Newsflash

Medicul și suferința

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - mar. 31 2017
Medicul și suferința
     Zilele educației medicale, un proiect studențesc demn de luat în seama, a devenit deja tradiție – prima ediție s-a desfășurat la București în 2008. Printre conferințele susținute, unele au fost dedicate orientării profesionale. Colegi mai mari (medici rezidenți, specialiști sau medici primari) au prezentat studenților motive pentru alegerea unei specialități sau nu și au răspuns întrebărilor auditoriului. A revenit de mai multe ori în discuție problema îndeplinirii misiunii de medic în țară sau în afară.
   La întrebarea unui reporter cu privire la activitatea în străinătate și motivele alegerii plecării din țară pentru o vreme, răspunsul unuia dintre colegi a fost „După trei ani și jumătate lucrați într-un spital de urgență, cu rezultate dintre cele mai bune, având o viață liniștită și o familie fericită, simțeam că pot mai mult. Profesional, existau numeroase oferte din străinătate. Am ales Germania, unde împreună cu soția mea, am lucrat vreme de doi ani. A fost un efort mare, un sacrificiu, dar pasiunea pentru profesie și dorința de împlinire profesională erau determinante. Într-adevăr, în Germania pot spune că m-am desăvârșit profesional, muncind și învățând continuu, alături de unii dintre cei mai mari profesioniști”.
   Nu era prima perioadă petrecută în afara României. A ales o specialitate grea, numită de unii „regina artelor chirurgicale”, orientându-se după un mentor care i-a fost alături nu doar în perioada rezidențiatului. Din amintirile acelei perioade a istorisit următoarele: „A fost o experiență utilă și, la vremea aceea, impresionantă. Am făcut cunoștință cu un sistem de sănătate în care pacientul era în centrul actului medical. Se discutau problemele de sănătate prin prisma protocoalelor și standardelor terapeutice, nimic nu era la voia întâmplării. Am fost impresionat de faptul că rezidenții erau responsabilizați, fiind lăsați să lucreze, să opereze singuri sau sub supraveghere mult mai mult decât în România, în funcție de anul de pregătire în care se aflau. Marea frustrare a unui tânăr chirurg este să nu lucreze, să nu pună el mâna. În Franța, tinerilor chirurgi li se permite să facă părți din operații sau chiar operații întregi, sub supravegherea sau îndrumarea unui senior”. Însă, având toate aceste experiențe, având motive de mulțumire și desăvârșire profesională, alegerea finală a fost desăvârșirea misiunii acasă, pentru mai binele familiei și pentru miile de pacienți care au beneficiat și vor beneficia de calitățile sale.
   Vorbind despre dotări și despre capacitățile sistemului sanitar românesc în a atinge performanțele descrise în alte sisteme, occidentale, un alt coleg amintește că mulți dintre cei care sunt mai bogați sau au anumite funcții și posibilități aleg să se trateze în străinătate: „Ei știu care e situația medicală din România și n-au încredere. În toate țările din Apus, la doi ani se schimbă și miscroscoape și aparatură. La noi, eu lucrez cu un microscop de 20 de ani. Am realizat unele programe de cercetare și așa am putut obține niște bani”.
   În interviul pe care l-a oferit, colegul a amintit și de unele episoade de la început de carieră, în vremuri în care evoluția postoperatorie era gravă, însoțită de sechele sau chiar un procent mare de decese. A discutat și despre tehnici pe care le-a învățat în Statele Unite, dar și despre modul în care a fost tratat de colegi care se pare că au spus altor colegi cu privire la viitorul său chirurgical: „O să opereze el acolo când o să zboare bivolul deasupra clădirii”. Este vorba despre un citat, despre o amintire, însă având în vedere lucrurile pe care le-am văzut și eu în direct, vorbele pe care le-am auzit, este foarte posibil ca respectivul comportament necolegial să fi fost chiar și mai deplorabil. Ajungând în secția care îi fusese repartizată, colegul își amintește că „totul era deplorabil, cu ciment crăpat, furnici, gândaci. Am făcut dezinfecție, masă de operație nu aveam. Dar peste drum de noi era fabrica de instrumentar medical. Am vorbit acolo și am reușit să-mi dotez această secție cu aparatură și instrumentar obișnuit. Atunci am făcut un demers la ministerul sănătății și la direcția spitalului că nu pot să operez în această secție fiindcă nu am grup de sânge, nu am instrumentar suficient. M-au chemat la minister și mi-au zis că nu pot să mă ajute”, deoarece le era teamă de repercusiuni; influența decidentului de atunci era hiperbolizată.
   Legat de modul în care activitatea unui coleg, medic, este recompensată prin salariu am aflat ceea ce este de altfel binecunoscut tuturor guvernelor, președinților, parlamentarilor, decidenților, inclusiv celor care decid să se trateze în străinătate, cu toate că în mod demagogic spun că susțin sistemul de sănătate românesc. „Salariile au fost tot timpul mici. Exact când am terminat eu, salariile erau la fel. Eu aveam 700 de lei pe lună, dădeam 500 de lei la gazdă și 200 de lei mă costa masa. Am scris acasă să-mi trimită niște bani. Ai mei au rămas stupefiați: «Păi, cum? Tu ai ajuns medic și ceri bani de la noi?» Asta era situația”. Acum nu mai este așa. În urmă cu doi ani, încă era. Mie nu îmi pare rău că un medic rezident în anul întâi are un salariu transformat în euro echivalent cu salariul pe care îl aveam eu cu grad de conferențiar, la început. Sigur este că m-aș bucura ca salariul să le fie și mai mare. Un tânăr coleg, în dezvoltare, ar trebui să se poată concentra pe învățat și practică fără a se gândi și a avea grija zilei de mâine. Poate că promisiunile despre care am auzit la televizor vor fi puse în practică. Habar nu am dacă va fi așa – totuși, ceva trebuie să se întâmple, să nu rămână mai departe doar cu demagogii. Nu este ușor să îi spui unui tânăr că trebuie să își ducă la bun sfârșit misiunea în țara în care s-a născut, dar nici imposibil. Fiecare are, fiecare avem o datorie indestructibilă față de țara noastră. Recunoscută sau nu – datoria rămâne.
   În ceea ce privește activitatea în străinătate, colegul nostru mai transmite către tânărul care ar dori să urmeze studiile facultății de medicină următorul mesaj: „Eu l-aș sfătui să meargă în străinătate și să vadă cum e acolo și să se întoarcă în țară”. Domnia sa a ales să lucreze în România, pentru români, chiar dacă a lucrat și în străinătate și ar fi putut să părăsească oricând țara natală. În peste cincizeci de ani de carieră a realizat zeci de mii de operații, iar pe ușa cabinetului stă și astăzi scris: „Toate consultațiile sunt gratuite”.
   Un fost pacient, pe un bloc, discută despre un alt coleg. „E duminică, așadar, când unul dintre îngeri îmi dă e-mailul medicului, nu înainte de a-i da el un telefon, ca să mă introducă. Primesc răspuns imediat la mai toate întrebările, dar și numărul său de telefon, în caz că mai am și altele. Am un milion de întrebări, deci sun. Îmi răspunde o voce tânără și nefiresc de blândă. Nu sunt obișnuită ca vocile medicilor să fie atât de blânde. Mă simt ca și cum aș visa, mai ales când îi spun că urmează să mai vedem un doctor din București și nu-mi închide telefonul. În afară, noțiunea de second opinion, e o practică obișnuită. În România, dacă-i spui unui medic că vrei să mai vorbești și cu altul, îți arată ușa”. Nu este chiar așa. Chiar și exemplul prezent dovedește că sunt colegi care procedează așa cum se cuvine. Este drept că poți întâlni și reacții mai puțin plăcute, din păcate. Uneori aceste reacții sunt chiar și față de colegi aflați în suferință, lipsa de colegialitate în astfel de împrejurări fiind și mai apăsătoare. Colegul despre care am amintit a lucrat în străinătate fie ca bursier, fie în cadrul unor activități pentru supraspecializare, putea la rândul său să rămână acolo și încă în cele mai bune condiții (profesionale), dar... nu plecase în străinătate ca să rămână, plecase ca să învețe meserie și să se întoarcă.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe