Newsflash

Michael York

de Madeleine KARACAŞIAN - apr. 12 2012
Michael York
   În vara trecută, în cadrul Festivalul Internaţional al Filmului Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca, era invitat cunoscutul actor englez Michael York, pentru a i se înmâna premiul pentru întreaga carieră, după ce, în anii anteriori, primiseră un asemenea trofeu şi alte vedete internaţionale, precum Claudia Cardinale, Catherine Deneuve sau Franco Nero. Din păcate, din motive de sănătate, Michael York nu a putut da curs invitaţiei. Iată însă că, în această primăvară, la 27 martie, Michael York împlineşte şapte decenii de viaţă, ani care nu şi-au lăsat amprenta pe chipul acestui bărbat frumos, distins şi cu aceeaşi alură elegantă dintotdeauna.
   Pe numele său adevărat Michael Hugh Johnson, Michael York a venit pe lume în mica localitate Fulmer din comitatul Buckinghamshire, în familia unei muziciene şi a unui fost militar în artileria regală britanică, ulterior director al unui renumit lanţ de magazine. Dovedind de timpuriu talent artistic, tânărul Michael a frecventat, de la vârsta de 16 ani, compania teatrală Michael Croft, după care a absolvit cursurile de teatru de la Universitatea Oxford. A fost angajat de Laurence Olivier la Teatrul Naţional din Londra, debutând pe West End într-un mic rol din „Hamlet“. Shakespeare avea să-i ofere tânărului actor şanse importante – prin primele sale apariţii teatrale şi cine­mato­grafice. Franco Zeffirelli a fost cel ce l-a promovat, treptat, atât în montarea „Mult zgomot pentru nimic“, cât şi în filmele „Îmblânzirea scorpiei“ (rolul Lucentio), alături de celebrul cuplu Elizabeth Taylor – Richard Burton, apoi în rolul crudului Tybalt din minunata adaptare a lui Zeffirelli, după „Romeo şi Julieta“ (1968). Între timp, interpretase şi rolul lui Jolyon (Joly) din faimosul serial de televiziune „Forsyte Saga“. În aceeaşi perioadă, Joseph Losey îl remarcă pe acest tânăr şi frumos actor, făcând din el interpretul studentului William din thrillerul modern „Accident“ (Accidentul). I se deschide astfel drumul spre o frumoasă carieră internaţională, axată mai mult însă pe roluri din filme comerciale.
   „Cabaret“, musical realizat de Bob Fosse, a fost unul dintre cele mai reuşite filme despre ascensiu­nea nazismului – povestea lui Brian Roberts, un modest student englez de la Cambridge (interpretat de Michael York), care ajunge în 1931 la Berlin, pentru a-şi desăvârşi studiile de limba germană. Într-o casă închiriată, Brian o cunoaşte pe colocatara Sally (Liza Minnelli), cântăreaţă într-un club unde comentează satiric ascen­siu­nea nazismului. Roluri de referinţă pentru ambii interpreţi.
   Talentatul actor britanic, devenit între timp cetăţean american, a fost şi interpretul bravului d’Artagnan, în ecranizări după romanele „Cei trei muşchetari“ şi „După 20 de ani“ ale lui Dumas. Între primele întruchipări ale personajului lui Dumas, Michael York îi dă viaţă tânărului romantic Pip într-una din multiplele ecranizări ale „Marilor speranţe“ (Great Expectations) după Dickens. Apoi, este distribuit de Sidney Lumet în „Crima din Orient Express“, film reprezentativ pentru genul poliţist.
   Un alt film de referinţă, care se reia periodic la televiziunile noastre, este „Iisus din Nazareth“, una dintre cele mai celebre adaptări după Biblie, în care Franco Zeffirelli a mizat pe o distribuţie impresionantă. Alături de expresivul Robert Powell (în rolul titular) şi de alte celebrităţi ale filmului, Michael York este interpretul bunului Ioan Botezătorul.
   În 1978, York primeşte Premiul Saturn pentru cel mai bun actor, în rolul încercatului erou Andrew Braddock, naufragiat pe o insulă tropicală, unde un medic nebun (Burt Lancaster) încearcă să transforme animalele în fiinţe umane. Era „Insula doctorului Moreau“, ecranizare după romanul lui H. G. Wells.
   Ajuns la vârsta maturităţi artistice, Michael York interpretează unul dintre cele mai interesante roluri ale sale, în „Succesul cu orice preţ“.
   Rolurile amintite constituie doar o mică parte din cariera bogată şi variată a actorului britanic de teatru, film şi televiziune. Poate ar fi necesar să amintim că a jucat în foarte multe seriale, intercalate cu lungmetraje şi spectacole pe Broadway sau în teatre din California. Actor cu bogată experienţă teatrală şi cinematografică, Michael York a publicat o serie de cărţi autobiografice, apărute în SUA, Marea Britanie şi Australia, cărţi în care împărtăşeşte opinii despre profesiunea sa şi a colegilor de generaţie.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe