă lipsă de grijă pentru situația pacientului aflat în insuficiență respiratorie? Sau greșeli în consemnarea dozelor utilizate la un pacient aflat în stop cardiac. S-a administrat adrenalină, e adevărat, dar cât și la ce oră și de câte ori? Lipsa informației scrise, privind situația pacientului internat, cel puțin de trei ori pe zi, după ce fusese consultat în fiecare tură, duce la concluzia eronată după care pacientul a fost neglijat opt sau chiar 16 ore, fără ca personalul medical să-l fi examinat, deși e clar că medicul și-a făcut vizita la fiecare bolnav de mai multe ori în timpul gărzii sale.
    Problema consimțământului pacientului pentru orice intervenție invazivă e mai mult decât acută și ocupă un loc important pe lista cauzelor ce se impută medicului acuzat de neglijență. De cele mai multe ori, lipsește din acest document o frază esențială, care atestă că pacientul și/sau familia sa au primit toate explicațiile legate de viitorul tratament și le-au înțeles pe deplin.
    Toate exemplele de mai sus, alese aproape la întâmplare dintr-o multitudine de acuzații aduse medicului și instituției spitalicești, dovedesc o totală lipsă de înțelegere a aspectelor medico-legale din ziua de azi. Și nu avem dreptul să credem că tendința e spre diminuarea cazurilor în care un act medical, diagnostic sau terapeutic, ajunge pe băncile tribunalului. În toată lumea, numărul dosarelor de acest gen crește, dat fiind faptul că pacientul și/sau familia doresc o compensație bănească pentru așa-zisele daune provocate, precum și (în cazuri foarte grave, letale) dreptate și pedepsirea celor vinovați.
    Dar lipsa de înțelegere reciprocă nu se oprește aici. Voi da doar două exemple, ambele preluate din propria „colecție“ de dosare medico-judiciare. În ambele cazuri devine clară totala lipsă de experiență din partea avocaților care s-au însărcinat să ducă la bun sfârșit o plângere a pacientului, fără să posede nici cele mai elementare date medicale. Într-unul din cazuri, pacientul suferind de spondilită anchilozantă trece printr-o intervenție abdominală sub anestezie generală cu intubație traheală. La o lună după intervenție, pacientul se adresează unui avocat pentru faptul că postoperator a rămas paraplegic. Avocatul, necunoscând desfășurarea evenimentelor, deschide un site de internet și găsește că intubația traheală cu hiperextensia extremității cefalice poate duce la lezarea măduvei spinării la nivel cervical și paraplegie. Deci se întocmește capul de acuzare și se solicită opinia unui medic anestezist specialist. Acesta descoperă în foaia de observație a pacientului un fapt extrem de important: paraplegia a apărut la 11 zile după intervenție, în care timp pacientul fusese complet mobilizat, se plimbase pe culoarele spitalului, deci o complicație fără nicio legătură cu actul anestezic!
    Al doilea caz se referă la o leziune de nerv peroneu după analgezie peridurală pentru naștere pe cale vaginală, cel implicat în dosar fiind medicul anestezist, fără ca avocatul să se fi consultat cu un medic ginecolog, care i-ar fi putut aduce la cunoștință simplul fapt că leziunile de nerv peroneu pot fi produse (e drept, foarte rar) de însuși travaliul nașterii, mai ales atunci când e vorba de o analgezie peridurală executată fără greș, de un expert în anestezia obstetricală.
    Concluzia ce se impune provine dintr-o privire istorică. Cum spune francezul, cu cât lucrurile se schimbă mai mult, cu atât ele rămân la fel! Ceea ce era evident încă acum aproape două secole, rămâne valabil până în ziua de azi. În Israel spunem: datoria ignorantului e să înceteze să ignore realitatea și să încerce s-o înțeleagă!
 

Un medic care nu posedă elementare noțiuni despre legi și justiție și un avocat căruia îi lipsesc cunoștințele de bază în materie de medicină – nici unul, nici altul nu-și vor putea îndeplini meseria așa cum se cuvine.“
(David Paul Brown, 1795–1872)

 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe