Newsflash

Microagresiunea sau nodul în papură

de Dr. Martin S. MARTIN - oct. 30 2015
Microagresiunea sau nodul în papură
Corectitudinea politică este o mișcare lansată în a noua decadă a secolului trecut și constă în impunerea modificării limbajului pe baze ideologice cu scopul principal de a înlătura expresiile ofensatoare, poreclele și cuvintele cu subînțeles jignitor, adresate unor minorități dezavantajate. Aceasta a devenit populară în Statele Unite, iar sub aparența unor intenții altruiste și egalizatoare, inițiatorii corectitudinii politice au împins de multe ori lucrurile către acțiuni de intimidare, chiar violente, căpătând pentru asta porecla de „polițiști ai limbajului“. Expresia face trimitere la termenul de „poliție a gândului“, introdus de George Orwell în scrierile lui, care a anticipat efectele sociale nocive ale dictaturilor totalitare și ale controlului ideologic.
Mișcarea de epurare a limbajului este o cenzură care se opune primului amendament constituțional american, acel text care declară libertatea nestânjenită a cuvântului și a formei de exprimare, chiar dacă acestea sunt greșite. Există o corelație între adepții corectitudinii politice și concepțiile filozofice de stânga, ateism și creșterea numărului de profesori și studenți diferiți etnic de americanii caucazieni, în universități.
Eforturile celor care vor curățarea limbajului de expresii considerate ofensatoare au fost încununate cu succes, astfel că în ultimii ani au intrat în uzul curent expresiile „afroamerican“ sau non white, în loc de negru sau individ de culoare, „americani nativi“ pentru indienii americani, „personal de zbor“ pentru stewardese și birouri de „resurse umane“, altădată numite „de personal“. Se preconizează termenii de „muncitor sanitar al orașului“ pentru gunoier, „persoană fără documente“ pentru imigranții ilegali, „lucrătoare de sex“ pentru prostituate și „indivizi disfuncționali sexual“ pentru perverși. Cuvintele și expresiile vizate de polițiștii limbajului sunt cele care trădează intenția de a jigni, insulta, diminua și limita pe aceia cărora le sunt adresate. Corectorii sunt preocupați de schimbarea conținutului și de eradicarea atitudinii celor care aleg să folosească expresii considerate inacceptabile, precum „queer“ pentru homosexual, „handicapat“, care se propune să fie înlocuit cu „individ cu nevoi speciale“, „retardat mintal“, atenuat sub forma „cu dezvoltare întârziată“, „prost“, preferat ca „dotat diferit“ sau „cu probleme intelectuale“ etc.
Mișcarea a făcut un pas înainte și, atât în mediile academice, cât și în media, s-a dezvoltat atitudinea critică pentru jignirea involuntară prin limbaj, botezată „microagresiune“. Cel care a introdus termenul pentru „discriminarea neintenționată“ a fost prof. Charles M. Pierce de la Universitatea Harvard și psihologul Derald Wing Sue a formulat definiția: trimiterea zilnică de mesaje denigratoare unor indivizi din cauza apartenenței lor la un anumit grup. Și așa au apărut sexismul, intersecționalitatea, abuzul handicapaților, al indivizilor considerați de clasă secundară sau inferioară, accentuarea superiorității, noi păcate adăugate vechiului rasism.
În majoritatea cazurilor, cei acuzați sunt complet inocenți de „crimele lor lingvistice“, dar sunt sancționați cu exigență inchizitorială de vajnicii voluntari care păzesc societatea. Oare nu seamănă asta cu impunerea „limbajului de lemn“ din vremurile regimurilor comuniste europene de tristă amintire, când orice greșeală de exprimare neconformă cu linia partidului unic atrăgea eticheta de reacționar dușmănos, urmată de sancțiuni? Ești considerat sexist dacă spui polițist (policeman sau policewoman), în loc de ofițer de poliție. La fel dacă folosești vechiul nume cowboy, în loc de cowperson. La fel pentru businessman, cameraman, craftsman, chairman. Pentru un om al străzii se folosește de multă vreme numele de homeless (om fără adresă), dar dacă vrei să fii corect și să nu cazi în greșeala superiorității, trebuie să utilizezi denumirea de „om cu adresă schimbătoare“.S-ar putea să nici nu-ți treacă prin cap că faci o greșeală spunând „necinstit“ (dishonest). Dar, ca să eviți condamnarea involuntară, este preferabil să recurgi la ingeniosul termen de „dezorientat etic“. Nu trebuie să faci aluzie la originea etnică a celui cu care vorbești prin întrebarea „Care este țara ta de origine?“, dar nici să-i întrebi pe cei de la masa alăturată „În ce limbă vorbiți?“.
  În societatea americană contemporană, invocarea la fiecare pas a corectitudinii politice și a greșelilor prin microagresiune este o boală, un mod aberant de a vâna greșeli închipuite, de a căuta nod în papură celor care vorbesc despre anumiți indivizi, de a folosi victimizarea excesivă și de a introduce utopica perfecțiune a relațiilor umane la care visează cei care și-au asumat, cu de la sine putere, rolul de a corecta felul de a vorbi și de a scrie al oamenilor. S-ar putea ca această modă, sper trecătoare, să facă mai mult rău decât bine, iar hipersensibilitatea celor care văd rele intenții la orice pas să ducă la înrăutățirea modului în care oamenii se conectează.
Vânătorii de greșeli de exprimare fac viață grea oamenilor din presă, comentatorilor, scriitorilor și scenariștilor, a celor care au profesii legate de vorbitul public și scrisul creator. Ei trebuie să-și revizuiască atent textele și să fie siguri că nu s-a strecurat nimic care poate stârni nemulțumirea cerberilor limbii.
 Societatea umană nu poate fi nivelată și diferențele dintre oameni există, indiferent cui îi place sau nu. Vânarea greșelilor de exprimare nu va corecta nimic din fondul problemei, din starea lucrurilor, ci doar va impune o ipocrizie a vorbirii, care nu folosește nimănui.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe