Newsflash

Medicul scriitor

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - apr. 3 2014
Medicul scriitor
   Iată că, după primele două „esenţe tari“, una citând un celebru medic, a doua aparţinând unui celebru scriitor şi publicist, a venit rândul unui personaj a cărui viaţă a fost o perfectă combinaţie între cele două tărâmuri de activitate: medicina şi literatura.
   Citatul alăturat a reprezentat pentru semnatarul acestor rânduri o importantă sursă de inspiraţie şi numai datorită excelentei exprimări a atât de cunoscutului scriitor rus am găsit curajul de a scrie un eseu intitulat „Stetoscopul, bisturiul şi stiloul“, publicat acum câţiva ani într-un prestigios jurnal medical american*. În ochii mei, citatul acesta, de altfel celebru, e chintesenţa preocupării medicului din toate timpurile de a pune pe hârtie elemente din propria sa viaţă personală şi profesională. Lista medicilor scriitori e prea lungă, însă nimeni nu poate uita că W. Somerset Maugham, A. J. Cronin, Michael Crichton, Arthur Conan Doyle, Georges Duhamel, Carlo Levi, Irvin Yalom şi mulţi alţii au fost toţi doctori, cu toţii au practicat medicina, dedicându-se în acelaşi timp beletristicii.
   Iar întrebarea care se impune e următoarea: oare de ce noi, medicii, scriem literatură mai mult decât orice altă ghildă liberă? Răspunsul nu vine de la sine, deşi pentru unii el pare a fi clar şi simplu. Noi, medicii, acumulăm de a lungul carierei o cantitate imensă de informaţii de natură umană. Ce e anamneza dacă nu un mecanism de colectare de date despre cel sau cea din faţa noastră? Şi de câte ori nu ni se întâmplă să auzim şi să înregistrăm, pe lângă amănunte legate de sănătatea pacientului, adevărate spovedanii ce oferă imagini veridice din viaţa particulară a acestuia şi a familiei sale?
   Dar mai e ceva, un aspect ce nu trebuie neglijat. Clinicianul e responsabil de calitatea tratamentului medical, dar nu şi de rezultatul lui! De prea multe ori, evoluţia pacientului e contrară eforturilor făcute de medic pentru a ameliora situaţia şi a salva o viaţă omenească. Deznădejdea şi tristeţea nu sunt apanajul numai al pacientului în imposibilitate de a fi tratat sau numai al familiei bolnavului decedat. Şi, cum medicul nu poate sucomba cu fiecare din pacienţii săi, compensaţia poate fi facilitată prin simpla punere pe hârtie, sub o formă sau alta, a acelor amănunte care, din date medicale, devin elementele unei intrigi literare. Pentru mulţi scriitori, soarta personajelor e în mâna autorului şi nu depinde de nicio altă putere sau instanţă. Oare, într-adevăr, acest fapt poate fi o sublimare a frustrării care te copleşeşte cu fiecare eşec profesional?
   Anton Pavlovici Cehov (1860–1904) a îmbinat într-un mod perfect viaţa de medic cu talentul de scriitor. Absolvent al Facultăţii de Medicină din Moscova, el s-a întreţinut din scris pe tot timpul studiilor şi, după ter­minarea lor, a funcţionat ca medic de familie în diverse gubernii ale Rusiei sfârşitului de secol XIX. În marea parte a activităţii sale profesionale, a tratat pacienţi săraci şi nu a pretins bani ca o compensaţie pentru activitatea depusă. A organizat campanii de eradicare a holerei, dar mai ales a încercat, cu umilele sale puteri, să amelioreze permanenta stare de subnutriţie a populaţiei rurale. Din propriile venituri, a construit trei şcoli, un dispensar şi o staţie de pompieri în regiunea în care activa ca medic.
   Faima sa de medic devotat pacienţilor săi s-a răspândit cu viteza fulgerului în satele din jurul comunei Melihovo, unde practica, şi valuri de ţărani bolnavi, femei şi copii au început să apară în faţa dispensarului, în fiecare dimineaţă. După ce-şi vedea pacienţii în cabinet, pleca la distanţe mari pentru a-şi vizita bolnavii care nu aveau cum să ajungă la dispensar. Împărţea medicamente gratis, examina, dădea sfaturi, dar era conştient de cumplitele condiţii în care trăia mujicul rus. Această stare de lucruri l-a inspirat în multe din scrierile sale, precum nuvela „Ţăranii“, în care e descrisă mizeria izbei ţăranului sărac.
   În 1886, la puţin timp după absolvirea facultăţii, au apărut primele semne de tuberculoză pulmonară, o boală de care va suferi tot restul vieţii sale şi care va fi cauza morţii sale în anul 1904. În ciuda penuriei mijloacelor de comunicare din epocă, Cehov a fost apreciat de lumea literară a Europei şi faima sa a depăşit graniţele Rusiei, încă din timpul vieţii sale. Unul din admiratorii săi a fost George Bernard Shaw, care a văzut în descrierea vieţii ţăranului rus o interesantă similitudine cu suferinţele englezului sărac şi împovărat de griji.
   Medicii scriu şi publică. Diverse facultăţi de medicină din lume organizează cursuri de literatură şi multe publicaţii ştiinţifice medicale oferă din când în când loc unor încercări literare ale colegilor de breas­lă. Se pare că scrisul e o necesitate impe­rioasă pentru mulţi dintre noi. Iar rezultatul e fără discuţie un preţios dar oferit de medici iubitorilor de beletristică, încă o contribuţie a medicinii la procesul de înfrumuseţare a vieţii de toate zilele.

 

* Gurman GM. The stethoscope, the lancet, and the pen. An essay. Connecticut Medicine. 2007 Jun-Jul;71(6):343-7
 
„Medicina e soţia mea legală, iar literatura amanta mea. Când mă satur de una, îmi petrec noaptea cu cealaltă. Deşi asta se întâmplă doar ocazional, felul acesta de viaţă e mai puţin plictisitor şi, în plus, niciuna din ele nu suferă din cauza infidelităţii mele.“
(Anton Cehov, scrisoare către Alexei Suvorin, 11 septembrie 1888)
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe