Newsflash

Medicul-pacient

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - aug. 14 2014
Medicul-pacient
   Despre psihologia medicului afectat de boală s-a discutat, s-a scris şi s-a vorbit mult, ba chiar au apărut şi filme în care eroul principal e un medic fie aflat în faţa unei intervenţii chirurgicale complicate, fie luptându-se cu o maladie fără remediu.
   Galen, unul dintre cei mai cunoscuţi medici şi filozofi ai Antichităţii, în citatul alăturat, care-i este atribuit, nu vorbeşte despre grija medicului de a-şi trata propria boală, ci se referă (cel puţin aşa interpretez eu) la obligaţia medicului de a lua în considerare ceea ce trebuie făcut pentru a preveni o maladie, pentru a-şi păstra propria sănătate. Cinicii ar putea afirma că, de fapt, atenţia pe care un medic trebuie s-o acorde propriei stări de sănătate e o obligaţie faţă de pacienţii săi, pentru simplul motiv că un medic bolnav e obligat să-şi părăsească activitatea zilnică şi să se dedice propriei întremări.
   Preceptul galenian conţine însă şi un element de perfecţiune şi etică profesională. Cum va fi privit medicul de pacienţi în situaţia în care el însuşi nu se dovedeşte capabil a lua măsurile necesare pentru a-şi prezerva sănătatea? Nu pot să nu-mi amintesc acei confraţi fumători inveteraţi, care nu-şi permiteau „luxul“ de a fuma în faţa propriilor pacienţi pentru a nu afecta opinia acestora despre medicul lor curant şi, în acelaşi timp, pentru a oferi o bază solidă şi un exemplu personal în perpetua luptă împotriva acestui obicei dăunător.
   Îmi menţin părerea despre aspectul preventiv al citatului lui Galen pentru că nu-mi închipui că există printre noi colegi care, afectaţi de o maladie, o neglijează şi se expun posibilelor complicaţii inerente unei stări patologice netratate la timp. Nimeni nu are nevoie de a i se aminti că şi el, medicul, are obligaţia (şi dreptul) de a fi tratat şi urmărit medical până la completa vindecare sau cel puţin până la vădita ameliorare a simptomelor.
   Impedimentul major în atitudinea medicului faţă de propria sa sănătate e reprezentat de atitudinea de ignorare, conştientă sau nu, a acelor precepte care oferă oricărui individ şansa de a-şi prezerva starea de sănătate. Cu alte cuvinte, e vorba de atitudinea medicului faţă de recomandările din literatura medicală privitoare la prevenirea bolilor. Reco­mand cititorului să se uite în jurul său (în anumite cazuri, chiar în oglindă!) şi să remarce prezenţa medicilor care suferă de obezitate sau, şi mai rău, de ceea ce numim azi „sindromul metabolic“ (hipertensiune arterială, hipercolesterolemie, diabet zaharat), care „consumă“ zilnic două pachete de ţigări sau se „dedică“ peste măsură picăturii ama­­re. Sedentarismul impus de activitatea în cabinet, în faţa calculatorului, lipsa de aten­ţie pentru activitatea fizică sunt fenomene de care suferă nu numai societatea modernă dar, din păcate, şi medicii, care ar trebui să reprezinte un exemplu pentru cei din jur.
   Literatura de specialitate remarcă faptul că aproximativ 50% din ceea ce ni se întâmplă ca pacienţi (mă refer în special la bolile cronice metabolice, cardiovasculare, respiratorii, renale sau hepatice) se poate pune pe seama neglijenţei personale faţă de propria sănătate. Dacă aceasta e realitatea, ea pretinde medicului (în primul rând lui) să ia măsurile necesare pentru a micşora, pe cât se poate, pericolul apariţiei unei maladii care poate fi prevenită cu ajutorul unor măsuri de comportare minimale.
   Citatul lui Galen mă aduce spre un subiect care m-a preocupat şi a reprezentat subiectul ultimelor mele studii, anume stresul profesional al medicului. Un domeniu de care literatura de specialitate se ocupă mai puţin. Stresul profesional nu se lasă diagnosticat cu uşurinţă. Fatigabilitatea cronică e interpretată ca un fenomen natural, aproape eroic, în viaţa medicului eminamente dedicat sorţii pacienţilor săi. Izolarea socială, conflictele familiale, tendinţa la uzul necontrolat de alcool, tulburări de memorie şi de concentrare, toate sunt fenomene legate de stres, dar interpretarea lor corectă se lasă aşteptată, pentru că medicul (ca şi alţi profesionişti) e tentat să ignore schimbările din comportamentul său zilnic sau să le găsească explicaţii fără legătură cu realitatea.
    Într-un studiu recent publicat, am putut dovedi prezenţa stresului profesional la acei medici ATI la care povara activităţii clinice era transferată şi continuată în viaţa privată. Acei medici care duc acasă, la întoarcerea de la spital, tot greul şi problemele ivite în cursul activităţii la spital, suferă de ceea ce noi numim sindromul burnout, prezintă modificări ale nivelului cortizolului salivar şi sunt afectaţi semnificativ mai serios de problemele curente ivite în practica de zi cu zi. Nu pot afirma că această stare de fapt e caracteristică numai medicilor ATI, pentru că, din păcate, studii similare pe grupuri de medici din alte specialităţi nu par a prezenta un interes deosebit. Puţinătatea datelor în această direcţie e evidentă. Dar, chiar în lipsa unor date precise, devine evidentă necesitatea de a preveni şi combate stresul profesional, o entitate nu mai puţin periculoasă decât alte situaţii patologice cu prognostic rezervat.
    Galen a fost şi medic, dar şi filozof. Despre el s-a spus: „Primum sane medicorum esse, philosophorum autem solum“ (primul între medici, unic printre filozofi). Aportul său la evoluţia medicinii e covârşitor: obligat să se bazeze pe studii de vivisecţie şi disecţie de animale (legea romană interzicând autopsiile), el a descris pentru prima oară diferenţa dintre circulaţia venoasă şi cea arterială, precum şi cea dintre inervaţia motorie şi senzorială. Printre preceptele sale medicale se distinge, pentru prima oară în istoria medicinii, ideea de prognostic al bolii, concept extrem de criticat de contemporanii săi, care vedeau în evoluţia stărilor patologice doar intervenţia zeilor. Iată opinia sa despre acest aspect al medicinii: „În medicina modernă, trebuie să facem distincţie între judecata diagnostică (bazată pe cunoştinţele ştiinţifice ale maladiei pacientului) şi judecata prognostică (ceea ce urmează să se întâmple cu pacientul respectiv)“. Citatul acesta îl plasează pe Galen ca promotor al ceea ce azi numim „medicină bazată pe dovezi“; dacă aşa stau lucrurile, se poate afirma că Galen e una dintre marile personalităţi ale medicinii din toate timpurile.
   Într-una din lungile căutări de date din literatură, am găsit un citat aparţinând lui S. K. Howard, cunoscut anestezist american: „A venit timpul să căutăm probe ştiinţifice care să dovedească importanţa siguranţei tratamentului aplicat pacientului. Şi asta pentru că următoarea viaţă pe care va trebui s-o salvăm va fi, poate, a noastră“. Nu am nicio ezitare în a susţine că şi Galen ar fi fost pe deplin de acord cu acest precept.

 

„Niciun medic nu va fi apreciat pentru grija pentru sănătatea pacienţilor săi, dacă nu se va îngriji de propria sa sănătate.“(Galen, 130–200)


Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe